Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υπ. Εσωτερικών 1187/2023 Υποβολή σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2024 των φορέων του υποτομέα των ΟΤΑ στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΟΙΚΟΝOMΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πληροφορίες: Μ. Γαρίου, Π. Καψής
E: m.gariou@ypes.gr |T: 213 136 4816
E: p.kapsis@ypes.gr |T: 213 136 4808

ΑΔΑ: 6Υ4Ρ46ΜΤΛ6-3ΒΟ

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ.: 88878

Αρ. Εγκυκλίου: 1187

ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2024 των φορέων του υποτομέα των ΟΤΑ στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.

I. ΓΕΝΙΚΑ

Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2024 των δήμων, των περιφερειών και των λοιπών νομικών προσώπων του υποτομέα των ΟΤΑ στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας (Κόμβος) και στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο (ΕΔΤ) του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ (Παρατηρητήριο) να παράσχει γνώμη επί αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 77 και 78 του ν. 4172/2013. Στο παράρτημα Α της παρούσας παρατίθεται πίνακας υπόχρεων φορέων για την εφαρμογή των διαλαμβανόμενων σε αυτήν οδηγιών σύμφωνα:

α) με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α' 163) περί κατάργησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων (εκτός των δημοτικών λιμενικών ταμείων και των ιδρυμάτων) και των κοινωφελών επιχειρήσεων (εκτός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων) και

β) με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί στην υπηρεσία μας από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης από την τελευταία ανάρτησή του στην κεντρική ιστοσελίδα της Αρχής και οι οποίες θα ενσωματωθούν στην επόμενη ανάρτησή του.

Τα σχέδια προϋπολογισμού θα υποβληθούν με ευθύνη των Προϊσταμένων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ). Η ευθύνη των στατιστικών ανταποκριτών περιορίζεται αποκλειστικά στην ανάρτηση των εγκεκριμένων από τον ΠΟΥ αρχείων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται παρακάτω.

IΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024

Το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2024 (Π/Υ 2024) θα υποβληθεί από τους στατιστικούς ανταποκριτές στη διαδικτυακή εφαρμογή «Εισαγωγή και Αναζήτηση Στοιχείων στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας» στο σύνδεσμο http://komvos.ypes.gr/stats, με τη χρήση του πρότυπου αρχείου excel «ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ_98-2024».

Α. Οδηγίες για το περιεχόμενο και τη συμπλήρωση του αρχείου.

1. Από την απόφαση του αρμόδιου οργάνου για τη ψήφιση του σχεδίου Π/Υ 2024 πρέπει να μεταφερθούν στο αρχείο: (α) στη στήλη ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 2023, τα ποσά των εκτιμήσεων για το ύψος των εισπραχθέντων εσόδων / πληρωμένων δαπανών έτους 2023 και (β) στη στήλη ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Π/Υ 2024, τα ποσά των προϋπολογισθέντων εσόδων και δαπανών για το έτος 2024.

2. Τα έσοδα και οι δαπάνες θα καταγραφούν στη στήλη ΚΑΕ:

2.1. σε επίπεδο 4ψήφιου ΚΑΕ και Υπηρεσίας (ΥΥ.ΧΧΧΧ) για τους φορείς που ακολουθούν τον τύπο προϋπολογισμό των δήμων, βάσει της εγκεκριμένης αναλυτικής κωδικοποιημένης ταξινόμησης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις μεταβολές που επήλθαν με το άρθρο 4 της της 63726/28.07.2023 (B’ 4795) κ.υ.α. παροχής οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2024 των δήμων,

2.2. σε επίπεδο 4ψήφιου ΚΑΕ και Ειδικού Φορέα (ΥΥΥ.ΧΧΧΧ) για τους φορείς που ακολουθούν τον τύπο προϋπολογισμού των περιφερειών, βάσει της ισχύουσας ταξινόμησης και

2.3. σύμφωνα με την ενιαία δομή αποτύπωσης που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της μηνιαίας υποβολής οικονομικών στοιχείων στον Κόμβο για τα ΝΠΙΔ.

3. Στη στήλη ΤΥΠΟΣ επιλέγεται το είδος του ΚΑΕ (ΕΣΟΔΑ ή ΕΞΟΔΑ).

