Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2056/2024 Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο στις διαφημίσεις των κρατικών υπηρεσιών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δηοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 180
Ταχ. Kώδικας : 177 78, Ταύρος
e-mail : deef@aade.gr
Url : www.aade.gr

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΔΑ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ:

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2024

Ε. 2056

ΠΡΟΣ: Ως πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις ως προς τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ειδικό φόρο στις διαφημίσεις των δημοσίων (κρατικών) υπηρεσιών που προβάλλονται από την τηλεόραση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η εγκύκλιος αφορά στη δυνατότητα απαλλαγής από τον ειδικό φόρο στις διαφημίσεις των δημοσίων (κρατικών) υπηρεσιών που προβάλλονται από την τηλεόραση ειδικά όταν μεσολαβεί διαφημιστής που συμβάλλεται με το τηλεοπτικό μέσο στο όνομα και για λογαριασμό της διαφημιζόμενης κρατικής υπηρεσίας.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα διευκρινίζεται ότι απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων οι διαφημίσεις των δημοσίων (κρατικών) υπηρεσιών που προβάλλονται από την τηλεόραση ειδικά όταν μεσολαβεί διαφημιστής.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αφορά διαφημιζόμενες δημόσιες (κρατικές) υπηρεσίες, διαφημιστικές εταιρείες και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην απόδοση, έλεγχο και είσπραξη του φόρου.

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν τεθεί υπόψη της Υπηρεσίας μας αναφορικά με το εάν επιβάλλεται ή όχι ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων στις περιπτώσεις διαφήμισης κρατικών υπηρεσιών ειδικά όταν μεσολαβεί διαφημιστής, αλλά και με σκοπό την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1326/1983 (Α'19), επιβλήθηκε ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση ως ποσοστό επί της ονομαστικής τιμολογιακής τιμής της τηλεοπτικής επιχείρησης, ο οποίος επιβάρυνε άμεσα τον διαφημιζόμενο, ενώ σύμφωνα με την ίδια παράγραφο οριζόταν ότι από τον φόρο εξαιρούνται οι διαφημίσεις μόνο των δημοσίων (κρατικών) υπηρεσιών. Ο εν λόγω συντελεστής μηδενίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 3427/2005 (Α'312).

2. Στη συνέχεια, με νεότερες διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου πέμπτου του ν. 3845/2010 (Α' 65), επιβλήθηκε εκ νέου ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση με συντελεστή 20% επί της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ από 1.5.2019, με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4609/2019 (Α' 67), ο συντελεστής ορίστηκε σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%). Με τις διατάξεις αυτές, ο φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 2328/1995 (Α' 159), όπως ισχύει μετά και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 189 του ν. 4764/2020 (Α'256), ο οποίος μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, ορίζεται ότι η καταχώριση ή η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή η ανάληψη χορηγίας μετάδοσης εκπομπής ή η διάθεση χώρου σε έντυπο ή ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού χρόνου για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων πραγματοποιείται πάντοτε με προηγούμενη έγγραφη εντολή του διαφημιζόμενου ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν διαφημιστή προς το μέσο. Εφόσον μεσολαβεί διαφημιστής:

α) η εντολή δίδεται βάσει προϋφιστάμενης έγγραφης εξουσιοδότησης του διαφημιζόμενου προς τον διαφημιστή, με διάρκεια που καλύπτει τουλάχιστον τη διάρκεια της εντολής, η οποία αποστέλλεται στο μέσο και με την οποία ο διαφημιστής εξουσιοδοτείται να συμβάλλεται με το μέσο στο όνομα και για λογαριασμό του διαφημιζόμενου με αναφορά στη σύμβαση μεταξύ του διαφημιστή και του διαφημιζόμενου και στη διάρκειά της και

β) ο διαφημιζόμενος ευθύνεται αλληλέγγυα και εις ολόκληρο με τον διαφημιστή έναντι του μέσου για την εξόφληση του τελευταίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου, το μέσο εκδίδει κατά τα οριζόμενα στον ν. 4308/2014 (Α'251) στο όνομα του διαφημιζόμενου, τιμολόγιο, στο οποίο αναγράφονται η τιμή, η αξία της παρασχεθείσας υπηρεσίας και οι τυχόν εκπτώσεις που έχουν παρασχεθεί από το μέσο, η δήλη ημέρα ή προθεσμία εξόφλησης, το ποσό του Φ.Π.Α. και τυχόν ειδικού φόρου που αναλογούν και το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 6 του α.ν. 248/1967 (Α'243). Εφόσον μεσολαβεί διαφημιστής, το τιμολόγιο εκδίδεται από το μέσο στο όνομα του διαφημιστή και αντιστοιχεί υποχρεωτικά στην καταχώριση ή τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή πακέτων τους, για καθέναν διαφημιζόμενο ξεχωριστά, αντίγραφο δε του τιμολογίου το μέσο υποχρεούται να αποστέλλει και σε κάθε διαφημιζόμενο που αφορά μέχρι το τέλος του επόμενου από την έκδοσή του μήνα.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

α) αφενός, οι διατάξεις περί απαλλαγής από τον ειδικό φόρο στις διαφημίσεις των δημοσίων (κρατικών) υπηρεσιών που προβάλλονται από την τηλεόραση, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1326/1983 (Α'19), εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την ισχύ των διατάξεων της παρ. 12 του άρθρου 5 του ν. 3845/2010 (Α' 65), καθώς αυτές δεν καταργήθηκαν ρητά, αλλά και δεν ρυθμίστηκαν διαφορετικά με νεότερο νομοθέτημα.

β) αφετέρου, με τις νεότερες διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου πέμπτου του ν. 3845/2010 (Α' 65) αλλά και συνδυαστικά με το άρθρο 12 του ν. 2328/1995 (Α' 159), ο φόρος βαρύνει τον διαφημιζόμενο και σε περίπτωση που μεσολαβεί διαφημιστής τον διαφημιστή, ο οποίος συμβάλλεται με το μέσο στο όνομα και για λογαριασμό του διαφημιζόμενου.

Συνεπώς, οι διαφημίσεις δημόσιας (κρατικής) υπηρεσίας μέσω της τηλεόρασης εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων ακόμα και στην περίπτωση που μεσολαβεί διαφημιστής, και επομένως στο τιμολόγιο που εκδίδεται από το τηλεοπτικό μέσο στο όνομα του μεσολαβούντος διαφημιστή δεν αναγράφεται ο φόρος αυτός.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!