Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ο. 3044/2024 Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 17, των περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29, του άρθρου 43, του άρθρου 44 και του άρθρου 87 του ν.5129/2024 (Α’ 124) «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’, Β’
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδικας : 18346, Μοσχάτο
Τηλέφωνο : 2104802283
Email : defk@aade.gr
Url : www.aade.gr
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ AMΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 8
Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα
Email : deaf@aade.gr
Url : www.aade.gr
3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα
Τηλέφωνο : 2132122400
Email : deef@aade.gr
Url : www.aade.gr
4. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ (ΔΙΕΛΔΙ)
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδικας : 18346, Μοσχάτο
Τηλέφωνο : 2104802107
Email : dieldi@aade.gr
Url : www.aade.gr
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 13 Αυγούστου 2024
Ο. 3044
ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Θέμα: «Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 17, των περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29, του άρθρου 43, του άρθρου 44 και του άρθρου 87 του ν.5129/2024 (Α’ 124) «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 17, των περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29, του άρθρου 43, του άρθρου 44 και του άρθρου 87 του ν.5129/2024 (Α’ 124) «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.»

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Κοινοποίηση των κάτωθι άρθρων του ν. 5129/2024:

Άρθρο 17 παρ. 2: «Ρυθμίσεις ζητημάτων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης - Τροποποίηση παρ. 2 και 17 άρθρου 12 ν. 2716/1999».

Άρθρο 29 παρ. 4 περ. α’ και β’: «Ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» - Ένταξη δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων Ο.ΚΑ.ΝΑ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Ένταξη λοιπών δημόσιων μονάδων απεξάρτησης.

Άρθρο 43: «Οικονομική διαχείριση, έλεγχος, προϋπολογισμός και απολογισμός».

Άρθρο 44: «Απαλλαγές».

Άρθρο 87: «Έναρξη ισχύος».

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 17 επέρχονται τροποποιήσεις στην παρ. 17 του άρθρου 12 του ν. 2716/1999, περί των Κοι.Σ.Π.Ε με τις οποίες προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, η απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την προμήθεια των αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών των Κοι.Σ.Π.Ε.

Με τις διατάξεις των περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29 ορίζεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.ΘΕ.Α. περιέρχονται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο νεοϊδρυθέν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), το οποίο υπεισέρχεται σε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής.

Με τις διατάξεις του άρθρου 43 ρυθμίζονται περαιτέρω ζητήματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ιδίως αναφορικά με τη διαδικασία και τα όργανα άσκησης του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου του.

Με τις διατάξεις του άρθρου 44 ορίζονται οι απαλλαγές του Ε.Ο.Π.Α.Ε. από επιμέρους τέλη, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και η εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Το άρθρο 87 αφορά στην έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου.

Με την παρούσα κοινοποιούνται συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 17, των περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29, του άρθρου 43, του άρθρου 44 και του άρθρου 87 του ν. 5129/2024 (Α' 124), ως εξής:

Άρθρο 17 παρ. 2 «Ρυθμίσεις ζητημάτων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης - Τροποποίηση παρ. 2 και 17 άρθρου 12 ν. 2716/1999»

Με την παρ. 2 του άρθρου 17 του κοινοποιούμενου νόμου επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στην παρ. 17 του άρθρου 12 του ν. 2716/1999, περί των Κοι.Σ.Π.Ε.,:

α) στο πέμπτο εδάφιο οι λέξεις «θέση σε ισχύ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έναρξη ισχύος» και οι λέξεις «Καν. 815/1994» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Κανονισμό (ΕΟΚ) 815/1984 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1984 για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπέρ της Ελλάδας στον κοινωνικό τομέα (L 88)»,

β) στο έκτο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στα αναφερόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο,

γ) το όγδοο εδάφιο αντικαθίσταται και η παρ. 17 διαμορφώνεται ως εξής: «17. Το Δημόσιο, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα προμηθεύονται αγαθά και δέχονται υπηρεσίες από τους Κοι.Σ.Π.Ε.. Η προμήθεια αγαθών και η παροχή υπηρεσιών της παραγράφου αυτής απαλλάσσεται από κάθε κράτηση υπέρ τρίτου. Το Δημόσιο, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα επιτρέπεται να παραχωρούν κατά χρήση στους Κοι.Σ.Π.Ε. πράγματα κινητά ή ακίνητα και κάθε μορφής εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, το ίδιο ισχύει για νοσοκομεία του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 1397/1983, τα Πανεπιστημιακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και λοιπές Μ.Ψ.Υ. που λειτουργούν ως Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.. Παραχώρηση κατά χρήση πραγμάτων κινητών ή ακινήτων και κάθε μορφής εγκαταστάσεων, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος σε άτυπες συνεταιριστικές δραστηριότητες ή σε μονάδες επανένταξης ή αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν με τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 815/1984 του Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 1984 για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπέρ της Ελλάδας στον κοινωνικό τομέα (L 88), διατηρούνται μέχρι τη σύσταση των Κοι.Σ.Π.Ε.. Μετά τη σύσταση των Κοι.Σ.Π.Ε. επιτρέπεται η κατά παραχώρηση χρήση τους σύμφωνα με το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρούσας. Τα καταστατικά ή τροποποιήσεις των καταστατικών των Κοι.Σ.Π.Ε., πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, δεν υπόκεινται στο τέλος χαρτοσήμου ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου. Κατά την προμήθεια αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών τους, οι Κοι.Σ.Π.Ε. απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος.»

