Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κοινή ευρωπαϊκή προετοιμασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το EU AI Act

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2024 

Δελτίο Τύπου

Στο EU AI Board συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Κοινή ευρωπαϊκή προετοιμασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το EU AI Act

Στο Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης (EU AI Board) που συγκροτήθηκε μετά την ψήφιση του πρώτου Κανονισμού παγκοσμίως για την Τεχνητή Νοημοσύνη, του ΕU AI Act, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η χώρα μας εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Board) από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο και τον Διευθυντή Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Βαγγέλη Καρκαλέτση. Στην πρώτη συνάντηση των εθνικών εκπροσώπων του Συμβουλίου προέδρευσε ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Roberto Viola. 

Επισημαίνεται ότι το EU AI Board είναι ένα διακυβερνητικό όργανο με συμβουλευτικό ρόλο και με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών Δημόσιας Διοίκησης από όλα τα κράτη-μέλη, που συστάθηκε για να διασφαλίζει τη συνοχή και τον συντονισμό των ενεργειών σε εθνική βάση για τη συνεπή και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού και για τη θέσπιση πολιτικών σχετικών με έρευνα και καινοτομία. Στόχος του Συμβουλίου είναι να προετοιμάσει και να ενημερώσει κατάλληλα την ευρωπαϊκή κοινότητα σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και σχετικά με τη θέσπιση κοινής στρατηγικής για διεθνείς συνέργειες. 

Σε αναμονή της επίσημης έναρξης ισχύος του EU AI ACT που αναμένεται στις αρχές Αυγούστου, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο να τεθούν οι βάσεις για την επικείμενη εφαρμογή του, υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη συνεργασία και εστίασε σε ζητήματα όπως:

  • Στρατηγικό όραμα για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού (EU AI ACT) για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον ρόλο του Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Board)
  • Εθνικές προσεγγίσεις για τη διακυβέρνηση και την εποπτεία του EU AI ACT
  • Παραδοτέα και προτεραιότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή του EU AI ACT από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Σύσταση επιτροπών που θα υποστηρίξουν το έργο της με βάση τη συνεργασία εθνικών φορέων που συνιστούν το ευρωπαϊκό AI οικοσύστημα, σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!