Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΚΕΤΑ Σε τροχιά έντονης δυναμικής με επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ και διεύρυνση του έργου του

Σε τροχιά έντονης δυναμικής εισέρχεται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το οποίο, μέσω επενδύσεων 34 εκατ. ευρώ και διεύρυνσης του έργου, θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές που απασχολεί να εστιάσουν ακόμα περισσότερο στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του.

Οι ερευνητές και εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ, εστιάζουν σε όλα τα μείζονα θέματα της εποχής, όπως -μεταξύ άλλων- τα εξής: κλιματική αλλαγή, πράσινη ενέργεια, βιωσιμότητα, τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένα ρομποτικά συστήματα, η γεωργία ακριβείας, διαδίκτυο των πραγμάτων, ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ολιστική προσέγγιση της υγείας – διατροφής, αυτόνομα οχήματα, έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων και κυκλική οικονομία. Αυτά γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, στη διάρκεια παρουσίασης του κέντρου στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ.

Επισημαίνοντας ότι το ΕΚΕΤΑ έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εφαρμοσμένη έρευνα με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και με συνεργασίες με τη διεθνή και εγχώρια βιομηχανία, αλλά και με ξένα ερευνητικά κέντρα, ο επικεφαλής του σημείωσε ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και της ΕΕ με ευρύ έργο.

Το κέντρο, όπως είπε, διαθέτει πέντε Ινστιτούτα,των Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων - ΙΔΕΠ, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ΙΠΤΗΛ, της Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών - ΙΜΕΤ, των Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών - ΙΝΕΒ και το της Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας — ΙΒΟ, τα οποία συγκεντρώνουν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μηχανικοί και επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ετήσια έσοδα του κέντρου προσεγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το 10% προέρχεται από τακτική δημόσια χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από βιομηχανικά συμβόλαια και από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. «Το ΕΚΕΤΑ έχει να επιδείξει πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία έξι-επτά χρόνια, διαθέτοντας ερευνητικές εγκαταστάσεις, με εργαστηριακό εξοπλισμό, αξίας 55 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Τζοβάρας, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ.

Αναφερόμενος στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, το ΕΚΕΤΑ δημιούργησε το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας «Σπείρα», ενώ σχετικά με την καινοτομία του, τόνισε ότι αυτή αποτυπώνεται στη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι 18 spin-off εταιρίες του, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής (κάποιες και με χρηματοδότηση από venture capitals).

Ως εμβληματικά έργα του ΕΚΕΤΑ, ο ίδιος μίλησε για τον Κόμβο Υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία H2-HUB και για τη συμμετοχή του στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, το «Thess-Intec», με τρία ώριμα megaProjects της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας και των logistics.

Για το επενδυτικό πρόγραμμα του κέντρου, ο κ. Τζοβάρας επισήμανε ότι θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 34 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και διευκρίνισε ότι αφορά στην απόκτηση εξοπλισμού για όλα τα ινστιτούτα του κέντρου και στη δημιουργία 19.000 τ,μ νέων εγκαταστάσεων στο Thess-Intec, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, στη Λάρισα, όπου ο ομώνυμος δήμος παραχώρησε στο κέντρο 70 στρέμματα και στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!