Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ Όχι στις ανώνυμες "ψηφιακές" καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα

ΠΟΜΙΔΑ

10 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου

Όχι στις ανώνυμες "ψηφιακές" καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα

Την απαράδεκτη δυνατότητα ακόμη και ανώνυμων (!) ψηφιακών καταγγελιών από πολίτες σε βάρος συμπολιτών τους, ιδιοκτητών οικοπέδων, άνοιξε η πλατφόρμα “Ακαθάριστα Οικόπεδα”, που έθεσαν σε εφαρμογή τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,παράλληλα με τη «Δήλωση Καθαρισμού Ιδιοκτησίας» όπως προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση 

Οι καταγγελίες είναι δυνατόν να γίνονται τόσο επώνυμα, όσο και ανώνυμα, ως προς τον καταγγελόμενο ο οποίος δεν θα έχει τη δυνατότητα να μάθει ποιός ήταν ο "καλοθελητής" που τον κατήγγειλε, αφού ο χρήστης μέσω της πλατφόρμας συνδεθεί προηγουμένως στο taxis net και ταυτοποιηθεί. Οι  πολίτες δηλαδή θα μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες, χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους – εφόσον το επιλέξουν από την εφαρμογή – αλλά σε περίπτωση κατάχρησης ή ψεύτικης αναφοράς θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους μέσω της αρχικής ταυτοποίησης, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρυσμα, αφού δεν προβλέπονται συνέπειες σε βάρος τους! Οι καταγγελίες θα κοινοποιούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και στους οικείους Δήμους όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών θα μπορούν να κάνουν ελέγχους.

Γνωστού όντος του πόση τοξικότητα δημιουργεί η αίσθηση της μέσω του διαδικτύου εξασφαλισμένης ανωνυμίας, ο μέγας κίνδυνος είναι οι ανώνυμες καταγγελίες των σύγχρονων μιμητών του Αρτέμη Μάτσα και του Δήμου Σταρένιου, που απαραδέκτως προβλέπονται στη σχετική πλατφόρμα, να λειτουργήσουν όχι ως μοχλός πίεσης προς αδιάφορους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, αλλά να προκαλέσουν βροχή ασύστατων και εμπαθών καταγγελιών από γείτονες, συγγενείς, αντιδίκους κλπ, που τελικώς θα εμπλέξουν σε περιπέτειες ανύποπτους ιδιοκτήτες, θα ανοίξουν μιά τεράστια κοινωνική πληγή, και θα επιβαρύνουν το έργο των Δήμων και της Πυροσβεστικής, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδεμία ποινή ή κύρωση προβλέπεται από την ανωτέρω απόφαση για τους "ψηφιακούς" καταδότες που θα προχωρήσουν σε τέτοιες αβάσιμες καταγγελίες, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες για τους οποίους προβλέπονται βαρύτατες συνέπειες σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης στο Μητρώο...

Σημειώνεται τέλος ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση της πλατφόρμας για τα οικόπεδα όλων των περιοχών με το Κτηματολόγιο και Δήμοι και Πυροσβεστική θα αδυνατούν να εντοπίσουν τους καταγγελλόμενους ιδιοκτήτες ιδίως σε χιλιάδες ιδιοκτησίες ανά τη χώρα που  έχουν κληρονομικές και ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.

ΠΟΜΙΔΑ: Να καταργηθεί η δυνατότητα ανώνυμων καταγγελιών

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα ως προς τη δυνατότητα υποβολής επώνυμων καταγγελιών. Ομως για να αποφευχθεί η άσκοπη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών αλλά και η ενασχόληση των δικαστηρίων με μηνύσεις κατ΄αγνώστων για ψευδείς καταμηνύσεις, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από τα αρμόδια Υπουργεία την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, ως ένα μέτρο που θα πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις και εκδικητικότητα που θα εξασφαλίζει η ανωνυμία και η εξ αυτής ατιμωρησία!

Όσοι θελήσουν να κάνουν καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναφορά ή καταγγελία τους και να παραλάβουν την απάντηση στην προσωπική τους θυρίδα στο gov.gr ως εξής:

Μέσω της πλατφόρμας για τα ακαθάριστα οικόπεδα  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://akatharista.apps.gov.gr συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet ή τους κωδικούς e – Banking.

Καταχωρούν και επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται, επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αναφορά ή την καταγγελία τους, επιλέγοντας αν θέλουν να είναι επώνυμη ή ανώνυμη.

Ακολούθως μετά την υποβολή, η αναφορά ή καταγγελία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην αρμόδια Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης ενημερώνονται και οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Δήμων που έχουν επιφορτιστεί με τις καταγγελίες των πολιτών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες ενημερώνονται με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν καταθέσει ή και SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

Η απάντηση αποστέλλεται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!