Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΕΚΕ - ΟΙΕΛΕ Αίτημα για επαναφορά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρατηρητηρίου διδάκτρων

Την επαναφορά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρατηρητηρίου διδάκτρων των ιδιωτικών φορέων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης ζητούν με την από κοινού επιστολή τους η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) στους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας, Τάκης Θεοδωρικάκο και Κυριάκος Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ένωσης, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, που λειτούργησε για τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς έως το 2017 και για τα ιδιωτικά σχολεία έως το 2020, δημοσιοποιούνταν, με ευθύνη των εκπαιδευτικών φορέων, το ύψος των μηνιαίων ή ετήσιων διδάκτρων, έτσι ώστε να ενημερώνεται επαρκώς ο καταναλωτής-γονέας και να επιλέξει το κατάλληλο (από οικονομικής άποψης) εκπαιδευτήριο για το παιδί του.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ συνέβαλε παράλληλα στην αποτροπή αθέμιτων πρακτικών εκ μέρους των ιδιοκτητών σχολείων, σε συνδυασμό και με την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων. Ειδικά μετά την απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων με τον ν. 4111/2013, η ενημέρωση των καταναλωτών απέκτησε μεγαλύτερη σημασία αφού έτσι μπορούσε να γίνει εύκολη σύγκριση των διδάκτρων με σκοπό την ορθή επιλογή ιδιωτικού σχολείου.

Η σωστή αυτή πρακτική όμως έχει ατονήσει πλήρως από τον Αύγουστο 2020, οπότε και δεν καταχωρήθηκαν ξανά τα στοιχεία αυτά. Για το λόγο αυτό και λόγω της προφανούς ωφέλειας που προκύπτει για τους καταναλωτές η δημοσιότητα των διδάκτρων των εκπαιδευτικών φορέων και με δεδομένο ότι δεν έχει καταργηθεί τυπικά η διάταξη του άρθρου 11 Ν.3279/2004 σχετικά με την υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων για γνωστοποίηση του ύψους των διδάκτρων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά της σχετικής υποχρέωσης για δημοσιότητα των διδάκτρων τόσο των ιδιωτικών σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και των κάθε είδους Φροντιστηρίων, Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

«Αποστείλαμε δε από κοινού τη σχετική επιστολή μας με το αίτημα αυτό, με σκοπό την υιοθέτηση του μέτρου του Παρατηρητηρίου Διδάκτρων, με σκοπό την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αλλά και την προστασία των κανόνων του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!