Εντείνονται οι Ελληνογερμανικές συνεργασίες για μεταφορά τεχνογνωσίας στην διαχείριση απορριμμάτων
EPA/JOEL CARRETT
Στην επιτυχή πορεία που σημειώνουν οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ελλάδα και την επικείμενη ένταξη της χώρας μας στην ομάδα κρατών της ευρωπαϊκής κοινότητας που θα πετύχουν, όπως η Γερμανία, ποσοστά ταφής κάτω του 10% αναφέρθηκε, σε πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.
Από την πλευρά της η Σιλβί Κλάουσνιτζερ, German RETech Partnership e.V., μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση - Αστικά απόβλητα και βιοαπόβλητα», σημείωσε ότι η εντατικότερη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων του κλάδου διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του τομέα στην Ελλάδα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τριήμερης επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας.
επίσης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, πέντε γερμανικές εταιρείες παρουσίασαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, τόσο για την ανακύκλωση αστικών αποβλήτων, όσο και για την ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων, διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια 60 προγραμματισμένων επιχειρηματικών επαφών. Ειδικοί εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Γερμανία ανέλυσαν τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κλάδου, μιλώντας σε περισσότερους από 120 ενδιαφερόμενους από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό ιστό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ακαδημαϊκό χώρο.
Οι πέντε εταιρείες, που συμμετείχαν στις επιχειρηματικές συναντήσεις, είναι οι ακόλουθες:
Binder GmbH (Ειδικά προϊόντα για την μέτρηση και ανάλυση βιοαερίου, προϊόντα και λύσεις για την μέτρηση αερισμού)
Inter Engineering (Καινοτόμα τεχνολογία για παραγωγή ρεύματος μέσω υγροποίησης στερεών απόβλητων)
WEIMA Maschinenbau GmbH (Mηχανήματα τεμαχισμού και συμπίεσης όπως τεμαχιστές, κοκκοποιητές, πρέσες, και μηχανήματα μπρικετοποίησης)
STEINERT GmbH (Λύσεις για μαγνητικό διαχωρισμό και διαχωρισμό με τη βοήθεια αισθητήρων, ανακύκλωση μετάλλων και αποβλήτων)
SΚΤ Bionik (Eμπορία πατενταρισμένων τεχνολογιών για την επεξεργασία βιομάζας, λυματολάσπης και των υπολειμματικών αποβλήτων).
Στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Σπυρίδης, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος έως το 2030, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 2,4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και οργανικών απορριμμάτων, όπως και για την εγκατάσταση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και τις τεχνολογίες κομποστοποίησης.
Ο διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου Γιώργος Θεοδωράκης, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για τη γερμανική οικονομία και ειδικότερα τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς, όπως είπε, καταγράφει έναν ιδιαιτέρως δυναμικό τζίρο από δεκάδες χιλιάδες εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο, απασχολώντας έναν σημαντικό αριθμό εμπειρογνωμόνων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο 2024, ένα έτος επετειακό για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αφού θα εορτάσει τα 100 χρόνια δράσης του με μεγάλη γκάμα εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ στάθηκε και στις ευκαιρίες που θα προσφέρει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
Στην ομιλία του ο Χρήστος Ζαφείρης, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τις προοπτικές του κλάδου βιοαερίου και βιομεθανίου στην Ελλάδα και τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Γερμανία.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Τζιάκας, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε στις μονάδες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πολλές εξ αυτών βασίζουν τη λειτουργία τους στις γερμανικές τεχνολογίες.
Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ιακώβου, ανέδειξε ως παράδειγμα τη Γερμανία σχετικά με την απουσία των ΧΥΤΑ, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διαδικασία αποκομιδής, αλλά και για την περαιτέρω τεχνική εκπαίδευση των σχετικών τμημάτων.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, σημείωσε ότι η περιοχή πρωτοπορεί σε θέματα κυκλικής οικονομίας, καθώς η εν λόγω περιφέρεια πρωτοστατεί στη χωροθέτηση και λειτουργία των περισσότερων μονάδων παραγωγής βιοαερίου απ' όλα τα ρέματα αποβλήτων.
Επίσκεψη στην ΗΛΕΚΤΩΡ
Η επιχειρηματική αποστολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη εκπροσώπων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και των γερμανικών συμμετεχουσών εταιρειών στο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, εντός ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη λειτουργία της μονάδας, ενώ ενημερώθηκαν για το έργο συζητώντας με τα στελέχη του Σταθμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!