Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Άλυτα τα ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

Άλυτα παραμένουν τα ακανθώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας,την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης,ενώ σε περίπτωση που η χώρα πάει σε νέες εκλογές(όπως ήταν και το πιθανότερο όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές),αυτά θα διογκώνονται δεδομένης της «χαλάρωσης» που επικρατεί εδώ και 1 μήνα στον κρατικό μηχανισμό.Την ίδια ώρα οι εταίροι,είτε μέσω λεκτικών εκβιασμών,είτε μέσω πιο «πρακτικών»,όπως η μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου(4,2 δις ευρώ από τα 5,2),προσπαθούν να «στρέψουν» τη λαική εντολή προς μια πιο….φιλομνημονιακή,όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το τελευταίο διάστημα,πρόταση διακυβέρνησης.

Εκβιασμός

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επανήλθε ο φόβος στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου, μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε από το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένα κράτη - μέλη να αρνούνται την καταβολή της δόσης,ενώ η λύση φαίνεται να βρέθηκε μετά από μία επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη του αρμοδίου οργάνου του Ecofin (EWG) με ελληνική εκπροσώπηση από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά.

Βέβαια,αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον, αποφασιζόταν να «παγώσει» η δόση, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ κάτι που πολύ δύσκολα θα επέλεγαν να προκαλέσουν οι Ευρωπαίοι. Η «μπλόφα» αυτή, ήρθε να προστεθεί σε πλήθος δηλώσεων, κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου.

Σύμφωνα με έγκυρους τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς αναλυτές, η εν λόγω στάση,είναι ενδεικτική του κλίματος πίεσης που διαμορφώνεται στο εξωτερικό, με σκοπό να επανέλθουν για πολλοστή φορά οι φόβοι για στάση πληρωμών στο δημόσιο, σε περίπτωση που η πολιτική αστάθεια συνεχιστεί. Οι υπολογισμοί που γίνονται εδώ και καιρό στο Γενικό Λογιστήριο, δείχνουν ότι τα λεφτά, με μεγάλη οικονομία και αναβολή επενδυτικών και άλλων δαπανών, φτάνουν οριακά έως το τέλος Ιουλίου.

Το διακύβευμα και η πραγματική οικονομία

Το μέγα ζητούμενο βέβαια είναι αν ο προϋπολογισμός εφεξής θα υλοποιηθεί κατά γράμμα,κάτι το οποίο φαίνεται δυνατό,εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί.Οι πληροφορίες από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Απριλίου, αναφέρουν νέες αποκλίσεις,ενώ το ίδιο αναμένεται και τον Μάιο καθώς τα έσοδα έχουν μειωθεί, οι δαπάνες προς ΟΑΕΔ και ταμεία είναι υψηλότερες των στόχων.

Για ακόμη μια φορά θα «πληγωθεί» η πραγματική οικονομία,,καθώς τα 6,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πληρώνονταν τον Ιούνιο, πλέον εξαρτώνται από τις πολιτικές και δημοσιονομικές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκεται πρώτο στη λίστα του σχεδίου αναβολών πληρωμών για να φτάσουν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις.

Αντέχουμε χωρίς Μνημόνιο;

Όσο για το ερώτημα εάν αντέχει το κράτος χωρίς το Μνημόνιο ή όχι,τα στοιχεία δείχνουν ορισμένα ζητήματα.Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών,για το 2012, οι δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται σε αυτές 12,8 δισ. ευρώ για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους. Την ίδια στιγμή τα έσοδα από φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 84,7 δισ. ευρώ και αν η ύφεση γίνει ακόμη βαθύτερη,όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε θα μειωθούν και άλλο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κράτους να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ στο υποθετικό σενάριο της μη πληρωμής των τόκων το πρωτογενές έλλειμμα για εφέτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό για να καλυφθεί θα χρειαστεί να προσφύγει το κράτος σε δανεισμό,ενδεχόμενο το οποίο έχει ελάχιστη πιθανότητα πραγματοποίησης,εφόσον οι αγορές έχουν γυρίσει την «πλάτη» στην ελληνική οικονομία

Τώρα,σε περίπτωση που η ύφεση ξεπεράσει αρκετά το 5%,γεγονός το οποίο θεωρείται πολύτ πιθανό από πολλούς αναλυτές, τότε ο στόχος είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων ….πάει περίπατο, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα έχουν δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

Στον αντίποδα πάντως,υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θεωρούν ότι η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τις πρωτογενείς δαπάνες,χωρίς την αποπληρωμή τόκων δηλαδή, θα μπορούσε να καλυφθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής, «σπορ» στο οποίο δεν επιδίδεται το ελληνικό κράτος εν γένει… Για αυτό άλλωστε τα εφετινά έσοδα καλύπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα χαράτσια σε εισοδήματα και ακίνητα, την επιβολή νέων αυξημένων τεκμηρίων και τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

Σε όλα τα ανωτέρω πήρε θέση και ο ίδιο ο υπουργός Οικονομικών κ.Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος, δήλωσε πως, παρότι το έλλειμμα μειώθηκε το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή η διαφορά των εσόδων από τις δαπάνες χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι, ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ. Εφέτος, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση και την τρόικα, το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ και μόνο το 2013 εφόσον επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι η Ελλάδα θα έχει ισοσκελισμένες τις δαπάνες (χωρίς τους τόκους) με τα έσοδα.

Σε κατακόρυφη πτώση τα έσοδα

Ενόσω εκτυλίσσονται τα παραπάνω,σε κατακόρυφη πτώση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία υπέστησαν πανωλεθρία τον Απρίλιο. Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα έσοδα από ΦΠΑ των ΔΟΥ μειώθηκαν κατά 13,5% και των τελωνείων κατά 12%. Η σημαντική πτώση που εμφανίζουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη ύφεση και στα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.Τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 13,4%.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, «σωσίβιο» των εόσδων αποτελεί το χαράτσι της ΔΕΗ και έτσι τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι φόροι στην περιουσία κατέγραψαν θεαματική αύξηση 1.793% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011,ενώ στο ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 13,8%, ενώ τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων είναι μειωμένα κατά 3,6%.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!