Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΔ

Α. 1127/2024 Ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης από Δήμους και Περιφέρειες για δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 5104/2024 (Α’ 58) λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτούς καθώς και για την άρση της δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας.

Α. 1127/2024

ΦΕΚ B’ 4598/07.08.2024

Ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης από Δήμους και Περιφέρειες για δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 5104/2024 (Α’ 58) λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτούς καθώς και για την άρση της δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον ν. 5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 58), εφεξής ΚΦΔ και ειδικότερα την παρ. 3 του άρθρου 12, την περ.

α) της παρ. 9 του άρθρου 83, και την παρ. 2 του άρθρου 117.

2. Τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).

3. Την υπ’ αρ. 45081/30.10.1997 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών «Αποδεικτικό ενημερότητας για οφειλές προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις» (Β’ 1029).

4. Τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α’ 87).

5. Την υπό στοιχεία 118944 ΕΞ 2019/23.10.2019 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β’ 3990).

6. Το Κεφάλαιο Α’ «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α’ 94) και ιδίως την παρ. 1 του άρθρου 14.

7. Την υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ. Α 1125859 ΕΞ 2020/ 23.10.2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)» (Β’ 4738).

8. Την υπ’ αρ. 1/20.1.2016 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» (Υ.Ο.Δ.Δ. 18), σε συνδυασμό με την παρ. 10 του άρθρου 41 του ν. 4389/2016 και τις αποφάσεις: υπ’ αρ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ και την υπό στοιχεία 5294 ΕΞ 2020/17.1.2020 του Υπουργού Οικονομικών «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (Υ.Ο.Δ.Δ. 27).

9. Την ανάγκη ψηφιοποίησης της διαδικασίας ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης στο πλαίσιο αναβάθμισης και διεύρυνσης των ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αναφορικά με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες αρχές του Δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα στους Δήμους και Περιφέρειες. 10. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σκοπός

Ορίζεται ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 12 του ΚΦΔ για κάθε φύσεως ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές σε αυτούς που λαμβάνονται υπόψη για τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας καθώς και την άρση αυτής από τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (εφεξής ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη δημιουργία σχετικής διεπαφής.

Άρθρο 2
Ορισμοί

Α. Φορέας: ορίζεται ο Δήμος ή η Περιφέρεια που λαμβάνει πιστοποίηση μέσω διασφαλισμένων διαδικασιών, ώστε να προβαίνει στην ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης για δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σ’ αυτόν/αυτήν καθώς και για την άρση της δέσμευσης χορήγησης αυτού, λόγω της πλήρωσης των προϋποθέσεων άρσης.

Β. Οφειλές. Ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές στον Φορέα άνω των διακοσίων ενενήντα τριών ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (293,47 €) ανά υπόχρεο. Γ. Διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας: ορίζεται κάθε Φορέας Δημόσιου Τομέα ή Τρίτος, ο οποίος λαμβάνει πιστοποίηση μέσω διασφαλισμένων διαδικασιών και διαθέτει πληροφοριακό σύστημα προς χρήση από άλλους Φορείς Δημόσιου Τομέα ή Τρίτους και αναλαμβάνει τη συλλογή των ηλεκτρονικών εγγραφών που δημιουργούνται από τους Φορείς ή και των υπηρεσιών αυτών, όλων των στοιχείων και δικαιολογητικών που απαιτούνται, προκειμένου να καταστεί εφικτή από τους Φορείς η ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης για τη δέσμευση και άρση δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας λόγω πλήρωσης των εκάστοτε προϋποθέσεων, που σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρούσα απόφαση φυλάσσονται με ευθύνη των κατά τόπους φορέων/χρηστών του πληροφοριακού συστήματος. Οι ως άνω προβαίνουν στην ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων αυτών προς την Φορολογική Διοίκηση, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ.

