Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υ.Α. 1246/294009/2023 Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για τη μίσθωση υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθώς και την επέκταση υφιστάμενων μονάδων εντός ΠΟΑΥ.

Αριθ. 1246/294009

ΦΕΚ B’ 779/15.02.2023

Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για τη μίσθωση υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθώς και την επέκταση υφιστάμενων μονάδων εντός ΠΟΑΥ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. α. Την παρ. 6 και την περ. β) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4282/2014 «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις» (Α’ 182).

β. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α' 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

γ. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους, Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

ε. Του π.δ. 8/2022 «Διορισμός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α’ 19).

2. Την υπ’ αρ. 6310/2021 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Συμεών Κεδίκογλου» (Β’ 4190).

3. Την ανάγκη καθορισμού των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την παραχώρηση θαλάσσιων εκτάσεων για ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθώς και επέκταση υφιστάμενων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), εξαιρουμένων των περιπτώσεων της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 4282/2014.

4. Το γεγονός, ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής - Σκοπός

1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται και εξειδικεύονται τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την παραχώρηση νέων θαλάσσιων εκτάσεων για εγκατάσταση και λειτουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας και επέκταση υφιστάμενων, που προκύπτουν μετά την θεσμοθέτηση, ίδρυση και λειτουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), κατ’ εφαρμογή των παρ. 6 και 10(β) του άρθρου 26 του ν. 4282/2014.

2. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις μίσθωσης νέων θαλάσσιων εκτάσεων εντός ΠΟΑΥ, για ίδρυση νέων μονάδων και επέκταση υφιστάμενων, σε εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων έγκρισης των ΠΟΑΥ και με τους περιορισμούς που αυτά θέτουν ως προς τη μέγιστη συνολικά μισθωμένη έκταση και συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής ανά έτος.

Άρθρο 2

Διευθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντός ΠΟΑΥ

1. Οι Φορείς Διαχείρισης των Π.Ο.Α.Υ, εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της απόφασης ανάθεσης διαχείρισης της θαλάσσιας έκτασης του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του άρθρου 6 του ν. 4282/2014 όπως τροποποιήθηκε, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών του ΥΠΑΑΤ, εισήγηση με πλήρη στοιχεία ανά Ζώνη:

α) Όλων των υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, είτε βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία είτε όχι, που θα συμπεριλαμβάνουν επωνυμία, θέση, μισθωμένη έκταση, μέγιστη εγκεκριμένη δυναμικότητα και λειτουργική κατάσταση προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί: - το ποσοστό επίτευξης των παραγωγικών στόχων της κάθε μονάδας σε σχέση με την εγκεκριμένη δυναμικότητά της κατά την τελευταία τριετία, - αν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1β και 1γ του άρθρου 14 του ν. 4282/2014 και - αν τελεί υπό καθεστώς υπεκμίσθωσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 158/16825/31-1-2018 (Β’ 406), όπως τροποποιήθηκε.

β) Των προβλεπόμενων επεκτάσεων των ανωτέρω μονάδων υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οικείο προεδρικό διάταγμα έγκρισης της ΠΟΑΥ, που θα περιλαμβάνουν τη μέγιστη έκταση της επέκτασης ανά μονάδα, τη μέγιστη δυναμικότητα αυτής και τη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ, στην οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πίνακες μετρήσεων της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/121634/7242/20.12.2019 εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδάτινων διαμερισμάτων της χώρας όπως ισχύουν, καθώς και η ισχύουσα νομοθεσία.

γ) Των προβλεπόμενων προς ίδρυση νέων μονάδων, εφόσον υπάρχει πρόβλεψη, που θα περιλαμβάνουν τον αριθμό των νέων προβλεπόμενων θέσεων εγκατάστασης, την έκταση και δυναμικότητα για κάθε μία, εφόσον ορίζεται στο οικείο προεδρικό διάταγμα έγκρισης της ΠΟΑΥ. Επίσης, εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ για τα χαρακτηριστικά των νέων μονάδων, επαρκώς αιτιολογημένη και λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες μονάδες, τις εν δυνάμει επεκτάσεις τους και τους πίνακες μετρήσεων της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΙΠΑ/121634/7242/20.12.2019 εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των υδάτινων διαμερισμάτων της χώρας όπως ισχύουν.

