Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΛΣΤΑΤ Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων, 2019

ΕΛΣΤΑΤ

Πειραιάς, 23 Φεβρουαρίου 2023

Δελτίο Τύπου

Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων, 2019

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τους Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων για το έτος 2019. 

Οι Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων καταρτίζονται σε ετήσια βάση και οι Πίνακες ΕισροώνΕκροών παράγονται κάθε πέντε χρόνια, τρία χρόνια μετά το τέλος του έτους αναφοράς, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών ESA 2010 (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).

Οι Πίνακες αυτοί είναι σε συνέπεια με τα αντίστοιχα ετήσια εθνικά μεγέθη. 

Πληροφορίες σχετικά με την πιο πρόσφατη δημοσίευση των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών που αντικατοπτρίζεται στους Πίνακες που ανακοινώνονται με την παρούσα ανακοίνωση, παρέχονται στη δημοσίευση της ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2022 που διατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (2η εκτίμηση) 

Οι Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων και Εισροών-Εκροών παρέχουν για ένα δεδομένο έτος λεπτομερείς πληροφορίες, σχετικά με τις παραγωγικές δραστηριότητες, την προσφορά και ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, την ενδιάμεση ανάλωση, τις πρωτογενείς εισροές και το εξωτερικό εμπόριο. 

Οι Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων είναι μήτρες κατά προϊόν και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν τις διαδικασίες παραγωγής και τις συναλλαγές, για συγκεκριμένα προϊόντα ή κλάδους. 

Οι συμμετρικοί Πίνακες Εισροών-Εκροών είναι μήτρες τύπου «προϊόν-προϊόν» ή «κλάδοκλάδο οικονομικής δραστηριότητας» που συνδυάζουν και την προσφορά και τις χρήσεις.

Οι πίνακες αυτοί παρουσιάζουν: 

α) τη δομή του κόστους παραγωγής και την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται κατά την παραγωγική διαδικασία. 

β) τις ροές αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στο εσωτερικό της εθνικής οικονομίας. 

γ) τις ροές αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με την αλλοδαπή. 

Για την κατάρτιση των Πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων και του Πίνακα Εισροών-Εκροών, χρησιμοποιούνται στοιχεία από τους πίνακες που καταρτίζει η Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για τον υπολογισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και των μακροοικονομικών μεταβλητών. 

Οι πηγές που χρησιμοποιούνται αφορούν κυρίως:

  • • έρευνες που διεξάγονται από την ΕΛΣΤΑΤ, όπως οι έρευνες διάρθρωσης επιχειρήσεων, η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, οι στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου, η έρευνα εργατικού δυναμικού, η έρευνα κόστους εργασίας, η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, οι βραχυχρόνιοι δείκτες όγκου και τιμών κ.ά.
  • • στοιχεία μητρώου επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ
  • • διοικητικές πηγές, όπως ο απολογισμός του Κράτους κλπ.
  • • στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος
  • • άλλες πηγές όπως ισολογισμοί επιχειρήσεων κλπ. 

Τα δεδομένα παρουσιάζονται βάσει της NACE Αναθ. 2 σε 64 κλάδους δραστηριοτήτων και βάσει της CPA 2008 σε 64 προϊόντα. 

Τα μεγέθη των Πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων και του Πίνακα Εισροών-Εκροών δημοσιεύονται σε τρέχουσες τιμές και επιπλέον, τα μεγέθη του Πίνακα Εισροών-Εκροών δημοσιεύονται σε βασικές τιμές του έτους αναφοράς. 

Οι Πίνακες Προσφοράς και Χρήσεων και ο συμμετρικός Πίνακας Εισροών-Εκροών είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SEL38/-

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!