Άρθρο 3
Υποχρεώσεις Φορέα

1. Ο Φορέας υποβάλει έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα πιστοποίησης στην αρμόδια Υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ για τη διάθεση της αντίστοιχης διαδικτυακής υπηρεσίας, ώστε να προβαίνει κατά περίπτωση στην ηλεκτρονική διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης για τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σ’ αυτόν καθώς και για την άρση της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας λόγω της πλήρωσης των προϋποθέσεων άρσης, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ.

2. Το αίτημα πιστοποίησης περιέχει τα στοιχεία, όπως αναγράφονται στο «Υπόδειγμα 1» που συνοδεύει την παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής. Τα έγγραφα αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και φυλάσσονται από την αρμόδια Υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ.

3. Για τη χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο πιστοποιημένος Φορέας δύναται να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό ενδιάμεσου πιστοποιημένου φορέα - κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας, με την προϋπόθεση δέσμευσης του κόμβου ότι δεν θα έχει οποιουδήποτε είδους πρόσβαση στις διακινούμενες μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληροφορίες και δεν θα προβαίνει σε οποιαδήποτε διαχείριση και χρήση τέτοιων πληροφοριών, όπως αναγράφονται στο «Υπόδειγμα 2» που συνοδεύει την παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

4. Προϋπόθεση για την έγκριση της πιστοποίησης είναι η πλήρης συμμόρφωση των Φορέων με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, με τις διαδικασίες του ΚΕΔ της ΓΓΠΣΨΔ (υπό στοιχεία 118944 ΕΞ 2019/23-10-2019 απόφαση Υπουργού Επικρατείας) και η δέσμευση του Φορέα για την τήρηση της Πολιτικής Ορθής Χρήσης των Διαδικτυακών Υπηρεσιών, όπως ορίζεται από την ΓΓΠΣΨΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ασφαλής επικοινωνία.

5. Μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης του αιτήματος πιστοποίησης, ο Φορέας λαμβάνει από την αρμόδια Υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ τον μοναδικό κωδικό του φορέα ο οποίος εφεξής καταχωρίζεται κατά τη δέσμευση του αποδεικτικού ή την αποδέσμευση.

6. Περαιτέρω, ο Φορέας υποχρεούται να αναπτύξει λογισμικό σύμφωνα με τον Κοινό Οδηγό Υλοποίησης Διαδικτυακών Υπηρεσιών του ΚΕΔ, ο οποίος είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο http://www.gsis.gr της ΓΓΠΣΨΔ.

7. Για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικασίας εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 12 του ΚΦΔ, οι χρήστες, εφεξής καλούμενοι «Διαχειριστές Διαδικτυακών Υπηρεσιών» εξουσιοδοτούνται από τον Φορέα και ορίζονται ως υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αιτημάτων διαδικτυακών υπηρεσιών για την προαναφερόμενη διαδικασία.

8. Ο Φορέας ταυτοποιεί τον τελικό χρήστη και μεριμνά για την καταγραφή των κινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και την ιχνηλασιμότητα των χρηστών. Επιπλέον, διατηρεί την πληροφορία των χρηστών (εισηγητή υπαλλήλου, Προϊστάμενου του Τμήματος Προϊσταμένου της Διεύθυνσης) που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ενημέρωση για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 12 του ΚΦΔ.

9. Ο πιστοποιημένος Φορέας υποχρεούται να τηρεί αρχείο καταγραφής των αιτήσεων χρήσης της υπηρεσίας. Στο αρχείο θα καταγράφονται κατ’ ελάχιστον ο χρήστης της υπηρεσίας, ο μοναδικός αύξων αριθμός αίτησης στο μηχανογραφικό σύστημα του χρήστη της υπηρεσίας, η ημερομηνία και ώρα της αίτησης, ο μοναδικός κωδικός (ή ισοδύναμη πληροφορία) του αιτούντος υπαλλήλου του χρήστη της υπηρεσίας, η αιτία της αίτησης και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) που αναγράφεται στην αίτηση και στον οποίο αφορά η σχετική ενημέρωση. Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου καταγραφής.

