Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΛΣΑ Να σταματήσει η πίεση σε λογιστές και επιχειρήσεις και η απειλή των προστίμων

ΛΣΑ

12 Ιουλίου 2024

Κοινό δελτίο τύπου Συλλόγων Λογιστών - Φοροτεχνικών

Να σταματήσει η πίεση σε λογιστές και επιχειρήσεις και η απειλή των προστίμων

Για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται η θλιβερή ιστορία να προτάσσεται στην επικαιρότητα της χώρας η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Τρεις είναι οι συντελεστές που ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ – Ο ΚΑΘΕΝΑΣ -  ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ:

  1. Η Πολιτεία, μέσω του ΥΠ.ΕΘ.Ο και της ΑΑΔΕ
  2. Οι επιχειρήσεις μέσω των Συλλόγων και των Επιμελητηρίων τους
  3. Οι Λογιστές, μέσω των Φορέων τους

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαδικασία σύνταξης, υποβολής δηλώσεων και πληρωμής των αναλογούντων φόρων ορίζεται από την Πολιτεία, υλοποιείται από τους Λογιστές και αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους

Η Πολιτεία για ακόμη μια φορά όρισε αυθαίρετα ένα παράλογο χρονικό διάστημα όντας ανέτοιμη. (νομοθετήσεις τελευταίας στιγμής, μη ολοκλήρωση εμπλουτισμού δεδομένων δημόσιων φορέων στην πλατφόρμα, ανέτοιμες και ελλιπείς «προσυμπληρωμένες» δηλώσεις και «αυτόματη» υποβολή αυτών, τεχνικές δυσκολίες συστημικής φύσης, αποστολή πάσης φύσεως - ορθών και λαθεμένων - πιεστικών και ανησυχητικών μηνυμάτων στους πολίτες, αντί αρωγής και βοήθειας στην επίλυση και άλλα πολλά).

Οι αντιδράσεις των Φορέων των Επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκείς και χρήσιμο θα ήταν να γίνει στο σύνολό τους κατανοητό ότι τα επ’ απειλούμενα πρόστιμα τις αφορούν αποκλειστικά και - εφόσον εφαρμοστούν - θα είναι και δυσβάσταχτα.

Οι Λογιστές προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα τεράστιο «ατελές» έργο για μια ακόμη φορά – και μάλιστα εντός δύο μηνών - έχοντας κοινοποιήσει εκατέρωθεν μία προς μία τις προβληματικές καταστάσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκυρία, εφόσον δεν δοθεί μία ανεκτή λύση.

Από τη μεριά του Κλάδου των Λογιστών, ενστερνιζόμενοι τη συνισταμένη των μέχρι τώρα ανακοινώσεων όλων των Φορέων τους, καθώς και του ΟΕΕ, θα ήταν περιττό να τονίσουμε ότι η μόνη ανεκτή και κατ’ ελάχιστο εφικτή ημερομηνία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας θα ήταν η 30/09/2024, με παράλληλη άμεση νομοθέτηση ΕΠΑΡΚΟΥΣ και ΠΛΗΡΟΥΣ έναρξης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 01/03 κάθε επόμενου έτους μέχρι τις 30/06, χωρίς καμία δυνατότητα ή ανάγκη παράτασης, εκτός και αν προκύψουν έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα.

Επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν κοινές και λογικές διαπιστώσεις και από τους τρεις εμπλεκόμενους παράγοντες, τονίζουμε ότι σε περίπτωση που δεν επικρατήσει η «κοινή λογική»

και επισυμβούν αρνητικές επιπτώσεις μέσω των προστίμων,

η ευθύνη βαρύνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΦΕΝΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΗ ΜΗ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να στοιχηθούμε σε κοινή δράση με τους φορείς της Αγοράς πανελλαδικά (Επιμελητήρια και Συλλόγους) για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων και την εκλογίκευση των σχετικών προθεσμιών από την Πολιτεία.

Αναμένουμε άμεσα τις σχετικές ενέργειες των ανωτέρω Φορέων, ώστε μαζί να αναλάβουμε κοινή δράση.

Οι Σύλλογοι,

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-Π.Ε.Φ.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!