Καταληκτική ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Καταληκτική ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου.
«Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, όλων των πτερύγων για την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Συνολικά έχουν μιλήσει πάνω από 110 βουλευτές μαζί με πολιτικούς αρχηγούς και με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Η συζήτηση προσεγγίζει νούμερα προϋπολογισμού. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν στην ελληνική κοινωνία τα εργασιακά ζητήματα και χαίρομαι που σε ένα δικό μας νομοσχέδιο υπήρξε αυτή η πλούσια και παραγωγική, πιστεύω, συζήτηση.
Θα μου επιτρέψει η κυρία Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» με σεβασμό να της πω και όλοι οι συνάδελφοι θα τη διαβεβαιώσουν, ότι έχω κάτσει και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια πάρα πολλές ώρες, δεν έλειψα γενικά. Πράγματι, χθες, που μιλήσατε έλειπα. Αν το γραφείο σας μου είχε κάνει την τιμή να με ενημερώσει για την ώρα που θα μιλούσατε, θα είχα αλλάξει το πρόγραμμά μου και μόνο για σεβασμό προς έναν πολιτικό αρχηγό. Δεν είχα αυτή την ενημέρωση και είχα μια συνάντηση που δεν μπορούσα να ακυρώσω. Όμως, δεν είχα καμία διάθεση να υποτιμήσω και δεν υποτιμώ κανέναν πολιτικό αρχηγό, σέβομαι απολύτως την ετυμηγορία του ελληνικού λαού όπως αυτή εκφράζεται στις εθνικές εκλογές.
Τώρα, από αυτά τα οποία είπατε δεν είναι όλα για πέταμα, το αντίθετο, έχουν ουσία. Θέλω να σας πω ότι το θέμα των ποινικών κυρώσεων που αναφέρατε στο τέλος για ζητήματα ρατσιστικών συμπεριφορών, διακρίσεων, είναι κάτι που μας απασχολεί.Σήμερα υπάρχουν κυρώσεις αστικού τύπου μόνο, όχι ποινικές. Δεν λέω ότι αποκλείεται να το κάνουμε, ίσα-ίσα είναι κάτι που είναι υπό εξέταση αν μπορεί να γίνει με τρόπο που να μην δημιουργείται κατάχρηση.
Τώρα, στο θέμα των ιατρών εργασίας, επειδή ανέφερε και ο συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Γαβρήλος ότι ξεγελάσαμε τους ιατρούς εργασίας να σας πω τι δέσμευση είχα, τι έχουμε κάνει και αν τους ξεγελάσαμε να το κρίνει ο κόσμος που μας ακούει.
Εγώ είπα ότι στην Επιτροπή που θα συσταθεί στο Υπουργείο θα συμμετέχει και η Εταιρεία των Ιατρών Εργασίας και πράγματι δεν χρειάζεται νόμο για την Επιτροπή. Υπάρχει σε προηγούμενο νόμο η Επιτροπή αυτή και θα την ενεργοποιήσω, τους το έχω πει και θα καλέσουμε και την Εταιρεία των Ιατρών Εργασίας. Προφανώς δεν μπορεί στο νόμο να γράψουμε ότι θα συμμετέχει στον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων μία εταιρεία. Πιστεύω το καταλαβαίνετε αυτό, ειδικά εσείς του ΣΥΡΙΖΑ.
Τους εξήγησα πολύ καλόπιστα ότι αυτό που ζητάνε είναι υπερβολή, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Δεν μπορεί στο νόμο να παραχωρήσει ο Νομοθέτης σε μία εταιρεία να συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία. Είπα όμως καλόπιστα, στην επιτροπή τη συμβουλευτική που έχει συστήσει ο Υπουργός Εργασίας, η Εταιρεία Ιατρών Εργασίας να συμμετάσχει.
Λέτε τώρα και είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι θα βάλω τους γιατρούς να κάνουν όπως θέλουν και ό,τι θέλουν. Όχι, κυρία Πρόεδρε, το λέω γιατί εσείς, που μπορεί να έχουμε πολλές πολιτικές διαφορές και πολλές συγκρούσεις στο παρελθόν από διάφορους ρόλους, αλλά ότι είστε επιμελής και στα νομικά εμβριθής δεν μπορώ να μην το παραδεχθώ, το άρθρο που φέρνουμε εμείς λέει αυτό το πράγμα; Το άρθρο που φέρνουμε εμείς λέει πρώτον και το συμπληρώσαμε, για να δείτε ότι δεν τους ξεγελάσαμε, με προτεραιότητα των ασκούντων χρέη ιατρών εργασίας και εκεί είχαμε μία διαφωνία με την εταιρεία. Η εταιρεία ήθελε να γράψουμε «με προτεραιότητα των ιατρών εργασίας» ενώ εμείς γράψαμε «των ασκούντων μέχρι σήμερα την ειδικότητα του ιατρού εργασίας». Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά.