Αντίστοιχο αρχείο καταγραφής τηρείται στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ.

10. Οι πιστοποιημένοι Φορείς υποχρεούνται να λαμβάνουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της υπηρεσίας και πρόκληση υπερφόρτωσης στα συστήματα της ΑΑΔΕ ή/και της ΓΓΠΣΨΔ.

11. Σε περίπτωση ένδειξης ή διαπίστωσης περιστατικού ασφάλειας στο πληροφοριακό σύστημα/μηχανισμό που αξιοποιεί την ηλεκτρονική υπηρεσία, οι πιστοποιημένοι Φορείς υποχρεούνται να ειδοποιούν άμεσα το Αυτοτελές Τμήμα Ασφάλειας (ΑΤΑ) της ΓΔΗΛΕΔ και το Αυτοτελές Τμήμα Ασφάλειας της ΓΓΠΣΨΔ με τις πληροφορίες του περιστατικού. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν και να παρέχουν κάθε στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

12. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΔΗΛΕΔ και της ΓΓΠΣΨΔ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχουν και την τήρηση των όρων με τους οποίους αυτές παρέχονται και δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια ή ζημία που τυχόν θα υποστεί ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης αυτών, από καθυστερήσεις κατά τη χρήση αυτών, από λάθη ή παραλείψεις κατά τη λειτουργία αυτών, από τυχόν διακοπές της τηλεφωνικής γραμμής, βλάβες του δικτύου ηλεκτροδότησης ή για άλλους λόγους.

Άρθρο 4
Ηλεκτρονική διασύνδεση και επικοινωνία του διαμετακομιστικού κόμβου

1. Ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας υποβάλει αίτημα πιστοποίησης, στην αρμόδια Υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ για τη διάθεση της αντίστοιχης διαδικτυακής υπηρεσίας, ώστε να προβαίνει στην ηλεκτρονική αποστολή μέσω του ΚΕΔ της ΓΓΠΣΨΔ, των κατά περίπτωση συνταχθέντων από τους φορείς δεσμεύσεων αποδεικτικών ενημερότητας καθώς και τις άρσεις αυτών, στον κόμβο αυτόν. Το αίτημα πιστοποίησης περιέχει τα στοιχεία, όπως αναγράφονται στο «Υπόδειγμα 2» που συνοδεύει την παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής. Όλα τα συνοδευτικά δικαιολογητικά στοιχεία, για τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας καθώς και την άρση αυτής, φυλάσσονται με ευθύνη των Φορέων που χρησιμοποιούν το πληροφοριακό σύστημα του διαμετακομιστικού κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας. Κατόπιν αιτήματος στους Φορείς τα εν λόγω στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα στις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

2. Κατά την υποβολή του αιτήματος πιστοποίησης ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας γνωστοποιεί τα στοιχεία των υπηρεσιών των Φορέων που συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία.

3. Σε περίπτωση προσθήκης νέων φορέων που προτίθενται να ενταχθούν στο διαμετακομιστικό κόμβο ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών πραγματοποιείται με την εκ νέου υποβολή του έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος πιστοποίησης, το οποίο περιέχει τα στοιχεία που αναγράφονται στο «Υπόδειγμα 2» που συνοδεύει την παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

4. Η μεταβολή των στοιχείων των Φορέων που συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, καθώς και η επικαιροποίησή τους, πραγματοποιείται από τον ίδιο τον Φορέα.

5. Προϋπόθεση για την έγκριση της πιστοποίησης είναι η πλήρης συμμόρφωση του διαμετακομιστικού κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, με τις διαδικασίες του ΚΕΔ της ΓΓΠΣΨΔ (υπό στοιχεία 118944 ΕΞ 2019/23-10-2019 απόφαση Υπουργού Επικρατείας) και η δέσμευσή του για την τήρηση της Πολιτικής Ορθής Χρήσης των Διαδικτυακών Υπηρεσιών, όπως ορίζεται από την ΓΓΠΣΨΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ασφαλής επικοινωνία.

