Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

ΔΤ: Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «λάθος πολλαπλασιαστής της ύφεσης, υστέρηση εσόδων και νέα μέτρα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νίκης 5-7

10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                           Tηλ.:  210-3332553/4

Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «λάθος πολλαπλασιαστής της ύφεσης, υστέρηση εσόδων και νέα μέτρα»

Πρωτολογία

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Χαίρομαι κατ’ αρχάς που μπαίνετε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι ο πολλαπλασιαστής, και εύχομαι να βλέπετε και άλλα σημεία του προγράμματος,  όχι μόνο μία παράμετρο.

Με ρωτήσατε αν είμαι αισιόδοξος. Παραμένω αισιόδοξος, περισσότερο από όταν πρωτοήρθα στη θέση αυτή, διότι τώρα η ελληνική οικονομία δείχνει σαφή δείγματα βελτίωσης. Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις που κάνατε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι δεν θα πάρουμε τα χρήματα, ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα, τα λεφτά τα πήραμε -και μάλιστα διπλάσια δόση από αυτή που περιμέναμε- κουρεύτηκε το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ, η οικονομία δείχνει σαφή δείγματα βελτίωσης, παρά το γεγονός, όπως λέτε, ότι ακόμη είμαστε στο βάθος της ύφεσης. Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση είναι λίγο χαμηλότερη από πριν.

Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή η συζήτηση που κάνουμε. Διαστρεβλώσατε αυτά που είπα στο Eurogroup πριν από λίγες μέρες. Είπα ακριβώς ότι το θέμα δεν είναι ακαδημαϊκό και ζήτησα κοινή δήλωση των τριών «πυλώνων», ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν πήρα τη δήλωση αυτή, παρά μόνο μία επιστολή από τον κ. Ρεν και μία τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Φυσικά θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ζήτημα του πολλαπλασιαστή. Φυσικά θεωρώ ότι το λάθος δεν είναι μόνο δικό μας, γιατί φτάσαμε στην ύφεση σήμερα, γιατί φτάσαμε στα όρια χρεοκοπίας. Ένα μεγάλο ποσοστό, βέβαια, του λάθους είναι δικό μας, γιατί αφήσαμε την ελληνική οικονομία και έφτασε στο σημείο αυτό. Αλλά, επίσης, ένα άλλο κομμάτι της ευθύνης έχουν και οι εταίροι μας, γιατί αντελήφθησαν πολύ αργά ότι η Ευρωζώνη έχει προβλήματα αρχιτεκτονικής και δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα.

Είπατε ότι όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ έκανα πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια θα είχαμε 13% ανάπτυξη. Αυτό που είχα πει είναι ότι,  όταν ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, μακροχρόνια, το όφελος από το άνοιγμα θα είναι 17% του ΑΕΠ. Αυτό είναι διαφορετικό…

Αναφερθήκατε στη δημόσια παραδοχή στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως ξέρετε, ήδη έθεσα το ζήτημα αυτό στη  συνεδρίαση του Eurogroup πολύ πριν από την παραδοχή του κ. Μπλανσάρντ, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το καλοκαίρι.

Δεν μπορώ, ωστόσο, να σας παρακολουθήσω στο νοητικό άλμα, που κάνετε.

Επειδή μια παράμετρος, που χρησιμοποιούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του, είναι λάθος, σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα, να βγούμε από το μνημόνιο, να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση; Με ποια λεφτά; Ποιος θα μας δώσει χρήματα αν βγούμε από το μνημόνιο; Έχετε κάποια πρόταση εσείς; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες. Επισκέπτεστε ξένες χώρες, ζητάτε, μιλάτε. Πρόταση συγκεκριμένη -για το τι θα κάνουμε αν βγούμε από το μνημόνιο, ποιος θα μας δώσει αυτά τα 550 δισ. που έχουμε πάρει- δεν έχω λάβει.

Ζητάτε για ακόμη μια φορά, με τον πιο ανεύθυνο τρόπο, να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων την προσπάθεια του ελληνικού λαού από το 2010 μέχρι σήμερα.

Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις για τη συζήτηση γύρω από την ύφεση. Προφανώς ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση οφείλεται σε λάθη της Ελλάδας. Του το έχω θέσει πολλές φορές. Η ύφεση έχει πολλές διαστάσεις.

Το θέμα του λάθους των πολλαπλασιαστών έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά, πολύ πριν ξεκινήσει ο διάλογος γύρω από την υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Οκτώβριο του 2012, με αφορμή την έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία και τις μεταγενέστερες δηλώσεις των στελεχών του.

Η πρόβλεψη για το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες, δεν προσδιορίζεται μόνο από την επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στο ΑΕΠ, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι το μεταφερόμενο από τον προηγούμενο χρόνο μέγεθος ύφεσης -το περίφημο carry over- η επίδραση της υφιστάμενης αβεβαιότητας. Όταν όλοι, για παράδειγμα, τους τελευταίους τέσσερεις μήνες θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αυτό πιστεύετε ότι δεν έχει σχέση με την ύφεση και δεν δημιουργεί αβεβαιότητα; Όταν ο κόσμος παίρνει τα λεφτά του από τις ελληνικές τράπεζες και τα βγάζει έξω, επειδή φοβάται, αυτό δεν προκαλεί ύφεση, μέσω της μείωσης ρευστότητας;

Θυμίζω ότι από την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων έχουμε τονίσει το γεγονός ότι η εντεινόμενη δημοσιονομική προσαρμογή προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση από τις προβλέψεις των εταίρων μας.

Πολύ πριν ο κ. Μπλανσάρντ μιλήσει για πολλαπλασιαστές, από το καλοκαίρι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είχα πει ότι ενώ συμφωνώ με τους στόχους -ότι φέτος πρέπει να έχουμε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα, του χρόνου 1,5%, τον επόμενο 3% και τον παραπάνω 4,5%, σε αντίθεση με το πρόγραμμα μέχρι τότε που έβλεπε το 4,5% για το 2014- τα μέτρα που μας επιβάλλουν να πάρουμε, είναι παραπάνω από όσα χρειάζονται.

Αυτό, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, έγινε δεκτό.

Να σας θυμίσω τι πετύχαμε από την παραδοχή τους αυτή τον περασμένο Ιούλιο:

1ον Πήραμε μία πολύ ευνοϊκή, μη αναμενόμενη, απόφαση για κούρεμα χρέους. Σας θυμίζω ότι το Δεκέμβριο το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 40 δισ., 20 δισ. από την επαναγορά και άλλα 20 δισ. από ριζική μείωση τόκων, η οποία φαίνεται φέτος. Αν δείτε τον Ιανουάριο στον προϋπολογισμό έχουμε πλεόνασμα, όχι πρωτογενές, αλλά συνολικό πλεόνασμα, παρά τη μικρή υστέρηση των εσόδων.

2ον Πήραμε διόρθωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος, επειδή η ύφεση για το 2012 εξελισσόταν δυσμενέστερα από την αρχική πρόβλεψη. Είχαν πει 4 και κάτι για το 2012, και τελικά εξελίσσεται στο 6 και κάτι. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι αν η ύφεση εξελιχθεί παραπάνω από τον αρχικό στόχο, τότε το έλλειμμα θα προσαρμοστεί και αυτό παραπάνω κατά μισή εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Και έτσι έγινε. Από 1% ο στόχος του ελλείμματος πήγε στο 1,5% για το 2012, αν και από ότι φαίνεται θα είμαστε καλύτερα όταν βγουν τα τελικά στοιχεία.

3ον Απαιτήσαμε και πετύχαμε τη ρήτρα θετικής απόκλισης  για την εκτέλεση του προγράμματος. Αν πάμε καλύτερα από τους στόχους φέτος στο πρωτογενές αποτέλεσμα, τότε το 70% της όποιας υπέρβασης, μπορεί να δοθεί σε κοινωνικά μέτρα ελάφρυνσης των φτωχότερων τάξεων και μόνο το υπόλοιπο 30% θα πάει στην περαιτέρω μείωση του χρέους.

