Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΤΕ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 2582/2024 Κόστος Αποθήκευσης και Κόστος Πωλήσεων

Αθήνα, 9/9/2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ – Ν.Π.Δ.Δ
Αρ. Πρωτ. 2582 ΕΞ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

ΘΕΜΑ : Κόστος Αποθήκευσης και Κόστος Πωλήσεων

Εμπορική εταιρεία μισθώνει με πολυετή σύμβαση Κεντρική Αποθήκη στην Λάρισα. Τα εμπορεύματά της είναι προς διάθεση σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων όπου το καθένα από αυτά διαθέτει δική του αποθήκη.

Τα υποκαταστήματα αυτά εφοδιάζονται από την Κεντρική Αποθήκη της οποίας μοναδικός σκοπός είναι αυτός. Εκτός του μεταφορικού κόστους (από τους Προμηθευτές προς την Κεντρική Αποθήκη και εν συνεχεία από την Κεντρική Αποθήκη προς τα καταστήματα) μπορεί να ενταχθεί στο Κόστος Πωλήσεων και το μίσθωμα της Κεντρικής Αποθήκης; Αποτελεί ουσιαστικά ενδιάμεσο χώρο παραμονής των εμπορευμάτων και υπό αυτήν την λογική υποβάλλεται η σχετική ερώτηση.

Απάντηση:

Γενικά από λογιστικής απόψεως  το κόστος αποθήκευσης δεν περιλαμβάνεται στο κόστος κτήσης των αποθεμάτων και εμφανίζεται στην κατάσταση αποτελεσμάτων στο κονδύλι έξοδα πώλησης (Distribution or Sales Costs).

Πάντως, σύμφωνα με την παράγραφο 38 του ΔΛΠ 2 «Αποθέματα», σε επιχειρήσεις όπως η αναφερόμενη στο ερώτημα, που λειτουργούν μέσω κέντρων διανομής, τα εν λόγω κόστη (μίσθωμα κεντρικής αποθήκης) μπορούν να θεωρηθούν μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και να περιληφθούν στο κόστος πωληθέντων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Αλέξανδρος Σικαλίδης

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ευθύμιος Αναγνώστου
Παναγιώτης Βρουστούρης
Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!