Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2039/2024 Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών στην οριστική εισαγωγή προσωπικών ειδών, από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ,
ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’
Ταχ. Δ/νση : Kαρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Κ. Τριαδάς - Σ. Παπασπύρου
Τηλέφωνο : 210 - 69 87 504, 500
E-mail : ddtheka@aade.gr

Α.Δ.Α.: ΨΗΙΟ46ΜΠ3Ζ-ΛΧ3

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 04/06/2024

Αριθ. Πρωτ.: Ε. 2039

ΠΡΟΣ: Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών στην οριστική εισαγωγή προσωπικών ειδών, από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤ.: Δ. 245/11/88 ΑΥΟ (Β’/195)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων δασμοφορολογικών απαλλαγών σε είδη που παραλαμβάνουν πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα (μετοικεσία).

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τις περιπτώσεις αιτημάτων μεταφοράς συνήθους κατοικίας γονέων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει παιδιά νομίμως αναγνωρισμένα από τον πατέρα και δεν υφίσταται νομικός δεσμός μεταξύ των γονέων.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

α) Πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα

β) Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό

γ) Τελωνειακές Αρχές

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα άρθρα 3 και 4 της Δ. 245/11/88 ΑΥΟ (Β’/195), όσο και τον Καν.(ΕΚ) 1186/09 και στην οδηγία 83/183/ΕΟΚ (νυν Οδηγία 2009/55/ΕΚ), προβλέπεται ότι το δικαίωμα χορήγησης δασμοφορολογικών απαλλαγών λόγω μεταφορά συνήθους κατοικίας παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, διευκρινίζεται ότι:

Σε περίπτωση αιτήματος μεταφοράς συνήθους κατοικίας γονέων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει παιδιά νομίμως αναγνωρισμένα από τον πατέρα και δεν υφίσταται νομικός δεσμός μεταξύ των γονέων, ήτοι συμβίωση που περιβάλλεται με συγκεκριμένα τυπικά εξωτερικά χαρακτηριστικά (γάμος, σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ.), οι γονείς ασκούν το δικαίωμα μετοικεσίας αυτοτελώς και κατά συνέπεια θα εκδίδεται ένα (1) πιστοποιητικό μετοικεσίας για τον κάθε γονέα, με την συμπερίληψη των προσωπικών ειδών του συμπεριλαμβανομένων και των μέσων μεταφοράς. Τα παιδιά συμπεριλαμβάνονται σε ένα πιστοποιητικό μετοικεσίας γονέα, εκ των δύο, κατ’ επιλογή τους.».

Από την έκδοση της παρούσας παύει να ισχύει οποιαδήποτε αντίθετη παροχή οδηγιών.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!