Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΣΕΒ Αναγκαία η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πολλά επαγγέλματα μετασχηματίζονται και πολλές δεξιότητες αλλάζουν διαρκώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum το 2023, 1 δισεκατομμύριο θέσεις εργασίας αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την επόμενη δεκαετία.

Το ζητούμενο είναι τι μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και Πολιτεία προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές και να μην χαθούν θέσεις εργασίας και αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν σήμερα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο του 8oυ οικονομικού φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος TITAN Group από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο θέμα των ευρωπαϊκών δεικτών δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση και στη σύζευξη αυτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο θέμα είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης. Συγκεκριμένα, μόνο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζομένους τους έναντι 67% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι μεγάλες επιχειρήσεις (με πάνω από 250 εργαζόμενους) παρέχουν σε ποσοστό 60% εκπαίδευση, ποσοστό παρόμοιο με το αντίστοιχο της ΕΕ «αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε πολύ περισσότερες μικρές και είναι πολύ πιο δύσκολο να οργανωθούν και να κάνουν αυτή τη δουλειά». Ωστόσο εκτίμησε ότι η κατάσταση αλλάζει. Η συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια ενισχύεται ενώ στο πλαίσιο αυτό καταλυτικός είναι ο ρόλος φορέων όπως ο ΣΕΒ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στις ανάγκες των επιχειρήσεων για εύρεση κατάλληλου προσωπικού και σημείωσε ότι μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δεν μπορούν να βρουν τα skills που χρειάζονται. Όπως είπε, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν τους ανθρώπους που χρειάζονται και λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Στις δράσεις που υλοποιεί το Ίδρυμα Μποδοσάκη στηρίζοντας δράσεις για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναφέρθηκε αναλυτικά ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner, Financial Institutions Regional Leader BCG. Εστιάζοντας στις συνεργασίες των εταιρειών με τα πανεπιστήμια, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αλλά επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει εξωστρέφεια και να συνεργάζονται οι επιχειρήσεις μεταξύ τους».

Ο Γεώργιος Λεκάκος, αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εστιάζοντας στον τρόπο σύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας σημείωσε ότι το περιβάλλον έχει αλλάξει και είναι πολύ πιο ευνοϊκό.

Ο ίδιος είπε ότι η σύνδεση πρέπει να γίνει οργανική καθώς μέχρι τώρα ήταν παθητική, κυρίως μέσω των γραφείων πρακτικής ή των γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων. Οι εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκο, πρέπει να έρχονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να τις γνωρίσουν οι φοιτητές.

«Έχουμε 2.000 θέσεις πρακτικής κάθε χρόνο και 600 αποφοίτους να διαθέσουμε στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία και η επιλογή δεν είναι εύκολη αλλά το περιβάλλον ευνοεί. Συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις στενά, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» υπογράμμισε. Παράλληλα υλοποιούνται συνεργασίες με φορείς, όπως ο ΣΕΒ και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται προγράμματα που ενισχύουν την σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Anatolia αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Anatolia τα οποία εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες και στοχεύουν στην εκπαίδευση των νέων προκειμένου να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς εργασίας.

Η σχετική με το DEF III ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/delphi-VIII όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση του DELPHI ECONOMIC FORUM VIII. Φωτογραφικό περιεχόμενο διατίθεται στη διεύθυνση: www.amna.gr/pr-photo

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!