Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΤΕ (ΣΛΟΤ)

ΣΛΟΤ 2/2024 Λογιστικές Εγγραφές αγοράς βάρκας και εξωλέμβιας μηχανής

Αθήνα, 23/3/2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ – Ν.Π.Δ.Δ
Αρ. Πρωτ. 2 ΕΞ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

ΘΕΜΑ : Λογιστικές Εγγραφές αγοράς βάρκας και εξωλέμβιας μηχανής

Μηχανολόγος – Μηχανικός, με ατομική επιχείρηση, στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας, θα αγοράσει μια βάρκα και εξωλέμβια μηχανή. Ποιες θα πρέπει να είναι οι λογιστικές εγγραφές – λογαριασμοί λογιστικού σχεδίου, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά της βάρκας και της εξωλέμβιας μηχανής σε τήρηση διπλογραφικών και απλογραφικών βιβλίων;

Σε τί συντελεστή απόσβεσης υπόκειται η αγορά βάρκας και εξωλέμβιας μηχανής; Η βάρκα μπορεί να είναι είτε κάτω των πέντε (5) μέτρων είτε άνω των πέντε (5) μέτρων. Επίσης η καθαρή αξία τόσο της βάρκας όσο και της εξωλέμβιας μηχανής μπορεί να είναι είτε κάτω είτε άνω των 1.500 Ευρώ.

Απάντηση:

Αν η οικονομική οντότητα τηρεί διπλογραφικά βιβλία, θα καταχωρίσει το σκάφος στον λογαριασμό 13.04 Πλωτά μέσα, σε περίπτωση που εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών του Ε.Γ.Λ.Σ. ή σε υπολογαριασμό του λογαριασμού 14 Μεταφορικά μέσα, σε περίπτωση που εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών του ν. 4308/2014.

Παρά το γεγονός ότι το σκάφος του ερωτήματος αποτελείται από περισσότερα συστατικά στοιχεία (βάρκα και εξωλέμβια μηχανή), τα οποία έχουν διαφορετική ωφέλιμη οικονομική ζωή και ποικίλλουσα υπολειμματική αξία, δεν απαιτείται να παρακολουθούνται ως διακεκριμένα πάγια καθώς δεν έχουν σημαντική αξία κτήσης.

Για το λογιστικό χειρισμό των αποσβέσεων του σκάφους πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σχετικές ρυθμίσεις των παραγράφων 3(α) (1) έως και 3(α) (4) του άρθρου 18 του ν.4308/2014. Με βάση τα πραγματικά περιστατικά της κάθε οντότητας, η διοίκησή της δύναται να υιοθετήσει τους φορολογικούς συντελεστές απόσβεσης, όπως ισχύουν κάθε φορά με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, εάν κατά την κρίση της προσεγγίζουν τους λογιστικούς συντελεστές απόσβεσης. Στην περίπτωση αυτή δεν γεννάται θέμα διαφορών λογιστικής και φορολογικής βάσης και συνακόλουθα δεν υπάρχει ανάγκη τήρησης διπλών μητρώων παγίων (για τη λογιστική και τη φορολογική βάση).

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη οντότητα είναι πολύ μικρή, κατά την παράγραφο 2(γ) του άρθρου 1 του ν.4308/2014 και τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους απόσβεσης παγίων στοιχείων της φορολογικής νομοθεσίας χωρίς να έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις των παραγράφων 3(α)(1) έως και 3(α)(4) του άρθρου 18 του ν.4308/2014, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του ίδιου νόμου.

Για τις φορολογικές πτυχές του ερωτήματος θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες διευθύνσεις της Α.Α.Δ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ
Αλέξανδρος Σικαλίδης

ΤΑ ΜΕΛΗ
Χαράλαμπος Συρούνης
Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος
Κωνσταντίνος Χαλέβας
Γεώργιος Παπαναστασόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!