Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Μόνιμη υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών μεταφοράς από ΤΑΧΙ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο σχέδιο νόμου "Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις" προτείνεται η μόνιμη υιταγωγή στον μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας των υπηρεσιών μεταφοράς από ΤΑΧΙ.

Αναλυτικότερα, με το άρθρο 3 της τροπολογίας τροποποιείται η παρ. 1α του Κεφαλαίου Β του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (v. 2859/2000, Α' 248), με αφαίρεση της πρόβλεψης ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεκατρία τοις εκατό (13%) εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024 για τις υπηρεσίες ΤΑΞΙ. Επομένως, η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση του μειωμένου συντελεστή για τα ΤΑΞΙ καθίσταται πάγια.

Παράλληλα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 η εφαρμογή του έκτακτου μέτρου της απαγόρευσης υπέρβασης περιθωρίου μικτού κέρδους ανά μονάδα με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, με σκοπό την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, προστίθεται στην παρ. 2 η απαγόρευση αποκόμισης μικτού κέρδους, όχι μόνο για προϊόντα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή», αλλά και για αυτά που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω θερμοσίφωνα». Επιπρόσθετα, αυξάνεται το ανώτατο όριο του προστίμου του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α' 123), που δύναται να επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου από ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000) σε πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ και του προστίμου του άρθρου 38 ν. 5082/2024 (Α' 9), από δυο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ σε έξι εκατομμύρια (6.000.000) ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτικότητά τους.

Με το άρθρο 2 της τροπολογίας, παρατείνεται η εφαρμογή του έκτακτου μέτρου του παρατηρητηρίου τιμών «το καλάθι του νοικοκυριού» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Σκοπός της ρύθμισης είναι η παροχή δυνατότητας στους καταναλωτές να κάνουν πληροφορημένες και, συνεπώς, οικονομικότερες αγορές προφυλάσσοντας την αγοραστική τους δύναμη από τις επιπτώσεις της πληθωριστικής κρίσης.

Παρατείνεται, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, η εφαρμογή δύο έκτακτων μέτρων, αφενός του μέτρου της παρακολούθησης των ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας και της αντιμετώπισης των παραπλανητικών εκπτώσεων και αφετέρου του μέτρου της ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων προς τους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια των μέτρων περί εξορθολογισμού των τιμών του βρεφικού γάλακτος στην ελληνική αγορά, τα οποία θα ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με την παρ. 5, παρατείνεται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2024 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε ιδιοκτήτες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνάρτηση με την παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 που δίνεται στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να συνάψουν σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!