6. Μετά την ολοκλήρωση της έγκρισης του αιτήματος πιστοποίησης, ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας λαμβάνει από την αρμόδια Υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ τον μοναδικό κωδικό του φορέα των εντεταγμένων σε αυτόν φορέων τον οποίον γνωστοποιεί σε αυτούς προκειμένου εφεξής να καταχωρίζεται στη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας καθώς και την άρση αυτής.

7. Περαιτέρω, ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας υποχρεούται να αναπτύξει λογισμικό σύμφωνα με την Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών, όπως ορίζεται από την ΓΓΠΣΨΔ.

8. Ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας συλλέγει, καταγράφει, διατηρεί την πληροφορία των κινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, από τους ενταγμένους σε αυτόν φορείς, την ιχνηλασιμότητα των χρηστών τους και ταυτοποιεί τον τελικό χρήστη. Επιπλέον, διατηρεί την πληροφορία των χρηστών (του εισηγητή υπαλλήλου, του Προϊστάμενου του Τμήματος και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης που έστειλε τη σχετική ενημέρωση) ανά ενταγμένο φορέα που συμμετέχει στην εν λόγω ηλεκτρονική διαδικασία δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και άρσης δέσμευσης χορήγησης αυτού.

9. Ο πιστοποιημένος διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας υποχρεούται να τηρεί αρχείο καταγραφής των αιτήσεων χρήσης της υπηρεσίας.

Στο αρχείο θα καταγράφονται ανά φορέα, κατ’ ελάχιστον, ο χρήστης της υπηρεσίας, ο μοναδικός αύξων αριθμός αίτησης στο μηχανογραφικό σύστημα του χρήστη της υπηρεσίας, η ημερομηνία και ώρα της αίτησης, ο μοναδικός κωδικός (ή ισοδύναμη πληροφορία) του αιτούντος υπαλλήλου του Φορέα χρήστη της υπηρεσίας, η αιτία της αίτησης και ο ΑΦΜ που αναγράφεται στην αίτηση και στον οποίο αφορά η ενημέρωση για την δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας ή την άρση δέσμευσης χορήγησης αυτού στο Φορέα.

Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση των στοιχείων του αρχείου καταγραφής. Αντίστοιχο αρχείο καταγραφής τηρείται στο ΚΕΔ της ΓΓΠΣΨΔ.

10. Επιπρόσθετα ο διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας οφείλει να διατηρεί αρχείο της ιστορικότητας της πληροφορίας ενδεχομένων καταργήσεων, συγχωνεύσεων, διασπάσεων, μετονομασιών καθώς και διαδόχων των Φορέων. Το εν λόγω αρχείο είναι προσβάσιμο στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

11. Ο πιστοποιημένος διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας υποχρεούνται 46656 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 4598/07.08.2024 να λαμβάνει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της υπηρεσίας και πρόκληση υπερφόρτωσης στα συστήματα της ΑΑΔΕ ή/ και της ΓΓΠΣΨΔ.

12. Σε περίπτωση ένδειξης ή διαπίστωσης περιστατικού ασφάλειας στο πληροφοριακό σύστημα/μηχανισμό που αξιοποιεί την ηλεκτρονική υπηρεσία, ο πιστοποιημένος διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας υποχρεούται να ειδοποιεί άμεσα τη ΓΔΗΛΕΔ και τη ΓΓΠΣΨΔ με τις πληροφορίες του περιστατικού. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να διατηρεί και να παρέχει κάθε στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

13. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΓΔΗΛΕΔ και της ΓΓΠΣΨΔ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχουν και την τήρηση των όρων με τους οποίους αυτές παρέχονται και δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια ή ζημία που τυχόν θα υποστεί ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη χρήση ή την αδυναμία χρήσης αυτής, από καθυστερήσεις κατά τη χρήση αυτής, από λάθη ή παραλείψεις σε αυτή, από διακοπές της τηλεφωνικής γραμμής, βλάβες του δικτύου ηλεκτροδότησης ή για άλλους λόγους.

