Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A’ 125/12.06.2023) Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΦΕΚ A' 125/12.06.2023

Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παρ. 5 του άρθρου 5, την παρ. 3 του άρθρου 21, την παρ. 5 του άρθρου 22 και την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη

α) να αποτραπεί η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της επικείμενης αποχώρησης από την υπηρεσία ιατρών ειδικοτήτων πλέον εκείνων που προβλέπονται στις περ. α, β και γ του άρθρου 95 του ν. 5041/2023 (Α’ 87),

β) να συνεχιστεί η ομαλή προμήθεια των υγειονομικών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μονοκλωνικά αντισώματα και λοιπά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, και

γ) να διασφαλισθεί η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), εν όψει της λήξης της αυτοδίκαιης παράτασης της θητείας του Διοικητικού του Συμβουλίου.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο

Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, έως την 31η.8.2023, ιατροί κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2022, την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020, λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους και οι οποίοι παραμένουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή.6.2023 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 63 του ν. 4999/2022 (Α’ 225), εφόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 95 του ν. 5041/2023 (Α’ 87) και περιλαμβάνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) έχουν ειδικότητα εσωτερική παθολογία, νεφρολογία, παιδιατρική, χειρουργική παίδων και υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα,

β) έχουν ειδικότητα πνευμονολογία και υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας ή

γ) έχουν ειδικότητα χειρουργική και υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με δυναμικότητα μικρότερη των τριακοσίων (300) κλινών, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, οι ιατροί υποβάλλουν αίτηση έως την 20ή.6.2023 προς τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίον υπηρετούν, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο, και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Η αίτησή τους, η οποία συνοδεύεται από βεβαιώσεις του φορέα σχετικά με τη μη προκήρυξη ή δέσμευση της θέσης τους και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών, αποστέλλεται αμελλητί στο Υπουργείο Υγείας με μέριμνα του φορέα.

Άρθρο δεύτερο

Επείγουσες ρυθμίσεις για την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19

1. Προς τον σκοπό καλύψεως των επειγουσών αναγκών για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων, σύμφωνα με το άρθρο τεσσαρακοστό τρίτο του ν. 4839/2021 (Α’ 181), είναι δυνατή η σύναψη, έως την 31η.7.2023, συμβάσεων προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου COVID19, περιλαμβανομένων όσων έχουν λάβει οριστική έγκριση, με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση διακήρυξης, κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης και ιδίως της κείμενης νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου του ν. 4839/2021 και αντισυμβαλλόμενος είναι ο οικονομικός φορέας που κατέχει αποκλειστικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας επί των αντισωμάτων/φαρμάκων ή συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν παραχωρηθεί αντίστοιχα δικαιώματα. Οι συμβάσεις του πρώτου εδαφίου υποβάλλονται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 324 του ν. 4700/2020 (Α’ 127).

2. Στις συμβάσεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται ρήτρες κατά τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, ιδίως ρήτρες διαιτησίας σύμφωνα με τους διεθνείς παραδεδεγμένους κανόνες δικαίου, περιλαμβανομένων των κανόνων διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ρήτρες αποζημίωσης και ευθύνης, καθώς και εκούσιας υπαγωγής σε αλλοδαπό δίκαιο, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και ιδίως των διατάξεων που εκάστοτε ισχύουν για τις διαιτησίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Άρθρο τρίτο

Παράταση θητείας Διοικητικού Συμβουλίου του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Παρατείνεται η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) από τη λήξη της αυτοδίκαιης παράτασης αυτής σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 57 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) μέχρι τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2023.

Άρθρο τέταρτο

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρωθυπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ, ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ, ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ, ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!