Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΥΠΕΝ/Δ ΥΔ Ρ/55921/1296/2024 Καθορισμός της μεθοδολογίας υπολογισμού της μέσης τιμής φυσικού αερίου

Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΥΔ Ρ/55921/1296

ΦΕΚ B' 3069/31.05.2024

Καθορισμός της μεθοδολογίας υπολογισμού της μέσης τιμής φυσικού αερίου και του χρονικού διαστήματος εφαρμογής της, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 105 του ν. 5007/2022 (Α’ 241) και καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής CO2, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 12Β του ν. 4414/2016 (Α’ 149).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης» (Α’ 133).

2. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

3. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

4. Το π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114).

5. Το π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (Α’ 160).

6. Τον ν. 4414/2016 «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 149) και ιδίως την παρ. 3 του άρθρου 12Β.

7. Τον ν. 3468/2006 «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 129) και ιδίως το άρθρο 13.

8. Τον ν. 5007/2022 «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’ 241) και ιδίως την παρ. 2 του άρθρου 105.

9. Τον ν. 5106/2024 «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς:

α) της διαχείρισης υδάτων,

β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,

γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,

δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,

ε) της ενεργειακής ασφάλειας και άλλες επείγουσες διατάξεις» (Α’ 63) και ιδίως το άρθρο 106.

10. Την υπ’ αρ. 74104/5570//8.7.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου» (Β’ 4408).

11. Την υπ’ αρ. 485/26.5.2022 «Δεύτερη αναθεώρηση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου» (Β’ 3358) απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

12. Την υπ’ αρ. 1434/2020 «Έγκριση Τροποποίησης Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 88 του ν. 4001/2011 - Πέμπτη Αναθεώρηση» (Β’ 4801) απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

13. Την ανάγκη επανακαθορισμού της μεθοδολογίας υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου (ΜΤΦΑt), λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής φυσικού αερίου, και της χρονικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 105 του ν. 5007/2022 (Α’ 241), σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

14. Την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/52410/1153/ 17.5.2024 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

15. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εισήγηση του σημείου 14, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν αναμένεται να προκληθεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 1

Σκοπός

1. Με την παρούσα απόφαση:

α) Επανακαθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 105 του ν. 5007/2022, η μεθοδολογία υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου (ΜΤΦΑt) για σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) φυσικού αερίου και η χρονική περίοδος εφαρμογής της,

β) καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 12Β του ν. 4414/2016, ανώτατο όριο τιμής CO2, το οποίο ισούται με 60 €/tn.

2. Η μεθοδολογία υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου (ΜΤΦΑt) για σταθμούς ΣΗΘΥΑ φυσικού αερίου που καθορίζεται με την παρούσα απόφαση, εφαρμόζεται από 1/1/2024 έως 31/12/2031.

3. Αρμόδιος για τον υπολογισμό της ΜΤΦΑt είναι ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.).

Άρθρο 2

Μεθοδολογία υπολογισμού της Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου ΣΗΘΥΑ (ΜΤΦΑt)

1. Η ΜΤΦΑt προσδιορίζεται ανά ημερολογιακό μήνα, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου από τη διεθνή αγορά, το μέσο κόστος μεταφοράς στην ελληνική επικράτεια μέχρι τη μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διανομής για τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο διανομής, και τυχόν φόρους και τέλη που, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία, εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια, εξαιρουμένου του φόρου προστιθέμενης αξίας. Η ΜΤΦΑt υπολογίζεται για κάθε μήνα εφαρμογής (m) σύμφωνα με τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Για τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου:

ΜΤΦΑt (σε €/MWh Α.Θ.Δ.) = α*ΤΤF+E1+E2+Ε3+ΤΑΕ+ΕΦΚ

Για τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες σε Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου:

