Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας Εντατικοί και συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς

Εντατικοί και συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, είτε με φυσικό τρόπο, επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Θα προστατεύσουμε τον καταναλωτή και θα στηρίξουμε το νοικοκυριό απέναντι σε μια εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και από τα πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «χθες ψηφίσαμε στη Βουλή την διάταξη η οποία παρατείνει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι τέλος του 2023» και όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι και οι οργανωμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές τους, είτε είναι παραγωγικές επιχειρήσεις, είτε είναι εισαγωγικές εταιρείες, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι για τα βασικά προϊόντα διαβίωσης του νοικοκυριού, το μεικτό περιθώριο που έχουν δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το μεικτό περιθώριο που είχαν πριν ξεκινήσει αυτή η πληθωριστική κρίση, δηλαδή το 2021.

Για την αύξηση των περιθωρίων κέρδους ο υπουργός ανέφερε ότι «…όταν αυξάνεται κατ΄ αρχήν το κόστος παραγωγής ετεροχρονισμένα περνάει η αύξηση και στην τιμή στο ράφι. Δηλαδή πρώτα αυξήθηκαν τα σιτηρά, πρώτα αυξήθηκε το γάλα, πρώτα αυξήθηκε η ενέργεια και αργότερα, μετά από 6- 7- 8 μήνες οι παραγωγοί, οι εισαγωγικές εταιρείες, αύξησαν και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Τώρα όμως, που πέφτουν οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, τώρα είναι που πρέπει αυτοί οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο επισταμένοι για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους».

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι ο γενικός δείκτης πληθωρισμού 2%, είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, συγκεκριμένα ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη αλλά για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι υψηλός ο ίδιος σχολίασε: «Είναι θέμα αισχροκέρδειας; Εγώ θα πω ότι το θέμα αισχροκέρδειας θα αποδειχθεί μέσα από τους ελέγχους που θα γίνουνε σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή, και στις παραγωγικές επιχειρήσεις και στην μεταποίηση».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα καλέσει τις πολυεθνικές να συζητήσουν για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν στην Ελλάδα. «Για ποιο λόγο υπάρχουν διαφορές της τιμής ραφιού στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μπορεί να έχουν και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Όλα αυτά δεν θα το αφήσουμε έτσι, γιατί πρέπει να μας πουν ποιες είναι οι αιτίες και να δικαιολογήσουν την διαφορά στην τιμή».

Για την πυκνότητα των ελέγχων ο υπουργός σημείωσε: «Αποδείξαμε τις προηγούμενες μέρες ότι θα είμαστε αμείλικτοι και ότι οι παραβάτες ή αυτοί οι οποίο προσπαθούν να αισχροκερδήσουν ή αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να παραπλανήσουν, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Σε ερώτηση εάν εισπράττονται τα πρόστιμα ο υπουργός τόνισε πως εισπράττονται και πρόσθεσε «ακόμα και για να καταφύγει κάποιος στα δικαστήρια, θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσοστό του προστίμου».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, ακόμη, ότι στόχος του υπουργείου είναι: «να συμμορφωθούν με το νόμο οι εταιρείες και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Αλλά το θέμα δεν είναι να ρίχνουμε το πρόστιμο για να συμμορφωθούν. Εμείς θέλουμε μία ελεύθερη αγορά. Δεν θέλουμε μία ασύδοτη αγορά. Εμείς θα προστατεύσουμε λοιπόν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού γιατί θα πρέπει να διαφυλάξουμε και αυτόν ο οποίος τελικά τηρεί τη νομοθεσία και δεν δημιουργούνται και αθέμιτες συνθήκες ανταγωνισμού πολλές φορές».

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Ο υπουργός τέλος σημείωσε ότι θα ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα καθώς όπως εξήγησε οι έλεγχοι πλέον γίνονται και ηλεκτρονικά. «Λαμβάνοντας τις τιμές μαζικά από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, δηλαδή από τα e-shops, έχουμε χιλιάδες ελέγχους πολύ γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να γίνει επιτόπια επίσκεψη. Έχουμε ειδικές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η ΔΙΜΕΑ, μαζεύει συγκεντρώνει όλες τις τιμές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τις συγκρίνει πχ αυτό το διάστημα με το προηγούμενο διάστημα που είχαν συλλεχθεί τιμές κι εφόσον διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία παράβαση την ίδια στιγμή δίνεται εντολή ελέγχου, τα αποτελέσματα του οποίου κοινοποιούνται στην εταιρεία για να αιτιολόγηση την πολιτική της και στη συνέχεια επιβάλλεται το πρόστιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!