Παπαθανάσης Το στίγμα της «νέας αρχιτεκτονικής» αναφορικά με τη διάθεση πόρων στις περιφέρειες
Το στίγμα της «νέας αρχιτεκτονικής» αναφορικά με τη διάθεση πόρων στις περιφέρειες προκειμένου να εξομαλυνθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται, την οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.
«Δέσμευσή μας και η εντολή που έχω πάρει από τον πρωθυπουργό είναι να εξομαλύνουμε την κατάσταση, να πάμε σε μία επόμενη ημέρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ό,τι δεσμεύσεις έχουμε να μπορούμε να τις εξυπηρετούμε και αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική αρχιτεκτονική. Δηλαδή, όταν ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος βηματισμός, κατ' ουσία, που μπορούσε να καλύψει το κράτος, ως προς την ταμειακή δυνατότητα που είχε. Επομένως, κάποιες περιφέρειες έφυγαν πιο γρήγορα, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης σήμερα έχει δεσμεύσεις 75% και περίπου στο 53% νομικές δεσμεύσεις».
«Επομένως, ένας απαραίτητος σχεδιασμός που πρέπει, και θα γίνει, και τώρα είναι αυτό το οποίο δουλεύουμε, είναι πώς μπορούμε τα επόμενα χρόνια, μπορεί να μην το πετύχουμε 100% το 2024, αλλά το 2025 θα είναι πολύ καλύτερα, θα το πετύχουμε. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να ταυτίσουμε τις δεσμεύσεις με τις εκταμιεύσεις και τη δυνατότητα του κράτους να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του. Αυτό, λοιπόν, είναι μία από τις βασικές εντολές, γι' αυτό έγινε και αυτή η δομική αλλαγή και μεταφέρθηκαν όλα τα εργαλεία σε ένα σημείο. Μπορούμε να δούμε τι δυνατότητες έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τι δυνατότητες έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και τι το ΕΣΠΑ», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Διοίκησης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη και το οποίο είναι ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όπως είπε, ήδη υπάρχει εξειδίκευση που υπερβαίνει το 40-42%, ενώ συμπλήρωσε πως άμεσα θα βγουν τα πρώτα δύο προγράμματα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, τέσσερα άλλα για Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Γορτυνία, Τρίπολη. Ταυτόχρονα, τόνισε, «έχουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, στόχος μας είναι, να δημιουργήσουμε εργαλεία για τη στήριξη μικρών πολύ μικρών επιχειρήσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!