Άρθρο 5
Διαδικασία Δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας/Άρσης δέσμευσης χορήγησης αυτού

Ι) Η δέσμευση χορήγησης του Αποδεικτικού Ενημερότητας περιέχει υποχρεωτικά τα κάτωθι στοιχεία:

1. Τον ΑΦΜ.

2. Το ύψος της ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής για την οποία δεσμεύεται η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας η οποία πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων ενενήντα τριών ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (293,47 €).

3. Τον Αριθμό πρωτοκόλλου της εντολής δέσμευσης.

4. Την ημερομηνία του πρωτοκόλλου που συνιστά και την ημερομηνία της εντολής δέσμευσης, η οποία θα πρέπει να συμπίπτει με την ημερομηνία καταχώρησης μέσω του W/S.

5. Τον κωδικό αριθμό του Φορέα, που είναι ο κωδικός που του αποδόθηκε κατά τη διαδικασία πιστοποίησής του με την κατ’ αντιστοιχία αποτύπωση των στοιχείων του.

6. Το ονοματεπώνυμο του προϊσταμένου του αντίστοιχου Φορέα και το τηλέφωνο του Φορέα.

ΙΙ) Οι Φορείς έχουν την δυνατότητα να προβούν μέσω του συστήματος στην άρση της κατά τα ανωτέρω δέσμευσης χορήγησης του Αποδεικτικού Ενημερότητας. Η άρση της δέσμευσης χορήγησης του Αποδεικτικού ενημερότητας περιέχει υποχρεωτικά τα κάτωθι στοιχεία:

1. Τον ΑΦΜ.

2. Τον Αριθμό Πρωτοκόλλου της άρσης.

3. Την ημερομηνία του πρωτοκόλλου η οποία συνιστά την ημερομηνία της άρσης της δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και η οποία θα πρέπει να συμπίπτει με την ημερομηνία καταχώρησης μέσω του W/S.

4. Τον αριθμό και ημερομηνία Πρωτοκόλλου της εντολής δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού η οποία αίρεται.

5. Το ονοματεπώνυμο του προϊσταμένου του αντίστοιχου Φορέα και το τηλέφωνο του Φορέα. ΙΙΙ) Για τις ήδη καταχωρημένες μέσω της Διαλειτουργικότητας εντολές δέσμευσης χορήγησης Αποδεικτικού Ενημερότητας υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από τον Φορέα.

Άρθρο 6
Αναστολή πιστοποίησης

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣΨΔ δύναται να αναστέλλει την πιστοποίηση του «Φορέα» ή του Διαμετακομιστικού κόμβου διασύνδεσης και επικοινωνίας, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας απόφασης ή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα ή παραβιάστηκαν διατάξεις περί του φορολογικού απορρήτου ή περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ή έπαυσαν να ισχύουν οι γενικοί όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης της παρούσας απόφασης και ο «Φορέας» ή ο Διαμετακομιστικός κόμβος ενημερώνεται σχετικά.

Άρθρο 7
Έναρξη Ισχύος - Τελικές - Μεταβατικές Διατάξεις

1. Μέχρι την 31/8/2024 οι Δήμοι και Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν τη χορήγηση και να άρουν τη δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 45081/30.10.1997 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών «Αποδεικτικό ενημερότητας για οφειλές προς δήμους, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις» (Β’ 1029). Οι δεσμεύσεις που έχουν καταχωρηθεί δυνάμει της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης θα εξακολουθούν να αίρονται σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.

2. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Αυγούστου 2024

Ο Διοικητής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!