2. α) Η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης καλεί τους φορείς μίσθωσης των υφιστάμενων μονάδων της ΠΟΑΥ για τις οποίες προβλέπεται επέκταση, εντός ενός (1) έτους από την έκδοση της απόφασης ανάθεσης διαχείρισης της θαλάσσιας έκτασης στο Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ, να υποβάλουν αίτηση με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία δικαιολογητικά, για την παραχώρηση της προβλεπόμενης από το προεδρικό διάταγμα ίδρυσης της ΠΟΑΥ έκτασης επέκτασης, με την επισήμανση ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής στερούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης επέκτασης της μονάδας για την επόμενη τριετία. Στα συνημμένα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται με το κάθε αίτημα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σχετικά στοιχεία που θα αφορούν την τελευταία τριετία, με τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται τα κάτωθι:

αα) το ποσοστό επίτευξης των παραγωγικών στόχων και τήρησης των προϋποθέσεων λειτουργίας, τα οποία προκύπτουν από επίσημα παραστατικά όπως τιμολόγια/ δελτία αποστολής πωλήσεων, αγοράς γόνου, αγοράς ιχθυοτροφών, δελτία εσωτερικής διακίνησης, απογραφικά δελτία που έχουν υποβληθεί από τον φορέα μίσθωσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ), κ.λπ.

ββ) αν η μονάδα τελεί υπό καθεστώς υπεκμίσθωσης, με την προσκόμιση της σχετικής απόφασης αν τελεί υπό υπεκμίσθωση ή υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν τελεί.

β) Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση επέκτασης και σχετικά αιτήματα δεν προωθούνται για φορείς μίσθωσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας των οποίων το ποσοστό της ετήσιας παραγωγής (πωλήσεις) την τελευταία τριετία υπολείπεται του 75% της δυναμικότητάς της για κάθε έτος, καθώς και φορείς οι οποίοι έχουν προβεί σε υπεκμίσθωση μονάδας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αρ.158/16825/31-1-2018 (Β’ 406). Ειδικά για τις περιπτώσεις φορέων που έλαβαν έγκριση για επέκταση και τις περιπτώσεις αλλαγής φορέα εντός της τελευταίας πενταετίας, το ανωτέρω ποσοστό 75% αφορά τις εισαγωγές γόνου/τοποθέτηση ιχθυδίων την τελευταία τριετία, για την επίτευξη της ετήσιας δυναμικότητας. Οι νέο-ιδρυθείσες μονάδες (έκδοση έγκρισης ίδρυσης εντός τριετίας) δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση επέκτασης εφόσον καλύπτουν το ποσοστό 75% στις εισαγωγές γόνου/τοποθέτηση ιχθυδίων για τουλάχιστον ένα έτος πριν την υποβολή της αίτησης.

γ) Στη συνέχεια και εντός μηνός από την παραλαβή κάθε αίτησης για επέκταση, έχοντας υπόψη και την εισήγηση της παρ. 1 του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών του Υπ.Α.Α.Τ, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση της θαλάσσιας έκτασης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4282/2014, συμπεριλαμβάνοντας σχετικό όρο στις αποφάσεις αδειοδότησης για:

αα) την πιστή τήρηση της προθεσμίας των δυο (2) ετών για την έκδοση της έγκρισης ίδρυσης της μονάδας από την έκδοση της απόφασης προέγκρισης μίσθωσης, σύμφωνα με την παρ. 3β του άρθρου 4 του ν. 4282/2014,

ββ) τη λειτουργία της αρχικής μονάδας τουλάχιστον στο 75% της παραγωγικής της δυναμικότητας, καθώς και την ολοκλήρωση της επέκτασης σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του ν. 4282/2014 όπως ισχύει, δηλαδή ότι ο μισθωτής θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις και η επέκταση να είναι σε λειτουργία σε προθεσμία ενός (1) έτους και σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, από την έγκριση ίδρυσης και τη γνωστοποίηση λειτουργίας της μονάδας.

