Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης Παράδοση – Παραλαβή

Υπουργείο Ανάπτυξης

28 Ιουνίου 2023

Δελτίο Τύπου

Παράδοση – Παραλαβή στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης από την απερχόμενη υπηρεσιακή Υπουργό, Ελένη Λουρή-Δενδρινού στο νέο Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και τους Υφυπουργούς, Μάξιμο Σενετάκη και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Η απερχόμενη υπηρεσιακή Υπουργός, Ελένη Λουρή – Δενδινού, δήλωσε:

«Εκ μέρους των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, της Υπηρεσιακής Γραμματέως, των διευθυντικών στελεχών και του συνόλου του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας και των εποπτευόμενων οργανισμών, σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σας εύχομαι ολόθερμα γόνιμη και δημιουργική θητεία προς όφελος της Πατρίδας μας και του ελληνικού λαού. Εσείς, κύριε Υπουργέ, έρχεσθε βεβαίως σε γνώριμα μέρη αφού κατά το παρελθόν θητεύσατε Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Τώρα η κατάσταση είναι προφανώς τελείως διαφορετική. Αναλαμβάνετε ένα υπουργείο με αναφορά στην πραγματική οικονομία και μάλιστα στον πυρήνα της, το οποίο ταυτόχρονα αφορά και την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ είναι στην πρώτη γραμμή για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα με βασικούς πυλώνες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία- ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια.

Είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετήσω για ένα μήνα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

υπό τον πρωθυπουργό, κ. Ιωάννη Σαρμά, έναν άξιο άνθρωπο, οργανωτικό και εργατικό, μαζί με άλλους Υπουργούς που δηλώσαμε ασμένως και αμέσως «παρών» όταν η Πατρίδα μας κάλεσε.

Αυτές τις τέσσερις εβδομάδες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το Υπουργείο Ανάπτυξης εκ των έσω, να διαπιστώσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που εκπληρώνουν την αποστολή τους με συνέπεια, αίσθημα ευθύνης και ανυπόκριτη διάθεση προσφοράς,

να γνωρίσω επιστήμονες που φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις τόσο στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε ερευνητικά projects και μάλιστα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, να συναντηθώ με start-uppers που καινοτομούν συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με το επιχειρηματικό ρίσκο, να επισκεφθώ μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν τη χώρα μας και συντελούν στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Το σύντομο αλλά δημιουργικό αυτό ταξίδι φθάνει σήμερα στο τέλος του.

Επιστρέφω στις επιστημονικές ενασχολήσεις μου και παραδίδω τη σκυτάλη στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με την αυτονόητη δέσμευση ότι θα είμαι στο πλευρό όλων σας.

Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για τη συνεργασία και εύχομαι και πάλι ολόθερμα κάθε επιτυχία στον Υπουργό, τον κ. Κώστα Σκρέκα, και τους Υφυπουργούς, κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και κ. Μάξιμο Σενετάκη και τους συνεργάτες τους».

Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Θέλω να σας καλωσορίσω όλους. Να ευχαριστήσω και την κυρία Υπουργό και να πω ότι πραγματικά χαίρομαι πολύ γιατί έρχομαι όντως σε γνώριμα λημέρια και είδα και πολλούς καλούς συνεργάτες, με τους οποίους συνεργάστηκα το 2014 και πράγματι τότε οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες.

Θέλω να πω ότι πάντα οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Πάντα υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε και βεβαίως η χώρα ήδη εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάπτυξης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα είναι πολύ υψηλότερη από τη μέση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα είμαστε μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών οικονομιών σε ότι αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης.

Αυτό όμως συνηθίζω να λέω ότι δεν πρέπει να είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ένα ή δύο χρόνια, αλλά από εδώ και πέρα στα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε πάρα πολλά θέματα τα οποία θα προχωρήσουμε. Παραλαμβάνουμε από την κυρία Υπουργό, αλλά και από έναν προηγούμενο Υπουργό, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε σπουδαία δουλειά σε πολλά θέματα, στο να προσελκύσει επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, στο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Να προωθήσει και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον και βεβαίως να προωθήσει την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία.

Όλα αυτά τα οποία, επαναλαμβάνουμε, εμείς πρέπει να τα προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα και, σε πολλές περιπτώσεις, να τα επιταχύνουμε.

Βασική και άμεση προτεραιότητά μας φυσικά θα είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα από αυτά τα εργαλεία τα οποία βοήθησαν πολύ στο να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο -κατά κύριο λόγο- πληθωρισμό.

