Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

K.Y.A. 125811 ΕΞ 2024 Καθορισμός των τεχνικών λεπτομερειών που αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας του ν. 4738/2020 (Α’ 207) .

Αριθμ. 125811 ΕΞ 2024

ΦΕΚ B’ 5107/09.09.2024

Καθορισμός των τεχνικών λεπτομερειών που αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας του ν. 4738/2020 (Α’ 207) .

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παρ. 1Α του άρθρου 225 του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 207).

2. Τις διαδικασίες που ορίζονται στο Δεύτερο Βιβλίο (άρθρα 75-211) του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 207).

3. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (π.δ. 63/2005 - Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

4. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση και μετονομασία Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

5. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

6. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

7. Το π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου - Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) - Μεταβατικές διατάξεις» (Α’ 139).

8. Το π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 91).

9. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

10. Το π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85).

11. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

12. Τον ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184).

13. Την ανάγκη καθορισμού των τεχνικών λεπτομερειών που αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές της Πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας του ν. 4738/2020 (Α’ 207).

14. Την υπό στοιχεία 118944ΕΞ23-10-2019 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β’ 3990).

15. Την υπό στοιχεία 3981ΕΞ25-2-2020 (Β’ 762) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας.

16. Τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. 17. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η απεικόνιση και η περιγραφή των λειτουργικών προδιαγραφών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας του ν. 4738/2020 (Α’ 207), που τηρείται στις υποδομές της ΓΓΠΣΨΔ και η πρόσβαση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) ή της ιστοσελίδας της ΓΓΧΤΔΙΧ, www.keyd. gov.gr, από την οποία ο χρήστης ανακατευθύνεται στην ιστοσελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης - gov.gr. Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν την απαραίτητη λειτουργικότητα για την εύρυθμη υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται από τα εμπλεκόμενα μέρη (Πληρεξούσιος Δικηγόρος Επισπεύδοντα, Διαχειριστής Υποθέσεων Πιστωτή Δημοσίου Φορέα, Λειτουργός ΝΣΚ-Δικηγόρος Δημοσίου, Σύνδικος, κ.ά.) σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Άρθρο 2

Διατίθενται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης - «Govgr» οι εξής εφαρμογές:

α) «Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας», μέσω της οποίας δρομολογείται η διαδικασία Πτώχευσης, καταχωρούνται και δημοσιεύονται Πράξεις, Προσκλήσεις και Αποφάσεις που σχετίζονται με τις υποβληθείσες μέσω αυτής αιτήσεις (Πλατφόρμα), δημιουργούνται δημοσιεύσεις Πράξεων, Προσκλήσεων και Αποφάσεων που σχετίζονται με Πτωχεύσεις και υποθέσεις Εξυγίανσης,

β) «Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας-Δημοσιεύσεις», μέσω της οποίας διατίθενται δημοσίως, στοιχεία καταχωρημένα στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και ιδίως περιλήψεις των αιτήσεων Πτώχευσης, αποφάσεις που κηρύσσουν ή ανακαλούν την Πτώχευση ή παύουν τις εργασίες της Πτωχεύσεως καθώς και κάθε άλλη πρόσκληση ή πράξη που προβλέπεται στον ν. 4738/2020 (Α’ 207).

Άρθρο 3

1. Με την επιτυχή σύνδεση του χρήστη, η Πλατφόρμα εμφανίζει επιλογές πλοήγησης με τις διαθέσιμες λειτουργίες, οι οποίες διαμορφώνονται βάσει του ρόλου με τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί η είσοδος. Συνολικά, οι παρεχόμενες λειτουργίες είναι οι παρακάτω: α Δημιουργία Αίτησης Πτώχευσης

β. Επεξεργασία Αίτησης

γ. Υποβολή Αίτησης

δ. Λίστα Αιτήσεων Πτώχευσης

ε. Παραμετροποίηση

στ. Διαχείριση χρηστών

ζ. Βοήθεια

2. Καθώς η πρόσβαση στις ανωτέρω λειτουργίες είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ρόλους που αποδίδονται στους χρήστες, παρατίθενται παρακάτω (Διάγραμμα 1) τα δικαιώματα πρόσβασης στις λειτουργίες για το σύνολο των διαθέσιμων ρόλων της Πλατφόρμας. Όποια εκ των λειτουργιών δεν σχετίζεται με κάποιο ρόλο, δεν αποτελεί διαθέσιμη επιλογή στο βασικό κατάλογο επιλογών της Πλατφόρμας κατά την είσοδο του χρήστη σε αυτή. Ειδικότερα, στη λίστα ενεργειών παρέχονται και οι ακόλουθες δυνατότητες:

