Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΚΑΑ Να ενδυναμωθεί το μάρκετινγκ για τα ψάρια Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας

«Ο κλάδος της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσει σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα. Χρειάζεται να ενδυναμωθεί το Εθνικό μάρκετινγκ για τον κλάδο, στο εξωτερικό. Σε όλα τα εστιατόρια του εξωτερικού γράφουν «εξαιρετικός σολομός Σκωτίας», «εξαιρετικό ροκφόρ Γαλλίας» δεν αναγράφουν όμως ποτέ στον τιμοκατάλογό τους, ψάρια από το Αιγαίο, πολύ περισσότερο δεν αναγράφουν ψάρι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Κι εδώ την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρουν οι εταιρίες Ιχθυοκαλλιέργειας».

Αυτά υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), Απόστολος Αποστολάκος, στην ημερίδα «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη» στο πρόσφατο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού, ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω προβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, έναντι των ανταγωνιστικών αλιευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΟΚΑΑ, σημείωσε ο κ. Αποστολάκος, θέτουμε τη τεχνογνωσία μας στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων ώστε να τα αξιοποιήσει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, να διακινούνται τα ψάρια από τις ιχθυόσκαλες ως περιφερειακά logistic centers, όπου υπάρχουν κτηνίατροι, σωστή σήμανση, παραστατικά και τιμολόγια, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει τι αγοράζει και θα αποτελέσει την απαρχή να εμπιστευθεί ακόμη περισσότερο τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Πρέπει να αναστραφεί, τόνισε, η επιφυλακτικότητα με την οποία ο Έλληνας καταναλωτής αντιμετωπίζει τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Να γνωρίσει ότι πρόκειται για μια αειφόρα και βιώσιμη θαλάσσια εκτροφή. Κι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών που πρέπει άμεσα να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Και μία εξ αυτών είναι η προβολή της ελληνικής γαστρονομίας, στην οποία το ψάρι έχει σημαντική θέση.

«Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, να συμμετέχουμε στην Seafood Expo στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, την μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, χωρίς ενιαίο εθνικό περίπτερο και χωρίς να τονίζουμε την ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Όλοι να γνωρίζουν και να τρώνε λαβράκι σεβίτσε, μια περουβιανή συνταγή ή σασίμι, ιαπωνική συνταγή που ανέδειξαν οι Αμερικάνοι και να μην έχουμε μιλήσει πουθενά για το δημοφιλές  ελληνικό "πλακί" για παράδειγμα. Πρέπει ο κλάδος της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσει σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως, για να αναζητήσει στην πατρίδα του ένα προϊόν - εν προκειμένω ψάρι Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας - ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει εδώ και για να γνωρίζει ακριβώς τι τρώει. «Έτσι πέτυχε το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, έτσι πέτυχε το "φέτα challenge" πριν 2 χρόνια και εδραιώθηκαν στο εξωτερικό. Δεν αρκεί για όλα να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους, Πολιτεία, τράπεζες, επιδοτήσεις κλπ, που σαφώς θα μπορούσαν να ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρωτίστως, πρέπει να εντοπίσουμε τα δικό μας ρόλο, τις δικές μας ευθύνες, με τις εταιρίες Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας να θέσουν ξεκάθαρους στόχους, από την εμπορική περιγραφή του προϊόντος έως τον τρόπο προώθησής του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!