ΜΤΦΑt (σε €/MWh Α.Θ.Δ.) = α* ΤΤF +E1+E2+Ε3+Ε4+ ΤΑΕ+ΕΦΚ

όπου:

i. ΤΤF (€/MWh A.Θ.Δ. φυσικού αερίου): λαμβάνεται υπόψη ο αριθμητικός μέσος όρος, εκπεφρασμένος σε δυο (2) δεκαδικά ψηφία, των ημερήσιων μέσων τιμών «TTF» για τον μήνα παράδοσης (m), που ταυτίζεται με τον μήνα εφαρμογής, κατά τις εργάσιμες ημέρες Λονδίνου Ηνωμένου Βασιλείου του αμέσως προηγούμενου μήνα (m-1) από τον μήνα παράδοσης, όπως αυτές προκύπτουν κάθε ημέρα ως μέσος όρος, εκπεφρασμένος σε δυο (2) δεκαδικά, των τιμών «Bid» και «Offer», που δημοσιεύονται στο περιοδικό «ICIS European Spot Gas Markets», στον πίνακα «TTF Price Assessment €/MWh», και αφορούν στις ημέρες του μήνα (m-1) που προηγούνται της ημέρας υπολογισμού.

ii. α: συντελεστής προσαύξησης της τιμής TTF, ο οποίος ισούται: α) με 1,15 για σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τους οποίους η παραγόμενη θερμική ενέργεια είτε αξιοποιείται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εφόσον η παραγωγή αγροτικών προϊόντων αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του παραγωγού, είτε διατίθεται μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης πόλεων και β) με 1,10 για τους λοιπούς σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α. πλην των αναφερομένων στο σημείο (α), λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο κέρδους εμπορίας, το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΑΕΥ, το ειδικό τέλος της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 2093/1992 σε συνδυασμό με το άρθρο 178 του ν. 2960/2001, το ενδεχόμενο κόστος εξισορρόπησης, ενδεχόμενες χρεώσεις υπέρβασης δεσμευμένης δυναμικότητας, τυχόν άλλα έκτακτα κόστη προμήθειας και μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και ενδεχόμενες ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των μονάδων.

iii. Ε1(€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): η μέση μηνιαία χρέωση Εισόδου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η οποία προκύπτει απολογιστικά ως το πηλίκο του συνολικού εσόδου του ΔΕΣΦΑ (α) από τη χρέωση χρήσης των Σημείων Εισόδου του Συστήματος Μεταφοράς και της Εγκατάστασης ΥΦΑ Ρεβυθούσας και (β) από τη χρέωση Διασποράς ΥΦΑ στην περίπτωση που αυτή κατανέμεται στις Εισόδους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων ΕΣΦΑ και τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, προς τη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που κατανεμήθηκε στα Σημεία Εισόδου του Συστήματος Μεταφοράς κατά τη διάρκεια του μήνα εφαρμογής (m). Στις ανωτέρω χρεώσεις περιλαμβάνονται τόσο οι χρεώσεις δυναμικότητας όσο και οι χρεώσεις ενέργειας.

iv. Ε2 (€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): η μέση μηνιαία χρέωση Εξόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, η οποία προκύπτει απολογιστικά ως το πηλίκο του συνολικού εσόδου του ΔΕΣΦΑ (α) από τη χρέωση χρήσης των Σημείων Εξόδου την Ελληνική επικράτεια (μη συμπεριλαμβανομένων των Σημείων Διασύνδεσης με άλλα Συστήματα Μεταφοράς) και (β) από τη χρέωση Διασποράς ΥΦΑ στην περίπτωση που αυτή κατανέμεται στις Εξόδους αυτές σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων ΕΣΦΑ και τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, προς τη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που κατανεμήθηκε στα Σημεία Εξόδου του Συστήματος Μεταφοράς κατά τη διάρκεια του μήνα εφαρμογής (m). Στις ανωτέρω χρεώσεις περιλαμβάνονται τόσο οι χρεώσεις δυναμικότητας όσο και οι χρεώσεις ενέργειας.