4ον Πήραμε δύο χρόνια παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι πολλές πτέρυγες της Βουλής έλεγαν, πριν από δύο μήνες, ότι δεν θα πάρουμε τίποτε, ούτε τη δόση, ούτε καν μία μικρή παράταση.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν περιμέναμε από το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το σφάλμα του, προκειμένου να προχωρήσουμε σε βασική διόρθωση παραμέτρων του προγράμματος.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά και σε μόνιμη βάση από την πρώτη μέρα.

Και διαπραγματεύθηκε με πράξεις και με έργα και όχι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες.

Δευτερολογία

Κ. Αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

μου απευθύνατε ψόγο ότι είμαι τεχνοκράτης. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, ως πολιτικός. Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Έχετε στριμωχτεί πάρα πολύ άσχημα.  Φύγατε από τους πολλαπλασιαστές και πήγατε στην αιθαλομίχλη, στα πετρέλαια, στους χειμώνες του 1950. Να το κουβεντιάσουμε και αυτό. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την ποιότητα και για την πρόωρη απελευθέρωση στην αγορά των pellets, πολύ ευχαρίστως. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αυτό που συζητάμε σήμερα.

Πρώτον, έγινε κούρεμα. Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισ., αναίμακτο, οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν εκεί, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Σας θυμίζω ότι, μετά τη δική μας διαπραγμάτευση, η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το αποκτήσουμε φέτος, θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ένας «αμείλικτος» κανόνας που ισχύει, δυστυχώς. Οι ελαστικότητες είχαν το γνωστό πρόσημο. Μειώσαμε το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης και τα έσοδα μειώθηκαν. Αυξήσαμε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα έσοδα αυξήθηκαν. Από την εξίσωση των δύο φόρων μειώσαμε το λαθρεμπόριο καυσίμων κατά 300 εκ. ευρώ. Και τώρα παλεύουμε να μειώσουμε το λαθρεμπόριο και στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Σαφώς και δεν πιστεύω ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί με περαιτέρω μείωση μισθών. Ο κ. Μέργος, του οποίου τα λόγια διαστρεβλώθηκαν με θανάσιμο τρόπο και υφίσταται τώρα ακόμη και τη βία της νεολαίας σας, απλώς παρέθεσε ορισμένα στοιχεία. Δεν είπε ότι θα μειωθεί περαιτέρω ο μισθός. Αλλά εσείς πατήσατε νάρκη. Κάνατε ερώτηση στον κ. Ρεν, μέσω του Ευρωβουλευτή σας του κ. Χουντή, διαστρεβλώσατε τις απαντήσεις του κ. Ρεν και χθες πήρατε πληρωμένη απάντηση από τον εκπρόσωπό του. Ο κ. Ρεν αναρωτιόταν αν είπε τέτοιο πράγμα, για μείωση μισθών στην Ελλάδα. Πώς διαστρεβλώνονται έτσι τα λόγια;

Προφανώς αισθάνεστε ασφυκτικά συμπιεσμένος ανάμεσα στα στελέχη σας, που ζητούν πολιτικό ρεαλισμό και αυτούς που σας ζητούν ρήξη με όλους και με όλα, που στην ουσία επενδύουν στην καταστροφή της χώρας.

Αλλά νομίζω ότι αυτήν την φορά επιλέξατε λάθος θέμα για τους επικοινωνιακούς σας τακτικισμούς και τον αποπροσανατολισμό από το βασικό πρόβλημά σας. Δηλαδή ότι η πολιτική Βαβέλ που σχεδιάσατε αρχίζει να ραγίζει υπό το βάρος της πολυφωνίας των στελεχών σας.

