Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών Εβδομαδιαία πτώση 0,10 %, κέρδη 10,68% από τις αρχές του 2024

Με μικρή υποχώρηση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην εβδομάδα που τελειώνει, μετά από δύο ανοδικές εβδομάδες.

Η αγορά παρουσιάστηκε αδύναμη να αντιδράσει ανοδικά, παρά το σχετικά καλό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές.

Θετικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, όπως και οι ευρωπαϊκοί, καθώς ο επικεφαλής της Fed σηματοδότησε τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μία μείωση ακόμη και 0,50% τον Σεπτέμβριο.

O Dow Jones σημείωσε την Πέμπτη ένα ακόμη ιστορικό υψηλό και συνολικά το 25 ρεκόρ του για το 2024.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά οι μετοχές εν μέσω θετικών προοπτικών σύμφωνα με την UBS. Κατά την ελβετική τράπεζα τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου οφείλονται σε τρεις παράγοντες: 1. Η ομιλία του Τζ. Πάουελ στο Jackson Hole ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. 2. Παρά την πιθανότητα βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας στον κλάδο της τεχνολογίας, η UBS πιστεύει ότι το αναπτυξιακό story της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανέπαφo. 3. Τα εταιρικά κέρδη αντανακλούν την υγιή ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα β' τριμήνου έδειξαν ότι τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ανθεκτικά, με τις αναθεωρήσεις του guidance να ακολουθούν τα συνήθη εποχιακά πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 11% φέτος και 8% το 2025.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ το αγοραστικό σήμα της για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επιβεβαίωσε η Optima Bank, δηλώνοντας ότι έρχεται ανοδική αναθεώρηση των τιμών - στόχων έπειτα από τα ισχυρά μεγέθη που παρουσίασαν στο εξάμηνο και τις αναβαθμίσεις των guidances που έκαναν οι διοικήσεις τους. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount 21% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, που δεν δικαιολογείται βάσει του εκτιμώμενου μέσου δείκτη αποδοτικότητας (RoaTBV) στο 14,9% το 2024. Οι τιμές - στόχοι που έχει για τις τράπεζες η Optima Bank, που διατηρεί το σήμα "buy" έχουν ως εξής: Alpha Bank στα 2,10 ευρώ , Eurobank στα 2,41 ευρώ , Εθνική στα 10,84 ευρώ και Πειραιώς στα 5,50 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.431,19 μονάδες, έναντι 1.432,60 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας οριακή εβδομαδιαία πτώση 0,10%, έκλεισε τον Αύγουστο με απώλειες σε ποσοστό 3,18%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 10,68%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,53%, τον Αύγουστο υποχώρησε 3,69% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται σε ποσοστό 11,24%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 2,43%, έκλεισε με άνοδο 0,37%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 3,11%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση%, τον Αύγουστο υποχώρησε 3,03%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 19,22%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 684,875 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136,975 εκατ. ευρώ έναντι 67,962 εκατ. ευρώ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 184 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 99,202 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 11,314 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!