v. Ε3 (€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): η μέση μηνιαία χρέωση για την αντιστάθμιση του αερίου λειτουργίας της Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, η οποία προκύπτει απολογιστικά ως το πηλίκο του συνολικού σχετικού εσόδου του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων ΕΣΦΑ και τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, προς τη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που κατανεμήθηκε στα Σημεία Εισόδου του Συστήματος Μεταφοράς κατά τη διάρκεια του μήνα εφαρμογής (m).

vi. Ε4 (€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): η μέση μηνιαία χρέωση διανομής, η οποία προκύπτει απολογιστικά ως το πηλίκο του συνολικού εσόδου του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής του τιμολογίου στο οποίο εντάσσονται οι μονάδες ΣΗΘΥΑ, συμπεριλαμβανομένου του εσόδου από την Προσαύξηση Διείσδυσης Φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου και τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, προς τη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που τιμολογήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα εφαρμογής (m) για το συγκεκριμένο τιμολόγιο. Στις ανωτέρω χρεώσεις περιλαμβάνονται τόσο οι χρεώσεις δυναμικότητας όσο και οι χρεώσεις ενέργειας.

vii. ΤΑΕ (€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού που εφαρμόζεται για τη κατανάλωση φυσικού αερίου από Προστατευόμενους καταναλωτές, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ.

viii. ΕΦΚ (€/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου): ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που εφαρμόζεται για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με τον ν. 2960/2001.

2. Άλλοι φόροι και τέλη που επιβάλλονται στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για συμπαραγωγή, πλην των ανωτέρω, του φόρου προστιθέμενης αξίας και των τελών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συντελεστή α, προσαυξάνουν την ως άνω υπολογιζόμενη ΜΤΦΑt κατά το αντίστοιχο ποσό.

Άρθρο 3

Προσδιορισμός των παραμέτρων της ΜΤΦΑt

1. Ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε. αποστέλλει σε μηνιαία βάση στον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., με κοινοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα εφαρμογής (m+1), σε €/ MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου, εκφρασμένα σε δύο (2) δεκαδικά ψηφία:

α) τη μέση χρέωση Εισόδου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Ε1),

β) τη μέση χρέωση Εξόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (Ε2) και

γ) τη μέση χρέωση για την αντιστάθμιση του αερίου λειτουργίας της Εγκατάστασης ΥΦΑ Ρεβυθούσας και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (Ε3).

2. Οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. με κοινοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τη 15η ημερολογιακή ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα εφαρμογής (m+1):

α) την κατηγορία του τιμολογίου στο οποίο είναι ενταγμένες οι μονάδες ΣΗΘΥΑ που εξυπηρετούν και

β) τη μέση χρέωση διανομής (Ε4) σε €/MWh Α.Θ.Δ., εκφρασμένη σε δύο (2) δεκαδικά ψηφία για το εν λόγω τιμολόγιο.

Άρθρο 4

Τελικές διατάξεις

1. Ο ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. αποστέλλει σε μηνιαία βάση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κάθε μήνα εφαρμογής (m) και για κάθε μονάδα ΣΗΘΥΑ, τη ΜΤΦΑt που λαμβάνεται υπόψη για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις τιμές των παραμέτρων υπολογισμού, όπως διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

2. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης διατάξεων της παρούσας, η ΡΑΑΕΥ δύναται να επιβάλλει κυρώσεις, δυνάμει των διατάξεων του ν. 4001/2011 (Α’ 179), όπως ισχύει.

Άρθρο 5

Μεταβατικές διατάξεις - Δημοσίευση - Έναρξη ισχύος

1. Για τον υπολογισμό της ΜΤΦΑt των μηνών εφαρμογής που προηγούνται της δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, οι φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 3 αποστέλλουν τα προβλεπόμενα στοιχεία εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

2. Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Μαΐου 2024

Ο Υπουργός
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Η Υφυπουργός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!