Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 181225 ΕΞ 2023 Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την εφαρμογή του άρθρου 17 (παρ. 1, 2 και 3) του ν. 5024/2023 (Α’ 41), αναφορικά με τα μη άρτια ή μη οικοδομήσιμα τμήματα δημοσίων ακινήτων, που είναι όμορα βιοτεχνικών, βιομηχανικών, αγροτικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων και για τα οποία (τμήματα) ζητείται η εξαγορά τους.

Αριθμ. 181225 ΕΞ 2023

ΦΕΚ B’ 7083/15.12.2023

Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την εφαρμογή του άρθρου 17 (παρ. 1, 2 και 3) του ν. 5024/2023 (Α’ 41), αναφορικά με τα μη άρτια ή μη οικοδομήσιμα τμήματα δημοσίων ακινήτων, που είναι όμορα βιοτεχνικών, βιομηχανικών, αγροτικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων και για τα οποία (τμήματα) ζητείται η εξαγορά τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 17 και της παρ. 6 του άρθρου 19 του ν. 5024/2023 «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 41).

2. Τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 και της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» (Α’ 155).

3. Τις διατάξεις του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

4. Τις διατάξεις της περ. ε της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143).

5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.

6. Τις διατάξεις του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

7. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία ΥπουργείωνΣύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών ΓραμματειώνΜεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

8. Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 82/2023 «Μετονομασία Υπουργείου - Σύσταση και μετονομασία Γενικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ. 77/2023 (Α’ 130) - Μεταβατικές διατάξεις» (Α’ 139).

9. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

10. Την υπό στοιχεία 179438 ΕΞ 2023/05-12-2023 αιτιολογημένη εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από την οποία προκύπτει ότι δεν προκαλείται καμία δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού.

11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Η αίτηση εξαγοράς υποβάλλεται:

α) Από τον κύριο του ακινήτου, εντός του οποίου λειτουργεί η επιχείρηση της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 5024/2023, ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, ή τον πληρεξούσιο αυτού,

β) σε περίπτωση συγκυριότητας, από όλους τους συγκυρίους,

γ) σε περίπτωση που έχει συσταθεί δικαίωμα επικαρπίας και ψιλής κυριότητας, από τον ψιλό κύριο από κοινού με τον επικαρπωτή.

Άρθρο 2

Υποβολή και εξέταση αίτησης και δικαιολογητικών

1. Η αίτηση υποβάλλεται στην κατά τόπον αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

2. Η αίτηση αναγράφει τα στοιχεία του αιτούντος, φυσικού ή νομικού προσώπου, ήτοι:

α) Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία,

β) διεύθυνση μόνιμης κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας,

γ) αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και την κατά τόπον αρμόδια Δ.Ο.Υ.,

δ) στοιχεία επικοινωνίας, όπως ο αριθμός σταθερού ή κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

3. Η αίτηση συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η κυριότητα επί του ακινήτου, όπως:

αα) Κτηματολογικό φύλλο ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή, αν δεν έχουν γίνει πρώτες εγγραφές στο αντίστοιχο κτηματολογικό γραφείο,

αβ) τίτλος ιδιοκτησίας με πιστοποιητικό μεταγραφής.

β) Τοπογραφικό διάγραμμα και γεωαναφερμένο ηλεκτρονικό αρχείο διανύσματος χωρικής αποτύπωσης (τύπου shp, dxf ή dwg), εξαρτημένο στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87, με συνημμένη δήλωση του συντάξαντος μηχανικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 651/1977 (Α’ 207) και του ν. 1337/1983 (Α’ 33), όπως ισχύουν, καθώς και απόσπασμα επ’ αυτού του τοπογραφικού διαγράμματος, του ορθοφωτοχάρτη που θα πρέπει να απεικονίζει το σύνολο του ακινήτου της επιχείρησης και το τμήμα του όμορου δημοσίου ακινήτου, στο οποίο προσδιορίζονται τα όρια του ακινήτου που ήδη ανήκει στον αιτούντα και του τμήματος του δημοσίου ακινήτου που ζητείται να αποκτηθεί με βεβαίωση του συντάξαντος μηχανικού, ενσωματωμένη στο υπόμνημα του τοπογραφικού διαγράμματος αναφορικά με τις πολεοδομικές χρήσεις της εν λόγω περιοχής.

γ) Βεβαίωση μηχανικού, από την οποία προκύπτει η πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 5024/2023.

δ) Αεροφωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει η ύπαρξη των εγκαταστάσεων επί του αιτούμενου τμήματος προς εξαγορά, πριν την 28η.7.2011.

ε) Κάθε αποδεικτικό μέσο πρόσφορο να αποδεικνύει την υφιστάμενη λειτουργία της επιχείρησης και τη λειτουργική ενότητα των όμορων ακινήτων, όπως συμφωνητικό μίσθωσης εν ισχύ ή σχετικό παραχωρητήριο, τους λογαριασμούς δικτύων κοινής ωφέλειας, την άδεια εγκατάστασης και την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, έγγραφα της Φορολογικής Διοίκησης.

στ) Έντυπο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας του προς εκποίηση ακινήτου.

ζ) Στην περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, τα νομιμοποιητικά έγγραφα του νομίμου εκπροσώπου του.

4. Αν λείπουν ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, ζητείται από τον αιτούντα να τα συμπληρώσει εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών. Αν ο αιτών δεν ανταποκριθεί, η αίτηση απορρίπτεται.

5. Αιτήσεις με τις οποίες ζητείται η εκποίηση του ίδιου ακινήτου ή μέρους αυτού, εξετάζονται κατά τη χρονική προτεραιότητα υποβολής αυτών.

Άρθρο 3

Απόφαση εκποίησης και καταβολή τιμήματος

1. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 5024/2023, η Κτηματική Υπηρεσία διατυπώνει θετική εισήγηση επί της αίτησης, εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας σχέδιο απόφασης εκποίησης και ο αιτών καλείται να εξοφλήσει το αντάλλαγμα.

2. Κατά την εξόφληση του ανταλλάγματος ο αιτών παραλαμβάνει την απόφαση εκποίησης, την οποία εκδίδει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών. Η απόφαση εκποίησης αποτελεί εγγραπτέο ή μετεγγραπτέο τίτλο και καταχωρείται, κατά περίπτωση, στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

3. Εντός έξι μηνών, ο αιτών ζητεί την τακτοποίηση των κατασκευών που βρίσκονται στο εκποιούμενο ακίνητο και υποβάλλει στην κατά τόπον αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την οριστική δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών. Παρελθούσης άπρακτης της κατά τα ανωτέρω προθεσμίας, η απόφαση εκποίησης ανακαλείται υποχρεωτικά εντός ενός (1) μηνός. Η απόφαση ανάκλησης αποτελεί εγγραπτέο ή μετεγγραπτέο τίτλο και καταχωρείται, κατά περίπτωση, στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο, με ευθύνη της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας.

Άρθρο 4

Ο αποκτών δεν μπορεί να προβάλει αξίωση κατά του Δημοσίου για οιαδήποτε πραγματικά ή νομικά ελαττώματα των δημοσίων ακινήτων που εκποιούνται κατά τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 5024/2023 (Α’ 41). Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2023

Ο Υπουργός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!