ManpowerGroup Αυξημένες οι προθέσεις προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2023
Εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει η έρευνα προοπτικών απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2023), με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, διαμορφώνοντας τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης στο +16%.
Συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του 2ου τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περυσινού.
Επιπλέον, το 35% των 510 εργοδοτών, που συμμετείχε στην έρευνα, αναμένει αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση.
Βελτίωση σε 8 από τους 9 κλάδους
Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας, με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45%, αλλά και η πληροφορική, με ΝΕΟ 39.
Η πιο ανταγωνιστική Περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με ΝΕΟ 20 και αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.
Οι Έλληνες εργοδότες σε Οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι, με δείκτη ΝΕΟ 19, με αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.
Οι Οργανισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζόμενους, καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%.
«Η αύξηση των προοπτικών απασχόλησης αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, παρά τις πληθωριστικές τάσεις και την πίεση που ασκεί το ενεργειακό ζήτημα. Παρά τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ύφεσης και το προεκλογικό κλίμα, οι ελληνικοί κλάδοι των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας και του τουρισμού, αναπτύσσονται σημαντικά με ξένες επενδύσεις, που συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα και νέα κατασκευαστικά έργα να διατηρούν τους εργοδότες θετικούς απέναντι στις προσλήψεις», σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 3ο τρίμηνο του 2023, οι εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης με ταχύτερο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς οι εποχικά προσαρμοσμένες συνολικές προοπτικές απασχόλησης (NEO) διαμορφώθηκαν στο +28%.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το 3ο τρίμηνο του 2023 προβλέπονται στην Κόστα Ρίκα (43), την Ολλανδία (39) και το Περού (38).
Θετικές αλλαγές αναμένονται σε ολόκληρη την περιοχή EMEA, παρουσιάζοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2022, παρά το γεγονός ότι η περιοχή εξακολουθεί να βλέπει τις χαμηλότερες προσδοκίες απασχόλησης παγκοσμίως (20, +2 μονάδες έναντι του 2ου τριμήνου του 2023).
Η Αργεντινή και η ασταθής οικονομία της αναφέρουν τις πιο αδύναμες προσδοκίες προσλήψεων.
Σχετικά με την έρευνα
Η επόμενη έρευνα θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα αναφέρεται στις προθέσεις προσλήψεων για το δ’ τρίμηνο του 2023.
Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα το διάστημα 3-28 Απριλίου σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων 38.849 εργοδοτών κατά το 3ο τρίμηνο του 2023.
Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα: «Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;».
Σημειώνεται ότι ο όρος συνολικές προοπτικές απασχόλησης (Net Employment Outlook), που χρησιμοποιείται στην έρευνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!