Θέλω να είμαι σαφής, σήμερα ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας 503 άνθρωποι. Αυτοί καλύπτουν τις ανάγκες των ιατρών εργασίαςεδώ και αρκετά χρόνια. Εγώ δεν μπορώ να πάω δώσω προτεραιότητα από αυτούς τους 503 μόνο σε όσους έχουν την ειδικότητα του ιατρού εργασίας. Τότε θα έκανα μέσα στο επάγγελμά τους δυο ταχύτητες.Θα ήταν σαν να έλεγα στις επιχειρήσεις ότι αυτός που δεν είναι ιατρός εργασίας, αλλά έχει πάρει άδεια για να ασκεί καθήκοντα ιατρού εργασίας και το ασκεί εδώ και 15 χρόνια, κατά κάποιο τρόπο υπολείπεται του άλλου. Είναι σαν να υποδεικνύει το κράτος πήγαινε πάρε αυτόν αντί για τον άλλον, αυτό δεν γίνεται.
Μα αν πιστεύουμε ότι υπολείπονται κακώς τους δίνουμε άδεια. Δεν μπορεί να τους έχουμε δώσει άδεια να κάνουν αυτή τη δουλειά και ταυτόχρονα να λέμε ότι υπολείπονται.Είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λέτε, κυρία Λινού;Είστε σοβαρός άνθρωπος. Εδώ μιλάμε για νομοθετική διαδικασία, ό,τι θέλει λέει ο καθένας;
Ξαναλέω, το τι ξέρετε εσείς δεν μας αφορά. Εδώ κάνουμε νομικό κείμενο. Ξαναλέω, το κράτος έχει δώσει σε 503 ανθρώπους ένα χαρτί που λέγεται άδεια εργασίας ιατρού εργασίας.Είναι δυνατόν το κράτος μας να πει ότι ο Α που έχει το χαρτί είναι καλύτερος από τον Β σε μια ελεύθερη αγορά;Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αυτό. Αντιθέτως γράψαμε όμως ότι οι ασκούντες χρέη ιατρού εργασίας θα έχουν προτεραιότητα. Δηλαδή αυτοί οι 503 που ασκούν σήμερα αυτοί οι 503 θα έχουν προτεραιότητα.
Και τι άλλο είπαμε για να μας κατηγορεί η κυρία Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» ότι πάμε και φέρνουμε στο σορό;Είπαμε ότι για να αποφασιστεί ποιοι θα προστεθούν στο σώμα των 503 αυτών ανθρώπων θα προηγηθεί γνώμη του ΚΕΣΥ, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, του ανωτάτου οργάνου των γιατρών, όπου οι γιατροί θα μας υποδείξουν την εκπαίδευση, το ποιοι μπορούν να πάνε και με ποιες προϋποθέσεις. Και αυτό που θα μας πουν οι γιατροί θα γίνει κοινή υπουργική απόφαση των δυο υπουργών.
Άρα, σε καμία περίπτωση αυτό που ψηφίζουμε σήμερα δεν λέει «βάλτε όποιον γιατρό νομίζετε μέσα». Αντιθέτως, επαναλαμβάνω για να το ακούσουν κυρίως οι βουλευτές της συμπολίτευσης που τους ευχαριστώ για την ολόθερμη στήριξη στο νομοσχέδιο και για την πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση, τι λέμε;Λέμε ότι έχουμε ένα πρακτικό πρόβλημα το οποίο εντείνεται συν τω χρόνω. Ποιο είναι το πρακτικό πρόβλημα;
Έχουμε ένα περιορισμένο σώμα ασκούντων χρέη ιατρών εργασίας 503 ανθρώπων, κάποιοι από αυτούς συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, περίπου 20 με 30. Άρα αυτό το σώμα μειούται κάθε χρόνο που περνάει, αλλά εισροή στο σώμα έχουμε μηδενική γιατί κανένας δεν έχει πάρει την ειδικότητα του ιατρού εργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Αν δηλαδή δεν πάμε γρήγορα να βρούμε μια λύση σε δυο με τρία χρόνια από σήμερα επιχειρήσεις της χώρας ή θα κάνουν αυτό που λέγαμε πριν με τον αγαπητό συνάδελφο της Πλεύσης. Δηλαδή τι; Να έχουμε εικονικούς γιατρούς εργασίας, όπως έχουμε και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις εφόσον βλέπετε κάποιον να δηλώνει 3.000,4.000,5.000,6.000,7.000 χιλιάδες ώρες εργασίας, πράγμα που είναι πρακτικώς αδύνατο από το ωράριο ή δεν θα μπορούν καν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, καθώς ο νόμος επιβάλει για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων να πρέπει να έχουν υποχρεωτικά γιατρό εργασίας.