Άρθρο 29 παρ. 4 περ. α’ και β’ «Ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» - Ένταξη δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων Ο.ΚΑ.ΝΑ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Ένταξη λοιπών δημόσιων μονάδων απεξάρτησης»

Με τις περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 29 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.:

α) Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.Θ.Ε.Α. περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία συντάσσει εκθέσεις καταγραφής και απογραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων του πρώτου εδαφίου το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από τη συγκρότησή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα από τα ανωτέρω καταργούμενα Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων του Οργανισμού, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού μαζί με απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης καταγραφής και απογραφής των ακινήτων αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία των αρμόδιων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων ατελώς. Το Δ.Σ. δύναται να αναθέτει τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους και

β) ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και του «ΚΕ.Θ.Ε.Α.», ως καθολικός διάδοχός τους, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου ή πράξης και χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου.

Άρθρο 43 «Οικονομική διαχείριση, έλεγχος, προϋπολογισμός και απολογισμός»

Με το άρθρο 43 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζονται τα εξής:

«1. Η τήρηση των λογιστικών βιβλίων και η σύνταξη των προβλεπόμενων χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. πραγματοποιείται σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4308/2014 (Α’ 251).

2. Το διαχειριστικό έτος του Ε.Ο.Π.Α.Ε. συμπίπτει με το οικονομικό έτος.

3. Ο τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του Ε.Ο.Π.Α.Ε., καθώς και ο έλεγχος των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.), πραγματοποιούνται κάθε έτος από ορκωτούς ελεγκτές. Οι δαπάνες του ελέγχου βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε. καθορίζονται οι ορκωτοί ελεγκτές κάθε οικονομικής χρήσης.

4. Ο έλεγχος διενεργείται με βάση τα παραστατικά που προβλέπονται από τα Ε.Λ.Π., καθώς και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Α.Ε..

5. Οι ορκωτοί ελεγκτές που ασκούν τον τακτικό έλεγχο οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού συντάσσουν έκθεση για τη διαχείριση και τον απολογισμό του διαχειριστικού έτους που έληξε. Οι εκθέσεις υποβάλλονται στον Υπουργό Υγείας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

6. Η κατάσταση του απολογισμού εξόδων περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό, την τελική διαμόρφωσή του, τις ετήσιες συνολικές δεσμεύσεις, τα έξοδα που έχουν λογισθεί στο έτος, τα έξοδα που έχουν εξοφληθεί, καθώς και τα απλήρωτα έξοδα. Στον απολογισμό των εσόδων περιλαμβάνονται ο προϋπολογισμός, η τελική διαμόρφωση, τα έσοδα που έχουν λογισθεί, τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί και τα ανείσπρακτα έσοδα.»

Άρθρο 44 «Απαλλαγές»

Με το άρθρο 44 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό και δικαστικό τέλος, τέλος υπέρ Κτηματολογίου/Υποθηκοφυλακείου, τέλος ακίνητης περιουσίας, πλην του τέλους χαρτοσήμου, καθώς και από κάθε εισφορά υπέρ τρίτων, δικαίωμα ή κράτηση και απολαύει όλων των δασμολογικών ατελειών και φορολογικών απαλλαγών και ευεργετημάτων που ισχύουν για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στις απαλλαγές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές και οι συνεισπραττόμενες εισφορές από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Ως προς την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) εφαρμόζεται η περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α’ 287). Ως προς τον φόρο εισοδήματος εφαρμόζεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).

Άρθρο 87 «Έναρξη ισχύος»

Με την παράγραφο 1 του άρθρου 87 του κοινοποιούμενου νόμου ορίζεται ότι με την επιφύλαξη των παρ. 2, 3, 4 και 5, η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (01.08.2024). Με την παράγραφο 3 ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.)» η 1η.1.2025.

Συνημμένα:

Απόσπασμα του ΦΕΚ Α'124/01.08.2024 (άρθρα 17, 29, 43, 44 και 87 του ν. 5129/2024).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ α/α

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. ΔΔΑΔ Γ 1092425 ΕΞ 2024/12-8-20224 ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!