Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΦΚΑ 1120293/2024 Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ αναφορικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής νέων μελών στους Ασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς Πωλητών Λαϊκού Λαχείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
e-ΕΦΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
0016223135 0016223135
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Πληροφορίες: Ν. Κατσιμπούρης
Ταχ. Δ/νση: Σατωβριάνδου 18
104 32 Αθήνα
Τηλ: 2105285582
E-mail:d.asfalisis@efka.gov.gr


ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

e-ΕΦΚΑ 08/08/2024

Α. Π.: 1120293

ΑΔΑ: 6ΦΟΗ46ΜΑΠΣ-ΣΣΤ
ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα Α’

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ αναφορικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής νέων μελών στους Ασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς Πωλητών Λαϊκού Λαχείου».

ΣΧΕΤ. : Το υπ. αριθμ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./15/70872/18-1-2019 Γενικό Έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Σας κοινοποιούμε την υπ. αριθμ. 241/Συν.21η/6-6-2024 (Α.Δ.Α. 99ΠΧ46ΜΑΠΣ-ΦΨΑ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του e – ΕΦΚΑ, με την οποία καθορίζονται εκ νέου τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα : Α. Ασφάλιση των Πωλητών Λαϊκού Λαχείου μελών Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών.

Οι πιστοποιημένοι – ασκούντες, κατά κύρια απασχόληση, το επάγγελμα του Πωλητή Λαϊκού Λαχείου, εφόσον αποτελούν μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών ασφαλίζονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 90-95 του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., όπως αυτές τροποποιήθηκαν από 1/5/2014 με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 4331/2015 (Φ.Ε.Κ. 69/τ. Α'/2-7-2015) «Ασφάλιση Πωλητών Λαϊκών Λαχείων» και την κατά εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας υπ. αριθμ.Φ.11321/31042/1232(Φ.Ε.Κ.3196/τ. Β'/5-10-2016) Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως ορίζεται στο άρθρο 8, παρ. 5, περίπτωση δ', του Α.Ν. 1846/1951 οι Ασφαλιστικοί Συνεταιρισμοί που συστήνονται σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του ίδιου νόμου , επέχουν έναντι του τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. νυν e - Ε.Φ.Κ.Α. ευθύνη εργοδότη.

Ο εκάστοτε Παραχωρησιούχος, που κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων που διεξάγονται επίγεια με τη χρήση Λαχνών, υποχρεούται να παρακρατεί και να καταβάλλει στο τ. Ι.Κ.Α.Ε.Τ.A.M., νυν e - Ε.Φ.Κ.Α, ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου.

Ο Παραχωρησιούχος επέχει θέση εργοδότη για την εφαρμογή της νομοθεσίας του τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.A.M. ως προς την υποχρέωση καταβολής της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τον έλεγχο καταβολής και την επιβολή προσθέτων τελών εκπρόθεσμης καταβολής, την έκδοση καταλογιστικών πράξεων επιβολής εισφορών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και την αναζήτηση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς αυτής επιβάλλονται στον Παραχωρησιούχο τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών υποχρεούνται να εισπράττουν από τους ασφαλισμένους-μέλη τους και να καταβάλλουν στο τ. Ι.Κ.Α.Ε.Τ.A.M., νυν e - Ε.Φ.Κ.Α, εντός της από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας αυτού προβλεπόμενης προθεσμίας εισφορά ασφαλισμένου. Η μη καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας συνεπάγεται τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις σε βάρος των Συνεταιρισμών.

Β. Προϋποθέσεις εγγραφής νέων μελών σε Ασφαλιστικό Συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., δικαίωμα εγγραφής στον ασφαλιστικό συνεταιρισμό έχει κάθε πιστοποιημένος ασκών κατά κύρια απασχόληση το επάγγελμα του πωλητή Λαϊκού Λαχείου, εφόσον, εκτός από τις γενικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην νομοθεσία περί συνεταιρισμών, πληροί και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχει συμπληρώσει ετήσια τουλάχιστον συνεχή άσκηση του επαγγέλματος του

β) Στερείται επαγγελματικής στέγης.

γ) Δεν παρέχει εξαρτημένη εργασία εμπίπτουσα στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951

δ) Δεν υπάγεται στην ασφάλιση άλλου οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι η ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού είναι προσωποπαγής.

