Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Aegean 25 χρόνια ταξίδια στους αιθέρες - Οι σταθμοί ορόσημο στην αναπτυξιακή της πορεία

Πριν από 25 χρόνια η AEGEAN άνοιξε τα φτερά της υλοποιώντας το όραμα του ιδρυτή της Θεόδωρου Βασιλάκη, «να δημιουργήσει μια ελληνική αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδεύει τον ελληνικό πολιτισμό και τους επιβάτες της με ασφάλεια, συνέπεια και ποιότητα παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό». 

Στις 28 Μαΐου 2024, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας έκλεισε τα 25 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του, επενδύοντας από το 1999 , χρονιά που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Θεόδωρο Βασιλάκη, σε δίκτυα εσωτερικού και εξωτερικού, σε υποδομές, σε τεχνική υποστήριξη και σε εκπαίδευση προσωπικού. 

Ξεκινώντας με μόλις δύο αεροσκάφη, μέσα από τη συστηματική προσπάθεια των ανθρώπων της, τη στήριξη των μετόχων της και κυρίως την εμπιστοσύνη των επιβατών της, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τον κλάδο, η AEGEAN αποτελεί σήμερα μία από τις πιο διαχρονικά επιτυχημένες και σταθερά αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά. 

«Οι συνθήκες, τα μεγέθη και οι προκλήσεις σήμερα είναι πολύ διαφορετικές», όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, αλλά «ο στόχος και σήμερα παραμένει σταθερός». «Να προσπαθούμε να προσφέρουμε κάθε μέρα, κάθε χρόνο, κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό στους επιβάτες μας, αναβαθμίζοντας το ταξίδι τους και τιμώντας την επιλογή τους σε εμάς. Πιστεύω ότι το όραμα του Θεόδωρου Βασιλάκη για ποιότητα και αξιοπιστία είναι σήμερα βαθιά στην κουλτούρα όλων των ανθρώπων μας. Καθώς προχωράμε στο επόμενό μας κεφάλαιο, η πρόκληση για τη νέα γενιά στελεχών μας, μια πολύ πιο μεγάλη ομάδα με εξαιρετικές δυνατότητες, είναι καινοτομία και ανταγωνιστικότητα για τις νέες συνθήκες, φρεσκάδα παράλληλα με συνέπεια στις βασικές μας αξίες και φυσικά να μείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξή μας, που συμβάλλει στην εικόνα και στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας». 

Σε αυτό το ταξίδι των 25 χρόνων οι κυριότεροι σταθμοί που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή της πορεία ήταν η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συμμετοχή της στη μεγαλύτερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία Star Alliance, η εξαγορά της Olympic Air, η παραγγελία 46 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320 neo, η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα αυξήθηκε, φτάνοντας τα 50 αεροσκάφη, καθώς και η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα πράσινα hangar της Ευρώπης, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μια επένδυση με θετικό αντίκτυπο, τόσο για την ίδια την εταιρεία, όσο και την χώρα. 

Επίσης, πρόσφατα προχώρησε στην παραγγελία των τεσσάρων νέων αεροσκαφών Α321neo LR που θα καλύπτουν αποστάσεις έως και 7,5 ωρών, από την Ελλάδα προς τις περιοχές του Κόλπου, την Ινδία και την Κεντρική Αφρική με αναβαθμισμένο επίπεδο άνεσης στους μακρινούς, εκτός ΕΕ, προορισμούς.

«Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να πατάμε γερά στα πόδια μας, αλλά πάντα με το ίδιο μεράκι, φιλοδοξία και όραμα όπως πριν από 25 χρόνια, για να οδηγήσουμε την AEGEAN ακόμα πιο πέρα, στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης.

Οι σταθμοί ορόσημο για την εταιρεία 

Στις 28 Μαϊου 1999 με δύο δικά αεροσκάφη Avro RJ-100 ξεκινά πτήσεις από την Αθήνα προς το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη. Δύο μήνες αργότερα αποκτά ένα επιπλέον RJ αεροσκάφος και προσθέτει στο πρόγραμμα των δρομολογίων της την Ρόδο, τα Χανιά, την Κέρκυρα και την Αλεξανδρούπολη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προχωράει στην εξαγορά της Air Greece, ο στόλος αυξάνεται σε 9 αεροσκάφη και κλείνοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της μετράει 10 προορισμούς εσωτερικού.

Το 2001 συγχωνεύεται με την Cronus Airlines και ξεκινά τις πρώτες πτήσεις προς το εξωτερικό από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Πλέον ο στόλος της αποτελεί από 15 αεροσκάφη, τα οποία και πραγματοποιούν συνολικά 120 πτήσεις σε καθημερινή βάση, σε 11 πόλεις της Ελλάδας και 7 της Ευρώπης.

Το 2003 η εταιρεία έχει φτάσει ήδη τους σε 2,8 εκατ. επιβάτες, έχει προσθέσει νέους προορισμούς  στο εσωτερικό - εξωτερικό δίκτυο ενώ δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου. 

Το 2005 προχωρά σε παραγγελία 8 νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α-320, την οποία μόλις ένα χρόνο αργότερα θα επεκτείνει, προσθέτοντας άλλα 3 Airbus. 

Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το 2007 ενώ την ίδια χρονιά η AEGEAN εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Το 2009 η επιβατική κίνηση φτάνει τους 6,6 εκατομμύρια επιβάτες και το 2010 εντάσσεται στην μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία, την Star Alliance. 

Το 2013 προχωρά στην εξαγορά της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής και οι δύο εταιρείες ενοποιούνται. Η εξαγορά της Olympic Air θα φέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων στο επιβατικό κοινό, δημιουργώντας ταυτόχρονα αυξημένες δυνατότητες για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. 

Το 2015 η AEGEAN παραλαμβάνει 4 ακόμη νέα αεροσκάφη Airbus A320 ενώ το 2018 φεύγει από τη ζωή ο ιδρυτής της, Θόδωρος Βασιλάκης. Την εταιρεία αναλαμβάνει ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και ο επί πολλά έτη ιθύνων νους για το στρατηγικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή πορεία της εταιρεία έχοντας στο πλευρό του τον CEO της εταιρείας Δημήτρη Γερογιάννη. 

Το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για την AEGEAN καθώς επισφραγίζεται η παραγγελία 46 νέων αεροσκαφών Airbus A320neo, η οποία αργότερα θα επεκταθεί σε 50 αεροσκάφη. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση για τον κλάδο στην Ελλάδα. Από το 2018 πραγματοποιεί το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών εκπαίδευσης υποψηφίων πιλότων για την απόκτηση του επαγγελματικού πτυχίου πολιτικής αεροπορίας, προσφέροντας  τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της πλήρους εκπαίδευσης και απόκτησης των αναγκαίων προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος στο δυναμικό του Ομίλου AEGEAN.

Το 2019 θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους από 150 έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ η διάθεση των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς. 

Το 2020 η AEGEAN βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση του Covid 19 αλλά θα παραμείνει «ζωντανή» . Η διοίκηση και οι άνθρωποι της δουλεύουν συγκροτημένα, επίμονα και ομαδικά και να βγει «αλώβητη» από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ που διατήρησαν οι διοίκηση και οι μέτοχοι εντός εταιρείας, η στήριξη των τραπεζών, αλλά και η ενίσχυση των 120 εκ. που δόθηκε από το κράτος για την αποκατάσταση της ζημίας που είχε υποστεί από την Covid 19 έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στην εταιρεία να προσαρμοστεί και να επανέλθει, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεπαν, συμβάλλοντας παράλληλα στη σταδιακή, δύσκολη, επανεκκίνηση του τουρισμού. Την περίοδο αυτή συμβάλει προσφέροντας τα αεροσκάφη της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από την 'Απω Ανατολή / Κίνα, όσο και των εμβολίων αργότερα.

Το 2021 σταδιακά επανέρχονται τα δρομολόγια. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους θα προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την προβλεπόμενη λόγω Covid 19, κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο, θα παραλάβει ένα ακόμη αεροσκάφος Α321neo από τις εγκαταστάσεις της AIRBUS στο Αμβούργο, το 4ο της μεγαλύτερης έκδοσης της οικογένειας Airbus A320neo. Η πτήση αυτή θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση με χρήση μείγματος βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς τις περισσότερο πράσινες και περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές.

Το 2022 ξεκινά με την εταιρία να καλωσορίζει το Wi-Fi στις πτήσεις της ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους η AEGEAN βάζει την Ελλάδα στο χάρτη των πράσινων αερομεταφορών, καθώς ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα συστηματικής χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels, SAF) σε πτήσεις στην Ελλάδα.

Η χρονιά θα κλείσει, με την εταιρεία να ανακοινώνει μια νέα επένδυση ύψους 140 εκατ.  ευρώ. 

Προχωρά στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας. 

Το 2023 αποπληρώνει τα warrants από το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζοντας παράλληλα να παραλαμβάνει νέα αεροσκάφη από την παραγγελία του 2018. Τη χρονιά αυτή η εταιρεία πετυχαίνει δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου, της επιβατικής κίνησης, αλλά και της κερδοφορίας, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου, μέσα σ' ένα περιβάλλον ισχυρής ζήτησης, αλλά και έντονου ανταγωνισμού, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους, αλλά και αβεβαιοτήτων. Το 2023 προσέφερε συνολικά περισσότερες από 18,5 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11,1 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2,1  εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο της εταιρείας περιελάβανε συνολικά 180 προορισμούς σε 49 χώρες με 307 απευθείας δρομολόγια τακτικών και ναυλωμένων πτήσεων και επιχείρησε με 76 αεροπλάνα, παραλαμβάνοντας 9 ακόμη νέα αεροσκάφη Airbus 320/321 neo που ήταν προγραμματισμένα για το 2023. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για 12η συνεχή χρονιά και 13η συνολικά, η AEGEAN ανακηρύσσεται πρώτη στις προτιμήσεις των επιβατών και κατακτά τον τίτλο της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards 2023.

Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο καθώς μεγαλώνει και ενισχύει το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας, επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, πλαισιώνει την ανάπτυξή άλλες με νέες στρατηγικές συνεργασίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως, η Emirates, η Saudia και η Juneayo, με τις οποίες προχωρά σε συμφωνίες κοινού κωδικού (codeshare). 

Για το 2024, συνολικά η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!