Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΦΚΑ 367706/2023 Σχετικά με την υποχρεωτικότητα κατάθεσης του Ναυτικού Φυλλαδίου από ασφ/νους προς συνταξιοδότηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
e-ΕΦΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ : Νομοθεσίας Συντάξεων Μισθωτών ,
Διαδικασίας & Δειγματοληπτικών Ελέγχων
Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 27-29, Τ.Κ. 10439
Πληροφορίες: Π. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αριθ. Τηλεφώνου: 2132169461
e-mail:tm.nom.syntmisth@efka.gov.gr,
tm.nom.syntdde@efka.gov.gr

ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Αθήνα, 24/7/2023

Αριθ. Πρωτ. Σ80/ 12/367706

ΠΡΟΣ Τους αποδέκτες του Πίνακα Διανομής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφ/σης
synparoxes@ypakp.gr

ΘΕΜΑ: « Παροχή οδηγίας σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας κατάθεσης του Ναυτικού Φυλλαδίου από τους ασφ/νους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ »

Σχετική αλληλογραφία : α) Σ80/8/593306/14-12-2022 έγγραφό μας &

β) το με α.π. 51825/23-52023 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων

Με αφορμή αναφορά ασφ/νου τ. ΝΑΤ ο οποίος κατά τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης θεωρεί πως δεν υποχρεούται να καταθέσει το ναυτικό φυλλάδιο προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται ως ναυτικός , υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα προς το ΥΕΚΑ.

Με το παρόν κοινοποιούμε το με α.π. 2241.10/47804/29-6-2023 έγγραφοαπάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στο με α.π. 51825/23-5-2023 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις ακόλουθες διευκρινίσεις :

1. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού δικαίου ( Κ Δ Ν Δ) σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις , όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα , απαγορεύεται σε συνταξιούχους πρ. ΝΑΤ η επανάληψη του ναυτικού επαγγέλματος χωρίς την έγγραφη άδεια της Αρμόδιας Αρχής . Αρμόδια Αρχή είναι το Γραφείο Ναυτικής Εργασίας ( Γ.Ε.Ν.Ε. ) ή της Λιμενικής Αρχής που εκδίδει – κατά περίπτωση – ειδική άδεια , αφού έχει διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει προσφερόμενος εν ενεργεία ναυτικός της ειδικότητας ναυτολόγησης του συνταξιούχου. Η μη συμμόρφωση στον ανωτέρω κανόνα επισύρει ποινικές κυρώσεις.

2. Συνεπώς, η κατάθεση του ναυτικού φυλλαδίου από τον υποψήφιο συνταξιούχο λόγω γήρατος ναυτικό είναι υποχρεωτική και υπαγορεύεται από ειδικές διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που κατισχύουν έναντι άλλων .

Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι του τ. ΝΑΤ που υποβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος , είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν το ναυτικό φυλλάδιο, επί ποινή απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης σύμφωνα με τη διάταξη του δ' εδαφίου της περ. α της παρ. 2 του ν.4554/2018, όπως ισχύει με το άρθρ. 261 του ν. 4798/2021 . Οι υπηρεσίες των Συντάξεων δεσμεύονται από το νόμο να ζητούν από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης να καταθέτουν το ανωτέρω δικαιολογητικό.

3. Στην περίπτωση που το Γραφείο Ναυτικής Εργασίας ( Γ.Ε.Ν.Ε.) ή Λιμενικής Αρχής δώσει ειδική έγγραφη άδεια σε συνταξιούχο λόγω γήρατος τ. ΝΑΤ , για επανάληψη του ναυτικού επαγγέλματος , τότε ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην Β' Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων, για επιστροφή του ναυτικού φυλλαδίου από το τ. ΝΑΤ , όπου τηρούνται οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι .

Συν/κα: Το με α.π. 2241.10/47804/2023/29-6-2023 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΛΕΝΗ Σ. ΝΙΑΡΧΑΚΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!