Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μπαγινετάς Στηρίζουμε λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων

Λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα όμορα κράτη-μέλη στην Ουκρανία, εξαιτίας των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις στους αγρότες αυτών των χωρών, ζήτησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας κατά την τοποθέτησή του Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

«Στηρίζουμε λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένουμε θετικοί σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης. Δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαγινέτας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ίδιος τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τους εξής λόγους:

  • αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στα 5 όμορα κράτη μέλη,
  • εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα, καθώς αυτές οι ποσότητες πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τις χρειάζονται και
  • στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Μιλώντας για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ ο κ. Μπαγινέτας τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού και έγκαιρου συντονισμού όλων των συναρμόδιων εθνικών υπηρεσιών και φορέων και της συνεχούς ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των γεωργών για τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα των οικολογικών προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στα οικολογικά προγράμματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ζήτησε να απλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες καθώς οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική κρίση επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις στη λήψη στοχευμένων μέτρων τη χρονική περίοδο που χρειάζονται.

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενωσιακό πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα ο κ. Μπαγινέτας εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αρκετά περίπλοκο, με διαδικασίες που φαίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες και τεχνοκρατικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγρότες.

Ο γγ του ΥΠΑΑΤ συνεχάρη την Προεδρία για την προτεραιότητά της να εστιάσει στο ρόλο της βιοοικονομίας στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τόνισε ότι η σύνδεση της βιοοικονομίας με τις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου δίνοντας ώθηση στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Ευρωπαίων μελισσοκόμων για αναγραφή στην ετικέτα, τόσο των κρατών-μελών όσο και των τρίτων χωρών προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, ωστόσο ζήτησε να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!