4. Για την αποφυγή σφαλμάτων, εφιστάται η προσοχή στα εξής:

  • Στο αρχείο δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται κανένας ΚΑΕ.
  • Στις υπηρεσίες (κυρίως στην υπηρεσία 70) δεν πρέπει να γίνεται ενδιάμεση ανάλυση. Για παράδειγμα, η μορφή ΚΑΕ 70.03.6063 είναι λάθος. Αποδεκτή είναι μόνο η μορφή 70.6063.

Τα προαναφερόμενα σφάλματα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβολή (α) αρχείων μη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και (β) αρχείων με ποσά συνολικών εσόδων και εξόδων που δεν συμφωνούν με τις αντίστοιχες αποφάσεις ψήφισης των προϋπολογισμών, και κατ’ επέκταση την πρόκληση καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης των γνωμών.

Β. Οδηγίες για τον τρόπο υποβολής του αρχείου.

Οι στατιστικοί ανταποκριτές θα εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Εισαγωγή και Αναζήτηση Στοιχείων στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας», στο σύνδεσμο http://komvos.ypes.gr/stats. Στη συνεχεία θα επιλέξουν το εικονίδιο για την «Εισαγωγή Αναφορών» και θα μεταβούν στην ομώνυμη ενότητα όπου θα επιλέξουν τα πεδία:

Οργανωτική Μονάδα: Επιλογή του φορέα από λίστα
Τύπος αναφοράς: Στοιχεία Προϋπολογισμού και Απολογισμού
Έτος: 2024
Μήνας: Πρόταση Προϋπολογισμού
Τύπος Αρχείου: EXCEL

Μετά την επιλογή του κουμπιού «Επιλογή αρχείου», θα επιλέξουν το αρχείο excel (.xls ή .xlsx ανάλογα με την έκδοση του excel που χρησιμοποιείται) ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ_98-2024 από τον υπολογιστή τους. Η ανάρτηση του αρχείου στον Κόμβο θα ολοκληρωθεί με την επιλογή του εικονιδίου «Υποβολή αρχείου».

Οι στατιστικοί ανταποκριτές μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο του αρχείου που έχουν υποβάλει μέσω της ενότητας «Αναζήτηση Αναφορών», όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Η ένδειξη «Invalid month» στη στήλη «Μήνας» δεν αποτελεί σφάλμα, καθώς είναι η τιμή που δίνεται συστημικά στις προτάσεις προϋπολογισμού.

III. ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024

Σκοπός του αρχείου συμπληρωματικών πληροφοριών είναι η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων για την ορθή αξιολόγηση των σχεδίων Π/Υ 2024 από το Παρατηρητήριο και για την επικοινωνία με τους φορείς τόσο ως προς την ενδεχόμενη ανάγκη για παροχή διευκρινίσεων όσο και ως προς την αποστολή της γνώμης. Τα απαιτούμενα στοιχεία θα καταγραφούν στο αρχείο «ADDINFORMBGT2024_» το οποίο πρέπει να υποβληθεί στον ΕΔΤ https://aftodioikisi.ypes.gr/.

Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το αρχείο συμπληρωματικών πληροφοριών αποτελείται από ένα (1) φύλλο εργασίας που φέρει την ονομασία: Π1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ. Στον πίνακα συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα πεδία της γραμμής Π1.1, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η έκδοση της γνώμης. Αφού επιλεχθεί ο 12ψήφιος κωδικός πρόσβασης του φορέα στον ΕΔΤ, στη στήλη «Περίοδος Αναφοράς για την Κατάρτιση Σχεδίου Π/Υ 2024» επιλέγεται η περίοδος εκτέλεσης (ΜΗΝΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ) του προϋπολογισμού έτους 2023 που έχει ληφθεί υπόψη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2024. Τα ΝΠΙΔ δεν υποχρεούνται να συμπληρώσουν το συγκεκριμένο πεδίο.

Στη στήλη «Αρ. Απόφασης Έγκρισης Σχεδίου Π/Υ 2024» συμπληρώνονται ο αριθμός και η ημερομηνία έγκρισης της απόφασης έγκρισης του σχεδίου προϋπολογισμού από το αρμόδιο όργανο (οικονομική επιτροπή για δήμους και περιφέρειες, εκτελεστική επιτροπή για τους συνδέσμους, διοικητικό συμβούλιο για τα λοιπά νομικά πρόσωπα), ενώ στις λοιπές στήλες συμπληρώνονται τα στοιχεία του Προέδρου του οργάνου που έχει εγκρίνει το σχέδιο Π/Υ 2024, του εκτελούντος χρέη ΠΟΥ στο φορέα και του αρμόδιου υπαλλήλου για πληροφορίες. Η απόφαση έγκρισης του σχεδίου προϋπολογισμού, με ενσωματωμένο το αναλυτικό σχέδιο προϋπολογισμού του φορέα (στο σώμα ή ως παράρτημα), υποβάλλεται υποχρεωτικά στον ΕΔΤ, μέσω της ανάρτησης αρχείου PDF που θα φέρει την ονομασία «DRAFT2024_».

