Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Έλενα Ράπτη Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ν/σ για ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής Ανάπτυξης

Με την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, να κάνει λόγο για σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις νέες διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες θα προωθήσουν την περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να εισάγει ρυθμίσεις αναπτυξιακές και μεταρρυθμιστικές για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού, την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τον εμπλουτισμό, την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη, ανοίγοντας την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Όπως είπε η κ. Ράπτη, «είναι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιλύουν σοβαρά προβλήματα και θα επιτρέψουν την αποδοτική και συστηματική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

«Εισάγονται παρεμβάσεις με τις οποίες, είτε συστήνονται, είτε ενισχύεται ο ρόλος συμβουλευτικών οργάνων, των οποίων η λειτουργία τους θα επιτρέψει την ενίσχυση των δικτύων επικοινωνίας της κεντρικής διοίκησης με τις περιφερειακές αρχές», σημείωσε.

Έμφαση έδωσε η υφυπουργός Τουρισμού «στην σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού με την συμμετοχή και των 13 περιφερειών της χώρας, με στόχο την ισομερή ανάπτυξη» όπως είπε, καθώς και στο Συμβούλιο Οινοτουρισμού και στο Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τον παράκτιο και θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

Μίλησε επίσης «για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων με νέα κοινωνικά κριτήρια για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων».

«Ο τουρισμός βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας ανάταξης της εθνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των πολιτών.

Το πλαίσιο που υποβάλουμε σήμερα ευθυγραμμίζεται με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της χάραξης της τουριστικής πολιτικής με όρους βιωσιμότητας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα και των σύγχρονων προκλήσεων. Έτσι θα πλησιάσουμε τον στόχο μας, που είναι η Ελλάδα να εδραιωθεί παγκοσμίως μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών», κατέληξε η κ. Ράπτη.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι συρραφή επιμέρους διατάξεων και αποσπασματικό, έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ απουσιάζουν τόσο οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όσο και τα ουσιαστικά μέτρα για ισομερή περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και για την ενίσχυση του τουρισμού σε ορεινές περιοχές και απομακρυσμένα νησιά».

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η κραυγαλέα αποδοχή της αποτυχίας του επιτελικού κράτους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με την κατάργηση διατάξεων που ψήφισε η ίδια πριν δύο χρόνια», ανέφερε η κ. Βέττα και πρόσθεσε:

«Βρίσκει μάλλον εφαρμογή η άγονη πολιτική πρακτική. Όταν δεν θέλεις δηλαδή να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάχνεις μια Επιτροπή».

«Η προχειρότητα και η ευκαιριακή νομοθέτηση που κατά κόρον έχει αναπτύξει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού καταδεικνύει -εκτός από αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού- έλλειψη οράματος για μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος», υποστήριξε.

Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Σπυριδάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει ένα νομοσχέδιο με κατακερματισμένες δράσεις οι οποίες δεν απαντούν στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός» και τόνισε ότι το κόμμα της διατηρεί σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη του στόχου για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνέπεια με την προχειρότητα και λειτουργεί χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη και λογική για τον τουρισμό από αυτή της κυβέρνησης. Εμείς μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης για ένα βιώσιμο τουρισμό, για ένα μοντέλο βασισμένο στην αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οφέλη των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα, εσείς μιλάτε για ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με το οποίο η εξουσία και οι πόροι θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα υπουργείο Τουρισμού που δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά», τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο πολύ φειδωλό απέναντι στις λαϊκές οικογένειες και πολύ γαλαντόμο στα συμφέροντα των μεγάλων τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, εξασφαλίζοντάς τους χρυσοφόρα πεδία δράσης».

