Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργείο Δικαιοσύνης Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες

Τίθεται από σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Ρυθμίσεις για την τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – Άλλες διατάξεις Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 22α.7.2024 και ώρα 10:00 για λόγους τήρησης των προθεσμιών του άρθρου 68 του ν. 5113/2024 (Α΄ 96) προς τον σκοπό της ομαλής μετάβασης στο νέο σύστημα διαλειτουργικότητας του ν. 5026/2023 (Α΄ 45).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου:

Σκοπός του Μέρους Β’ είναι η ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 (Α’ 45), ώστε να καταστεί περισσότερο φιλικό προς τους υπόχρεους μέσω της αύξησης, αφενός, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που διαλειτουργούν με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr, και, αφετέρου, μέσω της αύξησης των πεδίων των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας. Παράλληλα, σκοπός του Μέρους Β’ είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας των ελέγχων, καθώς και η διευκόλυνση των ελεγκτικών οργάνων στην άσκηση του ελεγκτικού έργου και στην επίτευ ξη των ελεγκτικών στόχων τους, μέσω της καθιέρωσης της υποχρέωσης άντλησης των στοιχείων των δηλώσεων από τους ελεγχόμενους, με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας, όπου αυτή παρέχεται. 

Σκοπός του Μέρους Γ’ είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των δομών παιδικής προστασίας.  

Σκοπός του Μέρους Δ’ είναι η εναρμόνιση του δικαίου της αναψηλάφησης, όπως ορίζεται στα άρθρα 538 έως 551 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α’ 182), με τις ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις τόσο του ιδίου του Κώδικα Πολιτι κής Δικονομίας, στο βιβλίο της εκούσιας δικαιοδοσίας, όσο και άλλων κλάδων του δικαίου, αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 69Α του π.δ. 18/1989, Α’ 8), των διοικητικών δικαστηρίων (άρθρο 105Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ν. 2717/1999, Α' 97) και των ποινικών δικαστηρίων της περ. 5 της παρ. 1 του άρθρου 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ν. 4620/2019, Α’ 96), ώστε να καταστεί δυνατή η έμπρακτη συμμόρφωση της Ελλάδας, και στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου έχουν διαπιστωθεί σχετικές παραβάσεις. 

Σκοπός του Μέρους Ε’ είναι η πλήρης εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την οδηγία (ΕΕ) 2022/211 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρ ουαρίου 2022 για την τροποποίηση της απόφασης πλαισίου 2002/465/ΔΕΥ του Συμβουλίου, όσον αφορά την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( L 37) και την οδηγία (ΕΕ) 2022/228 της 16ης Φεβρουαρίου 202 2 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/41/ΕΕ, όσον αφορά την ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( L 39).

Παρατίθεται ακολούθως το νομοσχέδιο και η αιτιολογική του έκθεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!