Αυτό θα το συνεχίσουμε και βεβαίως θα περιμένετε να ακούσετε τις προγραμματικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό της χώρας, οπότε μη ζητάτε ακόμα πιο συγκεκριμένα πράγματα σήμερα.

Από εκεί και πέρα, βασική προτεραιότητα ήταν και θα παραμείνει το να διευκολύνουμε το επιχειρείν στη χώρα μας. Να διευκολύνουμε δηλαδή τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους.

Που σημαίνει αδειοδοτικές διαδικασίες, διευκόλυνση, απλοποίηση, μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία ακόμα νομίζω ότι ταλανίζει σε ένα βαθμό το κράτος και θα πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, βασική προτεραιότητα θα είναι η προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της έρευνας. Εδώ επενδύσουμε πολλά χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα αν θέλουμε τελικά να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες ανάπτυξης στην οικονομία μας. Και βεβαίως, το εμπόριο είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει, το ίδιο και η βιομηχανία.

Πρέπει να ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία. Έχει βιομηχανία και έχει ιστορία στη βιομηχανία που ξεκινάει από πολλά χρόνια πριν. Πρέπει να τη βοηθήσουμε τη βιομηχανία μας να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει.  Ήδη πέρυσι η συμμετοχή της αγγίζει το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο γρήγορα γιατί αν δεν έχουμε παραγωγή στη χώρα και αν δεν έχουμε βιώσιμη παραγωγή τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης εις το διηνεκές.

Άρα η βιομηχανία ήταν, είναι και θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την ευκαιρία, θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχει δουλέψει σκληρά και τα χρόνια των μνημονίων και τα χρόνια των κρίσεων αλλά και τα χρόνια που δεν είχαμε κρίσεις και αναπτυσσόταν η χώρα.

Εμείς θα στηριχθούμε σε αυτούς, με την Άννα Μάνη, την καλή συνάδελφο την Υφυπουργό και τον Μάξιμο Σενετάκη, επίσης καλό συνάδελφο και Υφυπουργό.  Με τους Γενικούς Γραμματείς, τους ευχαριστούμε που είναι εδώ και για τη σύντομη ενημέρωση που μας έκαναν ήδη.

Θα κάνουμε πολλή δουλειά και μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να πάει η χώρα μας πολύ μπροστά.

Η νέα Υφυπουργός Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, δήλωσε:

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και αυτό που θέλω να πω και εγώ συμπληρωματικά σε όσα ανέφερε και η κυρία Υπουργός αλλά και ο κύριος Υπουργός είναι ότι αυτό το Υπουργείο είναι μια μεγάλη πρόκληση και καλούμαστε εμείς ως ηγεσία του υπουργείου να συνεχίσουμε ένα πολύ σπουδαίο έργο που έγινε κατά την προηγούμενη τετραετία, το οποίο οφείλεται φυσικά και στην ηγεσία του Υπουργείου αλλά και στους Γραμματείς και σε όλους τους συνεργάτες του Υπουργείου.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας έχει κάνει πλέον άλματα στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων και αυτό αποτελεί και για εμάς μια νέα πρόκληση.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να φέρουμε εις πέρας αυτή την πολύ σημαντική αποστολή. Μια αποστολή η οποία αγγίζει και άπτεται της καθημερινότητας των συμπολιτών μας αλλά φυσικά και της ανάπτυξης και της προοπτικής της Ελλάδας.

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, που θα έρθουν μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Ευχαριστώ και εγώ από αυτό το βήμα δημοσίως και τον Πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε να αναλάβω αυτό το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την υπόλοιπη ηγεσία του Υπουργείου και με τις Γραμματείες και όλους τους συνεργάτες.

Ο νέος Υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης, δήλωσε:

Να ευχαριστήσω και εγώ τον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύθηκε αυτό το νευραλγικό πόστο. Ένα Υπουργείο το οποίο όπως πολύ σωστά περιγράψαμε είναι βασικό για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Μιλάμε για αύξηση μισθών, μιλάμε για αύξηση εισοδήματος. Άρα δεν μπορούμε αυτό να το πετύχουμε αν δεν έχουμε αύξηση του πλούτου της χώρας, αυτός είναι ο στόχος μας. Να υπάρξει σωστή αναδιανομή προς όλα τα στρώματα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με παραγωγή νέου πλούτου.

Εκεί λοιπόν θα είμαστε, να εργαστούμε για αυτό το σκοπό ώστε όλοι οι στόχοι μας να μπορούν να επιτευχθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!