Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις". 

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η επιβολή ενός ενιαίου φόρου συναλλαγών, συμβάσεων και πράξεων που απαριθμούνται περιοριστικά στον νόμο και δεν υπάγονται σε άλλους έμμεσους φόρους (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ειδικός φόρος κατανάλωσης, φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φορολογία κεφαλαίου). 

Χαρακτηριστικό της εν λόγω αλλαγής είναι η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: το χρησιδάνειο, οι ασφαλιστικές συναλλαγές, η σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, οι ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, οι συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων, σε συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (όπως άδεια γάμου και επαγγελματικές άδειες) και σε συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%) ή τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%) επί των κρατήσεων που αφορούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή το Δημόσιο, όπως χαρτόσημο επί κρατήσεων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων και υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. 

Ταυτόχρονα, με το ίδιο νομοσχέδιο επιδιώκεται η ρύθμιση μιας σειράς φορολογικών ζητημάτων και ειδικότερα ζητημάτων που αφορούν τον Φόρο Προστιθέμενης (Φ.Π.Α.), τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τη διοικητική συνεργασία με άλλες χώρες, καθώς και ειδικότερες φορολογικές και μη διατάξεις, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και την παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

Μεταξύ άλλων:

  • με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου και ενόψει της διαδικασίας κωδικοποίησης του Κώδικα Φ.Π.Α., τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. προς τον σκοπό εναρμόνισης με την οικεία ενωσιακή νομοθεσία, επικαιροποίησης της επωνυμίας των εμπλεκόμενων φορέων και αποσαφήνισης των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων ως προς τα αγαθά επένδυσης και λοιπά συναφή θέματα.
  • με το άρθρο 35 επιδιώκεται η ρύθμιση της απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες, καθώς και σε περιπτώσεις παράτασης της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε περιοχές οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας των κτηρίων, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημίες, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση και των αγροτεμάχιων και των κτισμάτων επί αυτών που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν.
  • με το άρθρο 36 παρέχεται η δυνατότητα σε ξένα κράτη, πρεσβείες, και προξενεία να παραχωρούν ακίνητά τους σε αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για εκπλήρωση του μορφωτικού και πολιτιστικού τους σκοπού χωρίς επί της παραχώρησης αυτής να υπολογίζεται τεκμαρτό μίσθωμα και χωρίς τα ακίνητα αυτά να επιβαρύνονται με ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον η παραχώρηση γίνεται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • με το άρθρο 37 προβλέπεται ότι το ανώτατο ύψος της Λιανικής Τιμής Πώλησης Προ Φόρων ενός οχήματος που χορηγείται για επαγγελματική χρήση και δεν θεωρείται εισόδημα αυξάνεται σε είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. 
  • με το άρθρο 38 προστίθενται στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και οι δωρεές που γίνονται προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Παρατίθεται ακολούθως το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική του έκθεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!