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι στατιστικοί ανταποκριτές θα εισέλθουν στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο https://aftodioikisi.ypes.gr με τους κωδικούς του φορέα και θα μεταβούν στην ενότητα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΑ», όπου θα επιλέξουν το μπλε εικονίδιο και στη συνέχεια θα εμφανιστεί η παρακάτω καρτέλα:

Στην καρτέλα θα επιλέξουν το εικονίδιο «Επιλογή αρχείου» και το αρχείο excel «ADDINFORMBGT2024_» (xls ή xlsx) από τον υπολογιστή τους. Η ανάρτηση του αρχείου θα ολοκληρωθεί επιλέγοντας το κουμπί «Υποβολή». Εφόσον η ανάρτηση είναι επιτυχής θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιστεί μήνυμα σφάλματος. Με τον ίδιο τρόπο θα υποβληθεί και το αρχείο «DRAFT2024_» (pdf).

ΙV. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η έκδοση ορθής γνώμης επί των εξεταζόμενων σχεδίων Π/Υ 2024 παρέχονται οι κάτωθι ειδικές οδηγίες:

Α. Συγχώνευση καταργούμενων νομικών προσώπων στους προϋπολογισμούς των δήμων: Οι ΠΟΥ των δήμων με νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του ν. 5056/2023 (Α' 163) υποχρεούνται:

α) να γνωστοποιήσουν εγγράφως στο Παρατηρητήριο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: paratiritirio@ypes.gr) τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ των νομικών προσώπων που, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις, καταργούνται στις 31.12.2023 και των οποίων τα έσοδα και οι δαπάνες έχουν υποχρεωτικά ενσωματωθεί στο σχέδιο Π/Υ 2024 του δήμου τους και

β) να μεριμνήσουν για την πλήρη ενημέρωση του Κόμβου Διαλειτουργικότητας με τα οικονομικά στοιχεία των εν λόγω νομικών προσώπων για τα έτη 2022 και 2023.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταργούμενες κοινωφελείς επιχειρήσεις, επισημαίνεται ότι ο έλεγχος του Παρατηρητηρίου για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των Ομάδας Εσόδων Ι στο σχέδιο του «ενιαίου» δημοτικού προϋπολογισμού έτους 2024, θα διενεργηθεί βάσει των κατηγοριών παρακολούθησης των εσόδων των ΝΠΙΔ: «SA.01.01 Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα (από πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών)» και «SA.04.01 Τόκοι».

Β. Υπέρβαση ανώτατου ορίου Ομάδας Εσόδων Ι λόγω αύξησης τελών: Εφόσον ο δήμος ή το ΝΠΔΔ έχει υπερβεί το ανώτατο ποσό της ΟΜΑΔΑΣ ΕΣΟΔΩΝ Ι στο σχέδιο Π/Υ 2024 διότι έχει προβεί σε λήψη απόφασης αύξησης των (συντελεστών) τελών και δικαιωμάτων για το έτος 2024, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της περίπτωσης Β.3.1 του άρθρου 3 της 63726/28.07.2023 (Β'4795) κ.υ.α. παροχής οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2024 των Δήμων, τότε ο αρμόδιος ΠΟΥ οφείλει να υποβάλει στο e-mail του Παρατηρητηρίου την απόφαση τελών μαζί με αναλυτική τεκμηρίωση του ποσού της υπέρβασης, παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

α. κωδικοί εσόδων που επηρεάζονται,

β. ύψος συντελεστών έτους 2023 και συντελεστών έτους 2024,

γ. μέγεθος βάσης υπολογισμού των τελών (πχ αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά συντελεστή, εκτιμώμενη κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα, πλήθος συνδέσεων στο αποχετευτικό δίκτυο κ.λπ.),

δ. ποσό που έπρεπε να βεβαιωθεί το έτος 2023 (ως το γινόμενο των συντελεστών έτους 2023 και του μεγέθους της βάσης υπολογισμού των τελών), καθώς και το αντίστοιχο ποσό που εκτιμάται ότι αναμένεται να βεβαιωθεί το έτος 2024,

ε. υπολογισμός ποσού υπέρβασης.