Η μη τήρηση των προθεσμιών των ανωτέρω σημείων αα) και ββ) από τον φορέα της μονάδας, επιφέρει την αυτοδίκαιη λύση της μίσθωσης της έκτασης επέκτασης, σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 14 του ν. 4282/2014.

δ) Φορείς που στερούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης για επέκταση της μονάδας ή περιπτώσεις λύσης της μίσθωσης της επέκτασης που προβλέπονται στην ανωτέρω παράγραφο

γ), μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, εντός μηνός από την συμπλήρωση τριετίας από την λύση της μίσθωσης ή την στέρηση του δικαιώματος υποβολής αιτήματος επέκτασης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται από την παρούσα απόφαση.

ε) Στις περιπτώσεις υφιστάμενων ΠΟΑΥ που οι αποφάσεις ανάθεσης διαχείρισης της θαλάσσιας υδάτινης έκτασης του άρθρου 6 του ν. 4282/2014 έχουν εκδοθεί σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την έκδοση της παρούσας, η προθεσμία της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ορίζεται σε έξι μήνες από την έκδοσης της παρούσας. Ομοίως, η προθεσμία της παρ. 2 του παρόντος άρθρου ορίζεται σε ένα έτος από την έκδοση της παρούσας.

3. α) Για την ίδρυση νέων μονάδων εντός ΠΟΑΥ, οι υδάτινες εκτάσεις παραχωρούνται με διαδικασία μοριοδότησης. Η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την παραλαβή των στοιχείων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου από τους Φορείς Διαχείρισης των ΠΟΑΥ, προβαίνει στη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στη διαδικασία μοριοδότησης του άρθρου 3 της παρούσας.

β) Μετεγκαταστάσεις μονάδων από περιοχές εκτός

ΠΟΑΥ σε θέσεις εντός ΠΟΑΥ, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπονται ρητά στα προεδρικά Διατάγματα έγκρισης των ΠΟΑΥ, συμμετέχουν στη διαδικασία μοριοδότησης ως νέες μονάδες.

4. Κατά τη διευθέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με το παρόν άρθρο, η αύξηση της δυναμικότητας υλοποιείται σταδιακά σύμφωνα με τα οικεία προεδρικά διατάγματα ίδρυσης των ΠΟΑΥ, ενώ όταν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, εντός τριών ετών, όπως θα καθορίζεται από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανάλογα με την εξέλιξη των περιβαλλοντικών δεδομένων της περιοχής.

Άρθρο 3

Διαδικασία μοριοδότησης και επιλογής φορέων μίσθωσης θαλάσσιων εκτάσεων, για την ίδρυση νέων μονάδων εντός των ΠΟΑΥ.

1. Η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβαίνει στη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με κοινοποίηση στη Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών του Υπ.Α.Α.Τ, για την υποβολή αιτήσεων μίσθωσης για κάθε θαλάσσια έκταση εντός της ΠΟΑΥ, για την ίδρυση νέας μονάδας, με τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς (θέση, έκταση, ετήσια δυναμικότητα). Η πρόσκληση αναρτάται στον επίσημο ιστότοπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων.

2. Τα αιτήματα πρέπει να συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά του άρθρου 4, που αφορούν τα κριτήρια του Πίνακα 1 και Πίνακα 2 του παρόντος.

3. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων εντός δύο (2) μηνών, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και αξιολογεί τα αιτήματα με βάση τα κριτήρια του Πίνακα 1, προκειμένου να καταρτίσει πίνακα των φορέων που μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με μοριοδότηση (Πίνακας συμμετοχής).

