Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Παράταση του χρόνου αναγνώρισης προς έκπτωση των οριστικών ζημιών νομικών προσώπων

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις", ρυθμίζεται τα ακόλουθα θέματα:

  • Τροποποίηση του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σχετικά με τη δυνατότητα να ανακαλούνται πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, σε περίπτωση πρόδηλων σφαλμάτων
  • Χρόνος απόσβεσης εκπομπών οπτικοακουστικού περιεχομένου.
  • Παράταση του χρόνου αναγνώρισης προς έκπτωση των οριστικών ζημιών νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).

Αναλυτικότερα:

Με το άρθρο 1 της εν λόγω τροπολογίας, τροποποιείται το άρθρο 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ρυθμίζει τη δυνατότητα να ανακαλούνται πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, σε περίπτωση πρόδηλων σφαλμάτων. Η προτεινόμενη διάταξη επιτρέπει στη Φορολογική Διοίκηση να διορθώνει σφάλματά της, ακόμη και αν υπάρχει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια που είναι εκκρεμής, διορθώνοντας ταχύτερα αδικίες που μπορεί να έχουν γίνει. Δεν επέρχεται πάντως η οποιαδήποτε μεταβολή ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης, για την οποία απαιτείται περιοριστικά είτε πρόδηλη έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης είτε λογιστικά ή υπολογιστικά σφάλματα. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η διαδικασία του άρθρου 74 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α' 58) θα ισχύει για όλες τις πράξεις που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουάριου 2014, ημερομηνία ισχύος του αρχικού Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α' 170). Προβλέπεται επίσης, ότι η προθεσμία για την ακύρωση πράξης που έχει προσβληθεί στα δικαστήρια και βρίσκεται σε εκκρεμοδικία λήγει ένα έτος μετά από τη λήξη της εκκρεμοδικίας, δηλαδή μετά από την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, ενώ δεν εξετάζεται αν η πρόδηλη πλημμέλεια που αποτελεί τον λόγο ακύρωσης έχει προβληθεί στο πλαίσιο ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής. Τέλος, προβλέπεται ότι εάν έχουν γίνει βεβαιώσεις ποσών εις βάρος των φορολογουμένων και έχουν καταβληθεί ποσά βάσει της εσφαλμένης πράξης της Φορολογικής Διοίκησης, αυτά δεν θεωρούνται παραγεγραμμένα εις βάρος του φορολογουμένου και επιστρέφονται.

Με το άρθρο 2 της εν λόγω τροπολογίας, ορίζεται ότι η απόσβεση οπτικοακουστικών προγραμμάτων όπως εκπομπών μυθοπλασίας, εκπομπών λόγου, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών περιλαμβανομένων των αθλητικών εκπομπών και μεταδόσεων αθλητικών γεγονότων με ή χωρίς σχολιασμό, παιδικών προγραμμάτων, τηλεπαιχνιδιών, διαγωνιστικών εκπομπών και εκπομπών ποικίλου περιεχομένου, δεν θα εκτείνεται σε περίοδο δέκα (10) ετών απαραίτητα, αλλά με βάση το ελεγκτικό πλαίσιο και τη διαδικασία που ορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Με το άρθρο 3 της εν λόγω τροπολογίας, προβλέπεται ότι αναγνωρίζονται οι ζημίες που προκύπτουν από τη μείωση της αξίας συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, όταν ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταβιβάζει μετοχές, τις οποίες είχε αποτιμήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, και η ζημία από τη μεταβίβαση αυτή καταστεί οριστική μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026 και όχι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, όπως ισχύει σήμερα. Η πρόβλεψη αυτή επιτρέπει την αναγνώριση πραγματικών ζημιών που έχουν υποστεί νομικά πρόσωπα από την απώλεια της αξίας περιουσιακών στοιχείων και ανταποκρίνεται στο πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα της ζημιογόνας μεταβίβασης. Το αποτέλεσμα αυτό δεν επηρεάζεται από τον χρόνο εγγραφής της απώλειας στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης.

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!