Επιλέξατε ένα θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση σας πρόλαβε, όχι μόνο επειδή εγώ αναφέρθηκα στο ζήτημα των πολλαπλασιαστών τη Δευτέρα στο Eurogroup και ζήτησα από την τρόικα να πάρει θέση, αλλά επειδή από το καλοκαίρι εμείς ως κυβέρνηση, όπως είπα στην πρωτολογία μου, αναδείξαμε τα ζητήματα αυτά.

Το έχω πει, βέβαια, ότι θα ήταν πολύ καλύτερο, αν το ΔΝΤ είχε δεχθεί αυτά τα επιχειρήματα νωρίτερα.

Αυτό θα είχε σαφώς συντελέσει σε καλύτερη κατανομή των προσπαθειών μας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές,  έχει και μια θετική διάσταση:

Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα τα πλεονάσματα, που θα επέτρεπε στους εταίρους μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας. Έχετε αντιληφθεί πόσο μειώθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Ότι φέτος πάμε για μηδενικό ισοζύγιο; Ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στη μείωση των τόκων από το κούρεμα αυτό; Το κούρεμα έχει γίνει. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά.

Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλοι οι συμπολίτες μας να νιώθουν το βάρος των μέτρων, που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο αλλά πλέον γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που κλήθηκαν να σηκώσουν τόσο μεγάλο φορτίο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα  που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση φόρων.

Από εδώ και πέρα, το πρόγραμμα εστιάζεται στις αλλαγές που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, που θα επιφέρουν την αλλαγή και εκσυγχρονισμό του κράτους.

Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές που θα φέρουν κυρίως  αλλαγή του κλίματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.  Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας που θα συμβάλει στην αύξηση του εθνικού προϊόντος και θα μειώσει την ανεργία. Αυτός ο φόβος που όλοι νιώθαμε, ότι η Ελλάδα ενδεχομένως βγει από το ευρώ, τώρα υποχωρεί. Αυτή η άρση του κλίματος αβεβαιότητας είναι που βελτιώνει την οικονομία. Έχετε καταλάβει ότι τα spreads στα ελληνικά ομόλογα έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες 2.000 μονάδες βάσης;

Έτσι, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις μας είναι ρεαλιστικές και γι’ αυτό εστιάζουμε στη θετική διάσταση της ρήτρας απόκλισης, που έχουμε κερδίσει.

Στην κυβέρνηση εργαζόμαστε προσανατολισμένοι στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Και τα δείγματα είναι ήδη θετικά:

Οι καταθέσεις επιστρέφουν.

Τα πρώτα μηνύματα από το ενδιαφέρουν που δείχνουν οι ξένοι για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις είναι σαφή.

Το επιχειρηματικό κλίμα γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερο. Χθες μίλησα σε 80 στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών. Φέτος είναι αισιόδοξοι, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν πολύ απαισιόδοξοι.

Είμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό, αλλά η πορεία μας προς αυτό ξεκίνησε. Είναι σαφές αυτό, μόνο εσείς προσποιείστε ότι δεν το βλέπετε, γιατί σας ενοχλεί.

Προσπαθείτε να απαξιώσετε την προσπάθεια τώρα που αυτή δίνει τους πρώτους καρπούς.

Αναφερθήκατε στα μειωμένα έσοδα του μήνα Ιανουαρίου 2013 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 αλλά δεν αναγνωρίζετε ότι παρ’ όλη τη μείωση, ο Ιανουάριος είναι πλεονασματικός μήνας.  Διότι οι δαπάνες μειώθηκαν πολύ παραπάνω από την απώλεια των εσόδων. Οι πρωτογενείς μη επενδυτικές δαπάνες, άρα οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες.

Κ. Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάντα με γνώμονα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Εσείς, όμως, δεν δεσμεύεστε γι’ αυτό. Μας λέτε θεωρίες αλλά δεν ακούω συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά από αυτά που προτείνουμε εμείς.

Δεν θα σταματήσουμε τώρα που γυρίσαμε σελίδα, με τελικό στόχο το κτίσιμο ενός νέου, βιώσιμου, αναπτυξιακού προτύπου, που θα στηρίζεται στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και, κυρίως, στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!