Πίνακας 1. Κριτήρια για τη συμμετοχή στη διαδικασία μοριοδότησης
Α/Α Περιγραφή κριτηρίου ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ
Α. Ο ενδιαφερόμενος φορέας διαθέτει οικονομικό μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του 80% του κόστους επένδυσης. Συμμετοχή στη διαδικασία Αποκλεισμός από τη διαδικασία
Β. Ο ενδιαφερόμενος φορέας, ανάλογα με την εταιρική του μορφή, εκπληρώνει τον ελάχιστο αριθμό κριτηρίων βιωσιμότητας, όπως ορίζεται στο συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας. Συμμετοχή στη διαδικασία Αποκλεισμός από τη διαδικασία

1. Για νέους φορείς δεν ελέγχεται το κριτήριο βιωσιμότητας.

2. Όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος ισχύουν και τα ακόλουθα: Ο ενδιαφερόμενος φορέας υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση για την ύπαρξη ή όχι άλλων αιτημάτων μίσθωσης σε εκκρεμότητα. Σε περίπτωση που ενδιαφερόμενος φορέας έχει σε εκκρεμότητα αιτήματα για μίσθωση και άλλων θαλάσσιων εκτάσεων για την ίδρυση ή επέκταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας ή έχει λάβει προέγκριση μίσθωσης ή/και εγκρίσεις ίδρυσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας για άλλες θέσεις ανά την επικράτεια, αλλά δεν τις έχει ακόμη εγκαταστήσει, στον υπολογισμό του κριτηρίου Α λαμβάνεται υπόψη το οικονομικό μέγεθος του ενδιαφερόμενου σταθμισμένο, ως προς το ύψος της υπόψη επένδυσης, σε σχέση με το σύνολο των υπό εκκρεμότητα επενδύσεών του στο σύνολο της επικράτειας. Αν από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει το ύψος του συνόλου των εκκρεμών επενδύσεων του ενδιαφερόμενου στη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια, το μέρος αυτών για το οποίο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει με αναγωγή του ύψους της προς αξιολόγηση επένδυσης, ανά μονάδα δυναμικότητας, στο σύνολο της δυναμικότητας των εκκρεμών επενδύσεων, για τις οποίες δεν διατίθενται στοιχεία προβλεπόμενου ύψους επενδυόμενου κεφαλαίου.

4. Από τη διαδικασία μοριοδότησης αποκλείονται σε όλη την ελληνική επικράτεια οι φορείς που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης και έχουν τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση, αλλά και όσοι δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Από τη διαδικασία αποκλείονται επίσης σε όλη την ελληνική επικράτεια οι φορείς που διαθέτουν έτερη μονάδα ή μονάδες που τελούν υπό υπεκμίσθωση, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 158/16825/31-1-2018, καθώς και όσοι υποβάλουν ψευδή υπεύθυνη δήλωση για την ύπαρξη ή όχι άλλων αιτημάτων μίσθωσης σε εκκρεμότητα.

5. Μετά την κατάρτιση του Πίνακα συμμετοχής με τους φορείς που επιλέχθηκαν αρχικά να συμμετέχουν στη διαδικασία, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων εντός δύο (2) μηνών προβαίνει στη διαδικασία μοριοδότησης των φορέων που περιλαμβάνονται στον Πίνακα συμμετοχής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Πίνακα 2 και τα αντίστοιχα μόρια κάθε κριτηρίου, για την επιλογή του φορέα μίσθωσης της κάθε υδάτινης έκτασης για ίδρυση μονάδας υδατοκαλλιέργειας.