Άρα, τι λέτε εσείς που μας λέτε να μην κάνουμε τίποτα; Να καθίσουμε να βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται; Μα αν δεν κάνουμε τίποτα τώρα κυρίαΠρόεδρε, και το κάνουμε με τους όρους που λέει ο νόμος, όταν θα φτάσουμε στον πραγματικό πρόβλημα, ξέρετε τι θα κάνουμε; Θα πάμε πράγματι να νομοθετήσουμε αυτό που είπατε πριν. Στον πανικό μας ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις, θαπούμε «μπάτε σκύλοι αλέστε, όποιος γιατρός μπορεί». Αυτό θα γίνει τότε. Ενώ εμείς τι λέμε; Καλύτερο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Καλύτερος ο Προμηθεύς παρά ο Επιμηθεύς.
Βλέπουμε το πρόβλημα τώρα και πάμε να το λύσουμε όσο έχουμε χρόνο για να λυθεί σωστά. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε όλοι δείξει τόσο μεγάλη αντίδραση σε κάτι που είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί να μη γίνει. Δηλαδή όποιος και να είναι Υπουργός, αυτό δεν μπορεί να μην το κάνει. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου ούτε η ασφάλεια των εργαζομένων, ούτε οι επιχειρήσεις.
Τώρα, άκουσα από πολλούς συναδέλφους και το έκανε με πολύ στόμφο ο συμπαθέστατος συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν σας γνώριζα. Από εδώ στη διαδικασία σας γνώρισα και σας συμπάθησα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είπε, «είστε χειρότερος και από τον Χατζηδάκη». Του νόμου Χατζηδάκη εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ.«Είστε χειρότερος και από το νόμο Χατζηδάκη».
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι ο κύριος Χατζηδάκης με κέρδισε στις εκλογές της Βόρειας Αθήνας, μου έριξε 7.000 σταυρούς. Αν καταφέρω να τον ξεπεράσω και μου δοθεί ηευκαιρία στις επόμενες εκλογές, την ευγενή άμυλα που έχουμε να τον ξεπεράσω, θα είναι πολύ ευχάριστο για μένα.
Οφείλω να σας πω όμως πως ό,τι και αν έκανε ο κύριος Χατζηδάκης στο Υπουργείο Εργασίας εκρίθη ως εξαιρετικά επιτυχημένο από το εκλογικό Σώμα. Εκτός αν το τι λένε οι Έλληνες πολίτες δεν μας αφορά. Φαντάζομαι στους 75.000 σταυρούς που πήρε στη Βόρεια Αθήνα ο κύριος Χατζηδάκης, να έχει και πολλές χιλιάδες ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι και οι οποίοι για να επιλέξουν να του βάλουν σταυρό, έκριναν από τη θητεία του στο Υπουργείο Εργασίας ως επιτυχημένη. Άρα, δεν καταλαβαίνω γιατί διαρκώς πρέπει να τον παρουσιάζετε ως παράδειγμα αποτυχίας. Ο κύριος Χατζηδάκης είναι παράδειγμα προς μίμηση πολιτικής επιτυχίας.
Πρέπει δε, να σας πω και μία εμπειρία από το παρελθόν. Στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο - μνημόνιο, διαδηλώσεις, ο Τσίπρας επελαύνανε, ερχόταν πανίσχυρος και λαμπερός, υποτίθεται εμείς ήμασταν πράκτορες του 4ου Ράιχ και όλα τα υπόλοιπα γινόντουσαν τότε-, τις πιο πολλές μεταρρυθμίσεις τις είχαμε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κωστής Χατζηδάκης ως Υπουργός Ανάπτυξης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας.