1. Εξουσιοδότηση Πληρεξούσιου Δικηγόρου

2. Προβολή τρέχουσας λίστας αιτήσεων Πτώχευσης

3. Επιλογή πλήθους αποτελεσμάτων ανά σελίδα

4. Φιλτράρισμα των αιτήσεων βάσει των επιλογών που καταχωρεί ο χρήστης σε ένα ή περισσότερα σχετικά πεδία

5. Αναζήτηση αιτήσεων βάσει των επιλογών που καταχωρεί ο χρήστης σε ένα ή περισσότερα σχετικά πεδία.

6. Ταξινόμηση αιτήσεων βάσει στοιχείων της αίτησης.

Άρθρο 4

1. Η Πλατφόρμα διαθέτει ένα σύνολο προκαθορισμένων ρόλων, οι οποίοι ανατίθενται στους χρήστες. Η δυνατότητα εκτέλεσης των προκαθορισμένων ενεργειών της Πλατφόρμας, καθώς και τα δικαιώματα πρόσβασης στο σύνολο της πληροφορίας, καθορίζονται βάσει των δικαιωμάτων που έχουν αποδοθεί σε κάθε ρόλο. Έτσι, ένας χρήστης δύναται να διαθέτει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους ρόλους:

α) Πληρεξούσιος Δικηγόρος Επισπεύδοντα (Οφειλέτη/Πιστωτή)/Λειτουργός ΝΣΚΔικηγόρος Δημοσίου: Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο, το οποίο δύναται να εκκινήσει τη διαδικασία Πτώχευσης μέσω δημιουργίας αίτησης, να ασκήσει δικαστικές ενέργειες, καθώς και να συμμετέχει σε αιτήσεις που έχουν εκκινήσει από άλλους δικηγόρους εκπροσωπώντας τον φορέα που τον εξουσιοδοτεί.

β) Διαχειριστής Υποθέσεων Πιστωτή Δημοσίου Φορέα: Φυσικό πρόσωπο εκπρόσωπος του Δημοσίου Φορέα το οποίο δύναται να επισκοπήσει αιτήσεις μέσω της λίστας αιτήσεων και υποβάλει αιτήματα γνωστοποίησης.

γ) Σύνδικος Πτώχευσης: Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο το οποίο προτείνεται από Πληρεξούσιο Δικηγόρο Επισπεύδοντα/Λειτουργό ΝΣΚ-Δικηγόρο Δημοσίου και στη συνέχεια διορίζεται από τη Γραμματεία Πρωτοδικείου/ Ειρηνοδικείου, προκειμένου να διαχειρισθεί την πτωχευτική διαδικασία.

δ) Γραμματεία Πρωτοδικείου/Ειρηνοδικείου: Στέλεχος της Γραμματείας του αρμόδιου Πρωτοδικείου/Ειρηνοδικείου με δυνατότητα επισκόπησης αίτησης Πτώχευσης, καταχώρισης ΓΑΚ/ΕΑΚ/Πρακτικού Κατάθεσης, διαχείρισης αιτημάτων Γνωστοποίησης, Άσκησης παρέμβασης, Παραίτησης από δικόγραφο, Πρότασης και επικύρωσης διορισμού προτεινόμενου Συνδίκου, Δρομολόγησης της ηλεκτρονικής αίτησης σε αρμόδια δικαστική μονάδα.

ε) Επιβλέπων Δημοσίου: Στέλεχος Δημοσίου (ΓΓΧΤΔΙΧ) με δικαιώματα απλής προβολής των αιτημάτων που καταχωρούνται στην Πλατφόρμα και επισκόπησης των αιτήσεων και του περιεχομένου τους.

στ) Διαχειριστής Πλατφόρμας: Στέλεχος Δημοσίου (ΓΓΠΣΨΔ, ΓΓΧΤΔΙΧ) με δικαιώματα παραμετροποίησης και διαχείρισης της Πλατφόρμας και των χρηστών της Πλατφόρμας (ανάθεση ρόλων κ.λπ.).