Πίνακας 2. Κριτήρια μοριοδότησης
Α/Α Περιγραφή κριτηρίου Αριθμός μορίων
    ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ
1α. Ο ενδιαφερόμενος διαθέτει οικονομικό μέγεθος μεγαλύτερο του 80% και μικρότερο του 100% του κόστους επένδυσης * 5 0
1β. Ο ενδιαφερόμενος διαθέτει οικονομικό μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 100% και μικρότερο του 120% του κόστους επένδυσης * 8 0
1γ. Ο ενδιαφερόμενος διαθέτει οικονομικό μέγεθος ίσο, ή μεγαλύτερο του 120% του κόστους επένδυσης 10 0
2. Ο ενδιαφερόμενος, ανάλογα με την εταιρική μορφή του, εκπληρώνει περισσότερα του ελάχιστου αριθμού κριτήρια βιωσιμότητας, όπως ορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 0
3α. Ο ενδιαφερόμενος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην υδατοκαλλιέργεια τα τρία(3) τελευταία έτη ή έχει δραστηριοποιηθεί για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη στην υδατοκαλλιέργεια κατά την τελευταία δεκαετία: ** - στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται η υδάτινη έκταση 7 0 - σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα 6 0
3β. Ο ενδιαφερόμενος έχει προηγούμενη επιστημονική εμπειρία/ τεχνογνωσία στις υδατοκαλλιέργειες ** 5 0
3γ. Ο ενδιαφερόμενος έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, εκτός της υδατοκαλλιέργειας, τουλάχιστον για τέσσερα (4) έτη κατά την τελευταία δεκαετία ** 5 0
4α. Μετεγκατάσταση μονάδας σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4282/2014, μόνο από ΠΑΥ, ή εκτός ΠΑΥ της ίδιας ΠΕ, ή γειτονικών ΠΕ. *** 12 0
4β. Μετεγκατάσταση μονάδας σε εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 12 της υπουργική απόφαση 31722/411-2011, μόνο από ΠΑΥ ή εκτός ΠΑΥ της ίδιας ΠΕ, ή γειτονικών ΠΕ. *** 10 0
 

* Ο ενδιαφερόμενος μοριοδοτείται μόνο για ένα εκ των κριτηρίων 1α, 1β και 1γ.

** Ο ενδιαφερόμενος μοριοδοτείται μόνο για ένα εκ των κριτηρίων 3α, 3β και 3γ.

*** Στις περιπτώσεις του κριτηρίου 4, ο φορέας δεν μοριοδοτείται για το κριτήριο 3.

   
 

Σημείωση: Το κόστος επένδυσης συγκροτούν, η αξία κτήσης παγίων και οι απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες 24 μηνών.

-Όσον αφορά τα πάγια:

Περιλαμβάνονται η αξία κτήσης των απαιτούμενων παγίων (καινούργιος και αμεταχείριστος εξοπλισμός) με αντίστοιχες προσφορές. Στις περιπτώσεις μετεγκατάστασης του κριτηρίου 4 του Πίνακα 2, το κόστος περιλαμβάνει τις δαπάνες μετεγκατάστασης παγίων και κτήσης πρόσθετων παγίων και εξοπλισμού. -Όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες:

Περιλαμβάνονται οι δαπάνες προμήθειας ζωικού κεφαλαίου, δαπάνες προμήθειας της αναγκαίας ποσότητας ιχθυοτροφών καθώς και λοιπές σημαντικές δαπάνες, όπως κόστος προσωπικού, δαπάνες ενέργειας, συντήρησης, συσκευασίας και διοίκησης για χρονική περίοδο 24 μηνών. Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται για τον πρώτο κύκλο παραγωγής που αντιστοιχεί στο 100% της αιτούμενης δυναμικότητας, καθώς και για το τμήμα του δεύτερου κύκλου παραγωγής κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

   

6. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων κοινοποιεί στους ενδιαφερόμενους τόσο τον Πίνακα συμμετοχής όσο και αναλυτικό πίνακα με τα αποτελέσματα της μοριοδότησης. Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση, οι ενδιαφερόμενοι που τυχόν δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα, μπορούν να ζητήσουν εγγράφως διευκρινίσεις από την Υπηρεσία, προβάλλοντας αιτιολογημένα τους ισχυρισμούς τους. Η Υπηρεσία, εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, επαναξιολογεί τους φακέλους και εφόσον προκύψουν διαφοροποιήσεις στην κατάταξη των υποψήφιων μισθωτών, διορθώνει τον πίνακα των αποτελεσμάτων και κοινοποιεί στους ενδιαφερόμενους το νέο πίνακα. