Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Κ. Χατζηδάκης Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παρεμβάσεων του νομοσχεδίου

Ο κ. Χατζηδάκης σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 11 διαφορετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μια από τις οποίες είναι το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ορισμένων από αυτά τα μέτρα.

Ειδικότερα:

- Στους πρώτους μήνες του 2024 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών  με τα POS.

- Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής. Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν τα συστήματα αυτά και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

- Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην ΕΕ το αίτημα για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων που χρειάζεται έγκριση, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί μέσα στο 2024.

- Μέσα στο 2024 θα εφαρμοστεί επίσης η υποχρεωτικότητα του συστήματος MyData τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά.

- Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέσα στο έτος με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

- Αυξάνεται το πρόστιμο για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

- Θεσμοθετείται η πληρωμή του 50 % των προνοιακών επιδομάτων με χρεωστική κάρτα.

- Λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και κυρίως για τις εταιρείες εμπορίας. Όχι μόνο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

- Τίθεται μια ισορροπημένη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Τοποθετούμαστε υπεύθυνα και σοβαρά και ερχόμαστε με θάρρος και προσέγγιση κοινής λογικής να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα μας κρίνει όλους η συνείδηση μας, οι πολίτες, τα παιδιά μας. Και ο ιστορικός του μέλλοντος θα δει την προσπάθεια της κυβέρνησης και την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης που λέει διάφορες θεωρίες στα μπαλκόνια αλλά από την άλλη προσπαθεί να χαϊδέψει κάποιους ψηφοφόρους. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη κατεύθυνση, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά είναι άλλο η επιχειρηματικότητα και άλλο η παραβατικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!