Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Παράταση της προθεσμίας διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων για το 2024

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις", παρατείνονται οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των κεφαλαιουχικών εταιρειών για την προηγούμενη εταιρική χρήση κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται επίσης τα παρακάτω θέματα:

  • Η αναστολή της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών), για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (18 μηνών έναντι 12 μηνών που ίσχυε έως σήμερα), καθώς και η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της περιουσίας πληγέντων από θεομηνία, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (12 μηνών έναντι 6 μηνών που ίσχυε έως σήμερα), για λόγους πληρέστερης προστασίας τους.
  • Η αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών σε επιχειρήσεις και εργαζομένους των περιοχών των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από την κατάσταση στον Παγασητικό κόλπο.
  • Η σύναψη συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) όσον αφορά προσωπικό που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών σε περιοχές που κηρύχθηκαν ή παρέμειναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα στις 4, 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2023 (κακοκαιρία «Daniel») και στις 25, 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023 (κακοκαιρία «Elias»).

Αναλυτικότερα:

Με το άρθρο 1 της εν λόγω τροπολογίας, προβλέπεται η αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, στις πληγείσες περιοχές, για χρονικό διάστημα μέχρι δεκαοκτώ (18) μηνών, έναντι δώδεκα (12) μηνών που ίσχυε έως σήμερα.

Η διάταξη διατηρεί επίσης τη ρύθμιση περί καταβολής των χρεών αυτών σε μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Περαιτέρω, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης η 4η.9.2024. Προβλέπεται, επίσης, η αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της περιουσίας πληγέντων από θεομηνία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για χρονικό διάστημα μέχρι δώδεκα (12) μηνών, έναντι έξι (6) μηνών που ίσχυε έως σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι (6) μήνες από την επέλευση της θεομηνίας. Διατηρείται, επίσης, η ρύθμιση περί αναστολής κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Περαιτέρω, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης η 4η.9.2024.

Με το άρθρο 2 της εν λόγω τροπολογίας, προβλέπεται η συνδρομή στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους στις περιοχές των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας καιΣποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον Παγασητικό κόλπο, με ad hoc αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ρύθμιση πληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων και θέσπιση ενίσχυσης πληγέντων επιχειρήσεων και αγροτών. Το πεδίο και οι ειδικότεροι όροι εφαρμογής των ως άνω μέτρων ορίζεται ότι θα ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών.

Με το άρθρο 3 της εν λόγω τροπολογίας, επέρχεται ρύθμιση για το προσωπικό με συμβάσεις Ι.Δ.Ο.Χ. που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον σχεδίασμά, την ανάθεση και την εκτέλεση κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών σε περιοχές που κηρύχθηκαν ή παρέμείναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, συνεπεία των έντονων καιρικών φαινομένων του 2023 (κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias»). Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση της με αρ. 21/12-10-2023 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η διάρκεια απασχόλησης του πρώτου εδαφίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες από τη σύναψη των συμβάσεων.

Με το άρθρο 4 της εν λόγω τροπολογίας, παρατείνονται οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των άρθρων 119 του ν. 4548/2018, 69 του ν. 4072/2012 και 10 του ν. 3190/1955 κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες.

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!