«Το νέο πρότυπο ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης με αναβαθμισμένη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που υποτίθεται ότι προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο, αφορούν μόνο τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Δεν αφορά όμως τους πολλούς και τους εργαζόμενους. Η επιδίωξη της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανισομερούς τουριστικής ανάπτυξης των περιφερειών είναι μόνο ως προσδοκία», τόνισε ο κ. Συντυχάκης και κατέληξε:

«Η ανισόμετρη ανάπτυξη στον καπιταλισμό είναι κανόνας και έχει ταξικό πρόσημο σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των μεγαλοξενοδόχων. Τα ρεκόρ τουρισμού που καταγράφονται αφορούν τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες του λαού.

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο αφορούν την διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων και είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ευρωπαϊκές επιδιώξεις».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, υπογράμμισε ότι «μια ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε τόπος, σε κάθε περιφέρεια, κάτι που δεν κάνει το νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί ένα δαιδαλώδες σύστημα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση, στον «συντονισμό των τουριστικών δράσεων και στην ενίσχυση της εντοπιότητας με φορολογικά κίνητρα», ενώ τόνισε ότι «αυτό που καίει την Ελλάδα είναι οι ανισότητες και η μη αξιοποίηση περιοχών που ενώ έχουν απαράμιλλες ομορφιές παραμένουν στο περιθώριο».

«Έχουμε αρκετές επιφυλάξεις. Δεν βλέπουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο που θα συνδέει πολλές μορφές τουρισμού, αντίθετα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα πολύ επιδερμικά», ανέφερε ο κ. Μπούμπας.

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος των «Σπαρτιατών», Ιωάννης Δημητροκάλλης, υποστήριξε ότι «οι βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και η σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και του Παρατηρητηρίου για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο».

«Είναι θετικό και σε καλή πορεία το νομοσχέδιο. Συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα και διευκρινίζουμε ότι η υπουργός Τουρισμού θα μας βρει σύμμαχους σε όποια ενέργεια γίνεται για την ανάπτυξη του νευραλγικού αυτού τομέα της οικονομίας της χώρας μας, όπως είναι ο τουρισμός και επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε και τους φορείς», επεσήμανε ο κ. Δημητροκάλλης.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι προσχηματικό και δεν αφορά την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη αλλά είναι μια ληξιαρχική πράξη θανάτου της», υποστήριξε ο Νικόλαος Βρεττός, ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ».

«Το πρόβλημα δεν είναι τα συμβούλια, αλλά πώς ο τουρισμός θα αναπτυχθεί με ήθος, παιδεία και φιλοσοφία. Πρέπει να εστιάσουμε στα ποιοτικά και όχι στα ποσοτικά χαρακτηριστικά», ανέφερε και σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι ό,τι καλύτερο» ενώ τόνισε την ανάγκη «τόνωσης των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών και την ενίσχυση των παραδοσιακών οικισμών».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς ιδιαίτερη συνοχή, που προσπαθεί να καλύψει κενά και παραλείψεις, χωρίς να παρεμβαίνει ουσιαστικά και στρατηγικά στην επίλυση των προβλημάτων».

«Δεν επιφέρει καμία δομική μεταρρυθμιστική αλλαγή που να είναι ορατή και φαίνεται να είναι αδύναμο στο πνεύμα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Δεν θεωρούμε ότι είναι κακή ιδέα το νομοσχέδιο, όμως θα θέλαμε να ενισχύει την έννοια του βιώσιμου τουρισμού σε μεγαλύτερο εύρος και βάθος και όχι να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό ως περιτύλιγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κόνσολας, τόνισε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπορέσει ο τουρισμός -που είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας- να τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα μεγαλύτερους

«Είναι μια σημαντική προσπάθεια και συνιστά θετικό πρόσημο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας ώστε να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική.

Διαμορφώνεται μια νέα στρατηγική με νέα θεσμικά όργανα που υπηρετούν τον στόχο αυτό.

Η νομοθετική πρωτοβουλία δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι έχει θετικό πρόσημο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός τοπικής και περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης θα συμβάλει σημαντικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην καθιέρωση νέων τουριστικών προορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!