Εμείς θεωρούμασταν τότε, αν θυμάστε, οι πιο σκληροί μνημονιακοί Υπουργοί, μας έβριζαν όλοι. Θυμάμαι, για εμένα και για τον Κωστή, είχαν βάλει στα φαρμακεία μία αφίσα που λέγανε «μαύρο στον Κωστή και στον Άδωνι». Εμένα με είχε κάνει και πρωτοσέλιδο μία εφημερίδα με τίτλο «μαύρο στον Άδωνι» μέσα στην προεκλογική περίοδο. Όταν άνοιξαν οι κάλπες ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεσε σε ποσοστό, γιατί ήταν οι εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης και ο Χατζηδάκης, είχαν αυξήσει κατά πολλές χιλιάδες σταυρούς, τους σταυρούς τους.
Άρα, πρέπει να σας πω και το λέω κυρίως στους νεότερους συναδέλφους, μη φοβάστε να παίρνετε πολιτικές ευθύνες, ο λαός επιβραβεύει αυτούς που υπηρετούν αξίες και ιδέες. Μην το φοβάστε, να κάνετε το καθήκον σας και αυτό θα σας πάει καλά και στην πολιτική.
Τώρα, στο κλείσιμο της συνεδριάσεως να τα βάλουμε σε μία τάξη. Πρώτον, δεν καταργείται το 8ωρο. Που εδράζονται τα επιχειρήματα ότι καταργείται το 8ωρο; Στην υιοθέτηση motamo του άρθρου της ευρωπαϊκής οδηγίας που λέει ότι «ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να ασκεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο απαγόρευση στον εργαζόμενό του εάν αυτός επιθυμεί να συνάψει μετά το ωράριό του σχέση εργασίας και με άλλον εργοδότη». Αυτό γράφει motamo η ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωμα του εργαζομένου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το υιοθετεί ως προστασία του εργαζομένου. Αυτό τώρα που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη το θεωρεί ως προστασία του εργαζομένου, εσείς το θεωρείτε ως κατάργηση του 8ώρου. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη μαζί σας.
Το δεύτερο μεγάλο “τσιτάτο” του νομοσχεδίου είναι ότι καταργείται το 5ήμερο. Δεν καταργείται το 5ήμερο, το λέω για άλλη μία φορά για να το ξέρουμε και να το λέμε στον κόσμο να μην τον πανικοβάλουμε χωρίς λόγο. Γιατί δεν καταργείται το 5ήμερο; Γιατί η λειτουργία της έκτης μέρας με το συν 40% και της 7ης μέρας με το συν 40% στο συν 75% είναι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με 5ήμερο ωράριο.
Αυτό που γίνεται είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να δουλεύουν Σάββατο ή Κυριακή θα πληρώνονται περισσότερο και αυτές οι ώρες δεν θα μετράνε στην υπερωρία του Σαββάτου, συγκεκριμένα στο gov των υπερωριών, στο οποίο υπάρχουν 150 ώρες στο τρίμηνο. Αυτή είναι η διαφορά. Το ωράριο δεν αλλάζει, το 5ήμερο δεν καταργείται, το 8ωρο δεν καταργείται.
Τώρα, έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της παρεμπόδισης εισόδου με τους συνδικαλιστές. Δεν θέλω να σας κουράσω, γιατί πιστεύω ότι το εξαντλήσαμε αυτό, αλλά θέλω να δώσω και μία απάντηση στην κυρία Πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας», η οποία διάβασε το Σύνταγμα της Ελλάδος και ασφαλώς αυτό ακριβώς γράφει το Σύνταγμα. Το ερώτημα είναι: όταν ένας εργαζόμενος ή ακόμα χειρότερα όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση θέλει να εργαστεί και κάποιοι έξω από αυτή την επιχείρηση τον εμποδίζουν, αυτό κατά την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου παραβιάζειτη συνταγματική διάταξη;Κατά τη γνώμη μας την παραβιάζει για αυτό και νομοθετούμε.