ζ) Διαχειριστής Χρηστών Πιστωτή Χρηματοδοτικού Φορέα: Στέλεχος Χρηματοδοτικού Φορέα, με δικαίωμα δημιουργίας και παραμετροποίησης χρηστών του πιστωτικού ιδρύματος το οποίο εκπροσωπεί.

η) Διαχειριστής Υποθέσεων Πιστωτή Χρηματοδοτικού Φορέα: Στέλεχος Χρηματοδοτικού Φορέα, με δικαίωμα εξουσιοδότησης Πληρεξούσιου Δικηγόρου Πιστωτή.

θ) Οφειλέτης/Πιστωτής: Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο, με δικαίωμα εξουσιοδότησης Πληρεξούσιου Δικηγόρου.

ι) Λειτουργός ΝΣΚ-Δικηγόρος Δημοσίου: Φυσικό πρόσωπο, το οποίο δύναται να εκκινήσει τη διαδικασία Πτώχευσης μέσω δημιουργίας αίτησης και να ασκήσει δικαστικές ενέργειες επί αιτήσεων για τις οποίες έχει λάβει σχετική εντολή.

2. Για τις ανάγκες του παρόντος διευκρινίζεται ότι: (α) Ως «Πτώχευση Μικρού Αντικειμένου» νοείται η απλοποιημένη διαδικασία Πτώχευσης που δρομολογείται από όσους πληρούν τα κριτήρια της παρ. 2 του άρθρου 78 του ν. 4738/2020 μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, (β) Ως «Πτώχευση Μεγάλου Αντικειμένου» νοείται η τυπική διαδικασία Πτώχευσης που δρομολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 4738/2020 μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας, (γ) Ως «Πτώχευση Μεγάλου Αντικειμένου που έχει εκκινήσει στο δικαστήριο» νοείται η τυπική διαδικασία Πτώχευσης που δρομολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 4738/2020, κατόπιν κατάθεσης της αίτησης σε αρμόδιο Πρωτοδικείο. (δ) Ως «Πτώχευση» νοούνται από κοινού οι ως άνω υπό (α) και (β) διαδικασίες.

Άρθρο 5

Περιγραφή σταδίων της διαδικασίας Πτώχευσης μέσω της Πλατφόρμας

Άρθρο 6

Τύποι Πράξεων, Προσκλήσεων και Αποφάσεων προς Δημοσίευση

Στο πλαίσιο των διαδικασιών του ν. 4738/2020 (Α’ 207), διατίθενται προς δημοσίευση μέσω της Πλατφόρμας οι κατωτέρω αναφερόμενες Πράξεις, Προσκλήσεις και αποφάσεις:

1. Αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

2. Αίτηση προληπτικών μέτρων πριν από την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

3. Απόφαση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

4. Απόφαση ακύρωσης ή απόρριψης συμφωνίας εξυγίανσης

5. Απόφαση απόρριψης αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

6. Τριτανακοπή προς ακύρωση της απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης

7. Αίτηση προληπτικών μέτρων μετά την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

8. Απόφαση απόρριψης αίτησης ακύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

9. Αυτεπάγγελτη δημοσίευση Απόφασης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

10. Αυτεπάγγελτη δημοσίευση απόφασης ακύρωσης της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης

11. Παραίτηση από αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

12. Αίτηση Πτώχευσης

13. Απόφαση προληπτικών μέτρων πριν την κήρυξη σε Πτώχευση

14. Κλήτευση οφειλέτη σε αίτηση Πτώχευσης

15. Απόφαση κήρυξης Πτώχευσης

16. Καταχώρηση ονόματος σε περίπτωση μη κάλυψης των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας

17. Απόφαση Ανάκλησης Πτώχευσης

18. Απόφαση Παύσης Εργασιών Πτώχευσης

19. Απόφαση απόρριψης αίτησης Πτώχευσης

20. Άσκηση ένδικου μέσου κατά απόφασης

21. Άσκηση ένδικου βοηθήματος

22. Απόφαση επί ένδικου βοηθήματος

23. Απόφαση επί ένδικου μέσου κατά απόφασης

24. Απόφαση επί ανακοπής κατά του πίνακα κατάταξης/διανομής

25. Περίληψη αίτησης Πτώχευσης

26. Έκθεση σφράγισης Πτωχευτικής Περιουσίας

27. Ειδοποίηση οφειλέτη σε περίπτωση μη διορισμού αντικλήτου/ μη νόμιμης εκπροσώπησης νομικού προσώπου

28. Απόφαση ανάθεση διοίκησης/διαχείρισης/διάθεσης της πτωχευτικής περιουσίας (στον οφειλέτη)

29. Απόφαση αφαίρεσης διοίκησης/διαχείρισης/διάθεσης πτωχευτικής περιουσίας από τον οφειλέτη

30. Κατάρτιση συμβάσεων συνδίκου

31. Γνωστοποίηση εκποίησης πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά κ.λπ.