Στην παρ.3 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι : «Περί της συνδρομής των κατά το παρόν Κεφάλαιο προϋποθέσεων εγγραφής των πωλητών Λαϊκού Λαχείου στον συνεταιρισμό ή διαγραφής από αυτόν, αποφαίνεται ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (νυν Τοπική Διεύθυνση e - Ε.Φ.Κ.Α) του τόπου απασχόλησης του πωλητή Λαϊκού Λαχείου, μετά από γνώμη Επιτροπής αποτελούμενης από τον προϊστάμενο Εσόδων του Υποκαταστήματος ή τον νόμιμο αναπληρωτή αυτού, ως Πρόεδρο αυτής, ενός εκπροσώπου των ασφαλισμένων οριζομένου μετά του αναπληρωτή του από το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και ενός εκπροσώπου του εκάστοτε Παραχωρησιούχου, που ορίζεται από αυτόν μετά του αναπληρωτή του. Η απόφαση του Διευθυντή του Υποκαταστήματος είναι υποχρεωτική και κατ’ αυτής επιτρέπεται η άσκηση των κατά νόμο ενδίκων μέσων».

Επίσης στην παρ. 4. του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι : «Με απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (νυν e - Ε.Φ.Κ.Α) , ορίζονται τα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου» Γ. Aπαραίτητα στοιχεία για την εγγραφή νέου μέλους σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, πριν την τροποποίησή της με την κοινοποιούμενη Απόφαση. Με την υπ. αριθμ.896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Κ.Α., καθόρισε ως απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.1, του άρθρου 92, του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. – εγγραφής νέου μέλους – τα ακόλουθα :

α) Σύμβαση μεταξύ του αιτούντος και του Παραχωρησιούχου.

β) Ταυτότητα πιστοποιημένου πωλητή Λαϊκού Λαχείου.

γ) - Βεβαίωση του προμηθευτή Λαϊκών Λαχείων, από την οποία θα προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο ο αιτών έλαβε προμήθεια από πωλήσεις λαχείων, ή - Φορολογικές δηλώσεις (Έντυπο Ε1) των οικονομικών ετών, κατά τα οποία, ο αιτών ισχυρίζεται ότι ασκεί το επάγγελμα του λαχειοπώλη και Υπεύθυνη Δήλωσή του ότι το συγκεκριμένο εισόδημα προέρχεται από την εν λόγω δραστηριότητα.

δ) Βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. από την οποία θα προκύπτει ότι ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση.

ε) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος ότι δεν παρέχει εξαρτημένη εργασία και δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α., λόγω ιδιότητας ή συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο με ιδιότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α.. Δ. Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ καθορισμός νέων στοιχείων. Με την κοινοποιούμενη Απόφαση τροποποιείται η υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-112018 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, και καθορίζονται ως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. εγγραφής νέου μέλους τα ακόλουθα :

α) Σύμβαση μεταξύ του αιτούντος και του Παραχωρησιούχου.

β) Ταυτότητα πιστοποιημένου πωλητή Λαϊκού Λαχείου.

γ) - Βεβαίωση του προμηθευτή Λαϊκών Λαχείων, από την οποία θα προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο ο αιτών έλαβε προμήθεια από πωλήσεις λαχείων, ή - Φορολογικές δηλώσεις (Έντυπο Ε1) των οικονομικών ετών, κατά τα οποία, ο αιτών ισχυρίζεται ότι ασκεί το επάγγελμα του λαχειοπώλη και Υπεύθυνη Δήλωσή του ότι το συγκεκριμένο εισόδημα προέρχεται από την εν λόγω δραστηριότητα. ΑΔΑ: 6ΦΟΗ46ΜΑΠΣ-ΣΣΤ

δ) Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986) του αιτούντος ότι δεν παρέχει εξαρτημένη εργασία και δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης στον e - Ε.Φ.Κ.Α., λόγω ιδιότητας ή συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο με ιδιότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του e - Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και ότι είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση.

Συνεπώς, για την απόδειξη των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 92 του ΙΓ' Κεφαλαίου του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ δεν χρειάζεται πλέον η προσκόμιση του

δ) στοιχείου ( Βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. από την οποία θα προκύπτει ότι ο αιτών είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση) που προβλεπόταν από την υπ. αριθμ. 896/Συν.52η/29-11-2018 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Αντί αυτής ο αιτών την εγγραφή του σε Ασφαλιστικό Συνεταιρισμό πιστοποιημένος πωλητής Λαϊκού Λαχείου. θα πρέπει να αναφέρει στην Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986) – εκτός των άλλων ότι είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση.

Παρακαλούμε, με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων, να ενημερωθεί το προσωπικό αρμοδιότητάς σας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!