Innovation Greece 5.0 Η καθοριστική σημασία της καινοτομίας στην οικονομία και το επιχειρείν
Με την συμμετοχή περισσότερων από 150 ομιλητών από ολόκληρο το οικοσύστημα Καινοτομίας στην χώρα μας και πλήθος συνέδρων, ξεκίνησε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για 5η συνεχόμενη χρονιά, το διήμερο συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν».
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναφέρθηκε στην ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει το οικοσύστημα της καινοτομίας της χώρας μας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και στην συμβολή του Δημόκριτου προς την αυτή την κατεύθυνση. Μιλώντας για το συνέδριο Innovation Greece 5.0, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι έχει καταφέρει να φέρει κοντά όλους τους εκπροσώπους της καινοτομίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέα δεδομένα με αμοιβαία οφέλη για όλους της εμπλεκόμενους και τελικά την κοινωνία.
Ο κ Νούνεσης έκανε ειδική αναφορά στην έρευνα, την καινοτομία στον αμυντικό τομέα, καθώς και τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στον Δημόκριτο, καθώς και για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα αυτό, ένα πεδίο στο οποίο αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο στον Δημόκριτο 350 ερευνητές. Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νούνεσης, ο Δημόκριτος έχει επιλεγεί από το ΝΑΤΟ ως ένας από τους εννέα «επιχειρηματικούς επιταχυντές» της Ευρώπης για την ενίσχυση της αμυντικής καινοτομίας. Σημειώνεται επίσης, ότι ο Δημόκριτος θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στο «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΚ) το οποίο έχει αναγγελθεί για τη δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στην Αμυντική Βιομηχανία, προς όφελος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Δημήτριος Κιρμικίρογλου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε την καθοριστική σημασία της εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών στην Δημόσια Διοίκηση και στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Η εισαγωγή της Καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση εμπεδώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυξάνει την αξιοπιστία της, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, επισημαίνοντας ότι σε εξέλιξη είναι η δημιουργία οδικού χάρτη καινοτομίας, με εφαρμογή στην Δημόσια Διοίκηση. Έδωσε επίσης έμφαση στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάρτισης των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα Καινοτομίας, καθώς και στη δημιουργία Δικτύου Καινοτομίας με εκπροσώπους από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Eρνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, επισήμανε ότι η Τράπεζα έχει αναγνωρίσει την καθοριστική σημασία της Καινοτομίας τόσο στην λειτουργία της Εθνικής, όσο και της συμβολής στην οικονομία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα στα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των χρηστών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, το NBG Business Seeds.
Το συνέδριο χαρτογραφεί την καινοτομία στην Ελλάδα, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα: Τι σημαίνει καινοτομία στην Ελλάδα σήμερα; Ποιους αφορά; Ποιους κλάδους της οικονομίας αγγίζει; Ποιοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν; Τι άλλη βοήθεια παρέχεται; Ποια είναι η κατάσταση μετά τη πανδημία και ποιες οι προοπτικές;
Το συνέδριο αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH και συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το EKEΦΕ Δημόκριτος, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Bayer Ηellas, το Μetavallon και το Uni.fund. Το συνέδριο υποστηρίζει η NBG Pay.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!