Γ. Έργα και λοιπές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Κατά την υποβολή των αρχείων του σχεδίου Π/Υ 2024 στις βάσεις δεδομένων του ΥΠΕΣ, οι ΠΟΥ των υπόχρεων φορέων θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για την υποβολή του πίνακα εκτελεστέων έργων του μήνα αναφοράς σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου 422/2023 (ΑΔΑ: Ω80Σ46ΜΤΛ6-9Ι3). Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι με την εγκύκλιο 540/2022 (ΑΔΑ: Ψ2ΕΛ46ΜΤΛ6-Τ1Θ) έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την παρακολούθηση του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Για την παρακολούθηση των έργων και των λοιπών δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έχουν δημιουργηθεί οι κάτωθι ΚΑ για τους φορείς με τύπο προϋπολογισμού δήμων:

ΚΑΕ Περιγραφή
1324 Χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
5125 Χρηματικό υπόλοιπο προερχόμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Υπηρεσία 55 Υπηρεσία όπου κατανέμονται έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η εφεξής χρήση των προαναφερθέντων κωδικών είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα από την κατάσταση υλοποίησης του έργου ή της δράσης. Συνεπώς διευκρινίζεται ότι, ανεξάρτητα από τον ΚΑ που αναφέρεται στην απόφαση ανάληψης υποχρέωσης ή στα έγγραφα ανάθεσης και σύναψης της σύμβασης, αρχής γενομένης από τον Π/Υ 2024 οι δαπάνες των έργων και των λοιπών δράσεων που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα εγγράφονται και θα παρακολουθούνται αποκλειστικά στην υπηρεσία 55.

Δ. Εισφορές υπέρ συνδέσμων και ΦΟΔΣΑ: Κατά την κατάρτιση των σχεδίων Π/Υ 2024 των δήμων είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υποχρέωση για διαχωρισμό των εισφορών υπέρ συνδέσμων εκτός ΦΟΔΣΑ, με τη χρήση των ΚΑ 6721 και 8142, και υπέρ ΦΟΔΣΑ, με την χρήση των ΚΑ 6726 (μετονομασία) και 8143. Για την εφαρμογή του διαχωρισμού επισημαίνεται ότι στους ΚΑ 6726 και 8143 πρέπει να εγγραφούν τα ποσά των εισφορών που προβλέπεται ότι πρέπει να αποδοθούν στους φορείς που ασκούν τις αρμοδιότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους (σύνδεσμος, ανώνυμη εταιρία ή δήμος). Τα έσοδα από τις εισφορές υπέρ συνδέσμων και ΦΟΔΣΑ παρακολουθούνται στους προϋπολογισμούς των δικαιούχων φορέων στον ΚΑ 0528.

V. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

Οι γνώμες του Παρατηρητηρίου θα αναρτώνται στον Ειδικό Διαδικτυακό Τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών https://aftodioikisi.ypes.gr/:

  • στην ενότητα ΓΝΩΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ 2024, για την ενημέρωση των υπόχρεων φορέων. Η πρόσβαση στο αρχείο της γνώμης, το οποίο θα είναι κλειδωμένο, θα πραγματοποιείται από τον αρμόδιο στατιστικό ανταποκριτή με τη χρήση του κωδικού πρόσβασης που χρησιμοποιεί ο φορέας για την πρόσβασή του στον ΕΔΤ.
  • στην ενότητα ΓΝΩΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ) \ ΓΝΩΜΕΣ 2024, για την ενημέρωση των αρχών εποπτείας. Κατά τον έλεγχο των προϋπολογισμών έτους 2024 των φορέων αρμοδιότητάς τους που περιλαμβάνονται στον πίνακα του παραρτήματος Α, οι υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναζητούν υποχρεωτικά στον ΕΔΤ την γνώμη του Παρατηρητηρίου για το σχέδιο Π/Υ 2024 του ελεγχόμενου φορέα.

VΙ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η παρούσα εγκύκλιος, τα πρότυπα αρχεία και το λοιπό υλικό υποστήριξης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ενότητα Αποκ. Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση | Οικονομικά Στοιχεία ΟΤΑ | Σχέδια Προϋπολογισμού 2024.

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!