Πολλές φορές φέρνω ως παράδειγμα τη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», την έχω ζήσει ο ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης, την ξέρω καλύτερα απόόλους σας. Οι εργάτες της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» όταν βρήκαμε τον επενδυτή να πάρει αυτή την εταιρία που πρακτικά είχε χρεοκοπήσει, έκλαιγαν από χαρά που δεν θα έχαναν τη δουλειά τους. Και ενώ πήραν τη δουλειά τους όλοι πίσω πλην 5 υπαλλήλων - 5 απέλυσαν οι νέοι επενδυτές, προφανώς συμπαθούντες του ΠΑΜΕ, δεν ξέρω τα πολιτικά τους φρονήματα, δεν τους ξέρω καθόλου μην παρεξηγηθώ, αλλάστους 100 κρατήσανε τους 95 και απολύσανε τους 5-, μετά πηγαίνατε εκεί και κλείνατε την είσοδο στους 95. Οι 95 πήγαιναν κάθε πρωί με το λεωφορείο, φτάνανε μέχρι το μπλόκο και περιμένανε επί σειρά ωρών να τους ανοίξει ο δρόμος. Καλούσαμε τον εισαγγελέα να πάει να ανοίξει το δρόμο.Τι έλεγε ο εισαγγελέας;«Δεν υπάρχει βία». «Δεν δημιουργείται κανένα αδίκημα».«Ο ποινικός κώδικας δεν περιγράφει κάποιο αδίκημα».«Δεν μπορώ να επέμβω». Φεύγανε οι εργαζόμενοι, ξανά πάλι το ίδιο.
Φτάσαμε στο παραπέντενα σηκωθούν οι επενδυτές να φύγουν.Έτσι και φεύγανε οι επενδυτές θα έχαναν τη δουλειά τους αυτοί οι 95 άνθρωποι. Και ερωτώ: εσείς που είστε οι φιλεργατικοί για αυτούς που θα έχαναν τη δουλειά τους δεν στεναχωριέστε;Το μόνο που σας νοιάζει είναι η επαναστατική σας γυμναστική;.
Η ιδεολογική μας συζήτηση, επειδή ακούω ιδιαίτερα από τον κύριο Παφίλη μεγαλοστομίες για την ιστορία, πως γυρίζει αυτόματα και όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι αν σε όρους ιστορικού χρόνου προσπαθούμε να περιγράψουμε ποιο καθεστώς κατάρρευσε πιο αναπάντεχα και ταχύτερα οποιουδήποτε άλλου, αυτό ήταν σίγουρα της Σοβιετικής Ενώσεως. Εάν έλεγε κάποιος το 1985 ότι σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει η Σοβιετική Ένωση, δεν πιστεύω να τον πίστευε κανένας στον πλανήτη. Και η Σοβιετική Ένωση όταν ήρθε η ώρα να πέσει,έπεσε σαν ένα τραπουλόχαρτο.
Είναι εντυπωσιακό ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση να θελήσει να δώσει τη ζωή του για να σώσει τη Σοβιετική Ένωση. Είναι εντυπωσιακό. Για εμένα ως ιστορικό με απασχολεί και είναι ένα δείγμα της ήττας των ιδεών του κομμουνισμού στο χώρο που γεννήθηκε.
Σήμερα δε, επαναλαμβάνω για να ακουστεί, το ΚΚΕ καταγγέλλει διαρκώς την Cosco αλλά θέλω να υπενθυμίσω για λόγους ιστορίας, η Cosco είναι κρατική εταιρία της κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αν πάτε στα γραφεία των στελεχών της Cosco, εγώ έχω πάει, έχουν όλοι και από ένα σφυροδρέπανο. Για αυτό μιλάμε τώρα. Σφυροδρέπανο εναντίον σφυροδρέπανου είναι κάθε φορά στον Πειραιά.
Και ζούμε δε την συγκλονιστική ιστορική στιγμή, αυτή που το Βιετνάμ καλεί επισήμως σε επίσημη επίσκεψη στο Ανόι τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Για φανταστείτε πόσες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Βιετνάμ σε αυτό τον πόλεμο.Πόσες χιλιάδες άνθρωποι στη Δύση κατέβαιναν στις διαδηλώσεις για αυτό τον πόλεμο.
Και τι ζούμε σήμερα;Το Βιετνάμ κατ’ όνομα κομμουνιστική χώραέχει τον πιο σκληρό καπιταλισμό.
Και όπως είπα και στην Επιτροπή, το λέω για να το ακούσετε και εσείς εδώ: ζήσαμε με τον κύριο Σπανάκη την αμίμητη, και οφείλω να σας πω, και αμήχανη ολίγον στιγμή.
