Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζητούνται καλύτερες συνθήκες εργασίας στις τέχνες και τον πολιτισμό

Έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία αφορά τη θέσπιση μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των επαγγελματιών στον δημιουργικό και πολιτισμικό τομέα, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, με 433 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 99 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους χορηγείται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, βάσει του οποίου μπορούν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για συγκεκριμένο θέμα. Στην περίπτωση αυτή, κρίθηκε ότι «οι διαφορές ανάμεσα στα κοινωνικά συστήματα, οι διαφορετικοί ορισμοί του ποιος είναι καλλιτέχνης, αλλά και οι διαφορετικοί κανόνες που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους εντός της ΕΕ, δημιουργούν αθέμιτες συνθήκες και απαιτούνται νομοθετικά μέτρα».

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να απαντήσει, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ή αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους αρνείται να προτείνει ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας στερείται αξιοπρεπούς εργασίας, μισθολογικών προτύπων και κοινωνικής προστασίας», διαπιστώνουν οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση: «Ο τομέας, ο οποίος απασχολεί το 3,8% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και αντιπροσωπεύει το 4,4% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, δεν προστατεύεται επαρκώς. άτυπες μορφές εργασίας, μη σταθερό εισόδημα και λιγότερες δυνατότητες συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος υποαμειβόμενης ή μη αμειβόμενης εργασίας, ψευδούςς αυτοαπασχόλησης και καταχρηστικών ρητρών εξαγοράς. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θέτουν επίσης προκλήσεις».

Η νομοθετική πρωτοβουλία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λοιπόν, ζητά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα συνδυάζει «νομοθετικά και μη νομοθετικά εργαλεία για τη βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών και τη δημιουργία μιας δίκαιης και ισότιμης κατάστασης για όλους τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ζητά το πλαίσιο αυτό να περιλαμβάνει:

  • Οδηγία για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τον ορθό καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των επαγγελματιών των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.
  • Αποφάσεις του Συμβουλίου (της ΕΕ) με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκών προτύπων, μέσω μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κρατών μελών
  • Προσαρμογή του επόμενου κύκλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν επαγγελματίες του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα, όπως τα προγράμματα «Δημιουργική Ευρώπη» και «Ορίζων Ευρώπη», ώστε να υποχρεωθούν η ΕΕ οι αποδέκτες χρηματοδότησης να συμμορφώνονται με υποχρεώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της ΕΕ, εθνικές ή συλλογικές εργασιακές και άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις και να διασφαλίζεται ότι οι καλλιτέχνες αμείβονται πάντα για την εργασία τους.

Domènec Ruiz Devesa: «Πρέπει να διαλύσουμε το μύθο του φτωχού καλλιτέχνη»

«Πρέπει να διαλύσουμε το μύθο του φτωχού καλλιτέχνη», τονίζει στη δήλωσή του ο συνεισηγητής της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ, Ισπανός ευρωβουλευτής, Domènec Ruiz Devesa. «Οι επαγγελματίες του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα δεν επιλέγουν αυτή την επισφαλή κατάσταση. Πρόκειται για ελαττωματικό σχεδιασμό συστημάτων που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες εργασίας και τις ανισορροπίες ισχύος στον τομέα. Πρέπει να συμπεριλάβουμε επειγόντως την κοινωνική αιρεσιμότητα στην πολιτιστική χρηματοδότηση της ΕΕ και χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για τη θέσπιση ενός ενωσιακού πλαισίου για την κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση των εργαζομένων στον τομέα», συμπληρώνει.

Antonius Manders: «Οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ταυτότητας»

«Έχω εργαστεί ως καλλιτέχνης για χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις και τα οφέλη της δουλειάς αυτής. Οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ταυτότητας και πρέπει να επενδύσουμε σε νέους ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς για να φέρουμε τον πολιτισμό της ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της. Τα χρήματα για την πολιτιστική και δημιουργική εργασία είναι επένδυση, όχι έξοδο», δήλωσε ο συνεισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, Ολλανδός ευρωβουλευτής, Antonius Manders.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!