32. Αίτημα αποσφράγισης/απογραφής πτωχευτικής περιουσίας

33. Αποσφράγιση/απογραφή πτωχευτικής περιουσίας

34. Σύνταξη έκθεσης απογραφής συνόλου ενεργητικού

35. Απόφαση επικύρωσης πρακτικού σύναψης συμβιβασμού επί απαιτήσεων

36. Περίληψη διάταξης σύγκλησης συνέλευσης πιστωτών

37. Πρόσκληση αναγγελίας απαιτήσεων

38. Ανάρτηση πίνακα πτωχευτικών πιστωμάτων

39. Κατάρτιση υπομνήματος προσφοράς για διάθεση ενεργητικού

40. Έκθεση (Συνδίκου) με πλειοδότη αρχικού πλειστηριασμού

41. Έκθεση (Συνδίκου) με πλειοδότη νέου πλειστηριασμού

42. Διακήρυξη διενέργειας πλειστηριασμού/Κατ’ ιδίαν εκποίησης

43. Διακήρυξη διενέργειας αναπλειστηριασμού

44. Γνωστοποίηση ημερομηνίας νέου πλειστηριασμού 45. Ανακοίνωση μεταβίβασης πράγματος στο Δημόσιο 46. Ανάρτηση πίνακα κατάταξης διανομής

47. Αίτηση Πτώχευσης μικρού αντικειμένου

48. Ενέργειες ενέγγυων πιστωτών σε εκτέλεση δικαιωμάτων κατά περιουσιακού στοιχείου

49. Παραίτηση συνδίκου

50. Διορισμός νέου συνδίκου μετά από παραίτηση

51. Αντικατάσταση συνδίκου

52. Γνωστοποίηση διάταξης επί της λογοδοσίας του συνδίκου

53. Απόφαση κήρυξης παύσης εργασιών Πτώχευσης

54. Ανάρτηση περίληψης καταδικαστικών αποφάσεων

55. Έκθεση Περιοδικής Ενημέρωσης Διαχειριστή Αφερεγγυότητας

56. Αίτηση προληπτικών μέτρων μετά την κατάθεση έφεσης επί απόρριψης αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

57. Απόφαση χορήγησης προληπτικών μέτρων μετά την κατάθεση έφεσης επί απόρριψης αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης

58. Απόφαση αναστολής λήψης μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη

59. Απόφαση λήψης προληπτικών μέτρων

60. Απόφαση διορισμού ειδικού εντολοδόχου

61. Αίτηση ανάκλησης/μεταρρύθμισης προληπτικών μέτρων

62. Αίτηση παράτασης προληπτικών μέτρων

63. Απόφαση ανάκλησης/μεταρρύθμισης προληπτικών μέτρων

64. Απόφαση παράτασης προληπτικών μέτρων

65. Απόφαση κήρυξης Πτώχευσης στην αλλοδαπή βάσει Κανονισμού (ΕΚ) 2015/848

66. Ορισμός αντικλήτου από οφειλέτη

67. Κλήση για επανάληψη συζήτησης

68. Ενδιάμεση-Μη Οριστική Απόφαση

69. Έκθεση Παραλαβής-Κατάθεσης δικογράφου

70. Αναγγελία απαιτήσεων

71. Παρέμβαση

72. Έκβαση απόφασης Πτώχευσης

73. Ολοκλήρωση λόγω παραίτησης από δικόγραφο 74. Απόφαση παραπομπής σε αρμόδιο Ειρηνοδικείο/ Πρωτοδικείο λόγω αναρμοδιότητας

75. Διαπιστωτική πράξη περί επέλευσης απαλλαγής πτωχού κατ’ Αρ. 192 ν. 4738/2020

76. Προσφυγή κατά της απαλλαγής

77. Παραίτηση από κλήση επανασυζήτησης

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 4 Σεπτεμβρίου 2024 Οι Υπουργοί

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!