ΣΛΟΤ 905/2024 Ερώτημα για εμφάνιση εσόδων από επιχορηγήσεις έργων / σχεδίων δράσης (action grants) έρευνας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών κλπ. στον κύκλο εργασιών
Αθήνα, 11/5/2024
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ – Ν.Π.Δ.Δ
Αρ. Πρωτ. 905 ΕΞ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)
ΘΕΜΑ : Ερώτημα για εμφάνιση εσόδων από επιχορηγήσεις έργων / σχεδίων δράσης (action grants) έρευνας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών κλπ. στον κύκλο εργασιών
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.) έχει ως βασικό αντικείμενο δραστηριότητας την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στις τεχνολογικές και κοινωνικές επιστήμες, και στον καταστατικό της σκοπό μεταξύ άλλων και το σχεδιασμό – υλοποίηση έργων για την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη κ.α. που χρηματοδοτούνται από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς μηχανισμούς (ενδεικτικά Horizon, Erasmus+, EuropeAid, Justice, Worldbank, ΕΣΠΑ, κ.ά.), ενώ το κύριο μέρος των εσόδων της προέρχεται από επιχορηγήσεις από τους ανωτέρω μηχανισμούς.
Η εταιρεία έχει ως βασική της δραστηριότητα τη συμμετοχή και υλοποίηση έργων/σχεδίων δράσης χρηματοδοτούμενων από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (action grants), τα οποία προκύπτουν κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, απαντώντας σε ανοιχτές προσκλήσεις (open calls).
Συγκεκριμένα,
- H εταιρεία για την εκπλήρωση του καταστατικού της σκοπού, έχει διακριτό τμήμα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων, το οποίο εργάζεται για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης σε ανοιχτές προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων.
- Οι επιχορηγήσεις αφορούν στην υλοποίηση έργων/σχεδίων δράσης (action grants) έρευνας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών κλπ. και όχι στη λειτουργία της επιχείρησης (operational grants).
- Οι επιχορηγήσεις για την υλοποίηση έργων/σχεδίων δράσης (action grants) έρευνας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών κλπ. αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της εταιρείας, καλύπτοντας τα έξοδα της εταιρείας για την παροχή των υπηρεσιών της στο πλαίσιο υλοποίησης των ως άνω επιχορηγούμενων έργων/σχεδίων δράσης.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από επιχορηγήσεις για την υλοποίηση έργων/σχεδίων δράσης (action grants) αποτελούν το 77% των εσόδων για το έτος 2022, 74% των εσόδων για το έτος 2021, 67% για το έτος 2020, και 67% για το έτος 2019.
Δύναται η εταιρεία να εμφανίσει τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις για την υλοποίηση έργων/σχεδίων δράσης (action grants) έρευνας, εκπαίδευσης, ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών κλπ. στον κύκλο εργασιών της;
Απάντηση:
Δεδομένου ότι τα εν λόγω έσοδα (και τα σχετικά έξοδα), αποτελούν το βασικό αντικείμενο των εργασιών της εταιρείας, άνω του 65%, επιβάλλεται να εμφανίζονται στον κύκλο εργασιών της. Αυτό προβλέπεται από την παράγραφο 12 του άρθρου 16 του Ν. 4308/2014 που ορίζει ότι «η μορφή, το περιεχόμενο και η ονοματολογία των κονδυλίων και των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων προσαρμόζονται εάν απαιτείται από την ιδιαίτερη φύση του κλάδου δραστηριότητας της οντότητας». Τυχούσα αμφισβήτηση που μπορεί να προκύπτει από το Παράρτημα Γ του νόμου που παρατίθεται το Σχέδιο Λογαριασμών και ανάλυση του κονδυλίου Λοιπά Συνήθη Έσοδα με ΚΑ 71, το οποίο περιλαμβάνει το λογαριασμό «Επιχορηγήσεις Λοιπών Εξόδων», δεν έχει έρεισμα διότι ο τίτλος του κονδυλίου είναι λοιπά συνήθη έσοδα και τα λοιπά δεν μπορεί να αποτελούν ποσοστό των εσόδων άνω του 65%, καθόσον ο τίτλος «λοιπά» συνήθως δηλώνει διάφορα ποσά που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένη ομάδα και είναι σχετικά μη σημαντικά.
Η παρούσα γνωμάτευση αναφέρεται αποκλειστικά στην εμφάνιση των εσόδων στην κατάσταση αποτελεσμάτων και δεν εκφράζεται γνώμη για το εάν τα περιγραφόμενα ποσά αφορούν πράγματι έσοδα σύμφωνα με το ισχύον λογιστικό πλαίσιο, γεγονός που κρίνεται με βάση τα εκάστοτε πραγματικά περιστατικά και τους κανόνες του λογιστικού πλαισίου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Αλέξανδρος Σικαλίδης
ΤΑ ΜΕΛΗ
Ευθύμιος Αναγνώστου
Παναγιώτης Βρουστούρης
Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!