Ήρθαν και μου έφεραν τα βιβλία τους από το Βιετνάμ, κάναμε και μια συμφωνία για εργαζομένους από το Βιετνάμ. Έχουν έρθει λοιπόν, μου δίνουν τα βιβλία τους, σε όλα τα βιβλία το σφυροδρέπανο απέξω. Ε, τα πήρα και εγώ, τι να κάνω, Υπουργός είμαι, επίσημη συνάντηση ήταν, τα πήρα. Και μου λένε, «έχουμε και ένα αίτημα που δεν απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας αλλά στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας». «Ποιο είναι το αίτημα κύριοι του Βιετνάμ;», λέω εγώ;«Θέλουμε», λέει, «να αδελφοποιηθούμε με τη Νέα Δημοκρατία». Έβλεπα το σφυροδρέπανο, λέω, «με τη Νέα Δημοκρατία, συγγνώμη, κάποια παρεξήγηση θα έχετε κάνει, οι κομμουνιστές είναι στον Περισσό, είναι λίγο παραπάνω». Λέει, «μα τι δουλειά έχουμε εμείς με τον κομμουνισμό;».
Αυτό είναι το Βιετνάμ σήμερα. Ένα κανονικό καπιταλιστικό κράτος. Άρα, πρέπει να καταλάβετε ότι οι ιδέες σας έχουν ηττηθεί.Έχουν συντριβεί για την ακρίβεια. Πάμε παρακάτω, ο κόσμος γύρισε σελίδα.
Και πάμε τώρα σε ένα κομμάτι του νομοσχεδίου. Θα κλείσω με κάτι ευχάριστο, για να δείτε πόσο γρήγοροι και πόσο αποτελεσματικοί είμαστε. Μέσα στο νομοσχέδιο έχουμε την πλατφόρμα “Rebrain Greece”. Πολλοί, επειδή αυτό έχει αναγγελθεί και στο παρελθόν, κάνατε κριτική «μας τα έχετε ξαναπεί, σιγά μη γίνει».
Η αλήθεια είναι ότι είχε αναγγελθεί στο παρελθόν, επί θητείας Γιάννη Βρούτση, αλλά είχε αναγγελθεί πριν από την έλευση του Covid. Όταν ο Covid ξεκίνησε όλα αυτά τα σχέδια η αλήθεια είναι ότι πήγαν περίπατο, γιατί τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα πολύ πιο ζέοντα της καραντίνας και ό,τι συνέπειες η καραντίνα έφερνε στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η πλατφόρμα “Rebrain Greece” ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου μας πριν από περίπου ένα μήνα. Εκεί συγκεντρώνονται όλες οι ιδέες και δεξιότητες υψηλής εξειδίκευσης του ιδιωτικού τομέα. Με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση των επαγγελμάτων, με βάση τις θέσεις που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα οι εργαζόμενοι επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη γι’ αυτούς θέση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνάπτουν με τους εν λόγω εργαζόμενους εξαρτημένη σχέση εργασίας, σύμβαση παροχής υπηρεσιών, τηλεργασία και λοιπά.
Πάμε στην πλατφόρμα. Ο ψηφιακός κόμβος θα επικοινωνηθεί. στην ομογένεια, στο εξωτερικό, στα προξενεία, έτσι ώστε να φιλοξενήσουμε Έλληνες κaι ταλέντα γενικά από το εξωτερικό. Η πλατφόρμα διαθέτει ήδη ψηφιακό βοηθό, chatboard για αυτόματη απάντηση και ερωτήματα.
Σας τα λέω όλα αυτά, αλλά καλύτερα από το να σας το πω θα σας δείξω την πλατφόρμα που ήδη είναι στον αέρα. Δεν το νομοθετούμε για να το νομοθετήσουμε, σας ανακοινώνω ότι ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργεί και ήδη έχουμε δεχθεί και τις πρώτες 20 αιτήσεις Ελλήνων για να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να βρουν δουλειά στην Ελλάδα.
Γιατί όσο εσείς τσακώνεστε με το παρελθόν και ζείτε εκτός τόπου και χρόνου, εμείς θα λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων και πιστεύουμε ότι εάν συνεχίσουμε να το κάνουμε, ασχέτως των όποιων λαθών μπορεί να συμβούν ή των όποιων καθυστερήσεων μπορεί να υπάρξουν ή της όποιας αναποδιάς μπορεί αν προκύψει στην πορεία, όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή. Αλλά όσο η κεντρική μας πορεία παραμένει να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων και να τους βρίσκουμε πραγματικές λύσεις σε αυτό που τους συμβαίνει, ο λαός μας θα εξακολουθεί να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Να είστε καλά, θερμά ευχαριστώ στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για την ολόθερμη στήριξη στο νομοσχέδιό μας. Ευχαριστώ πολύ».
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!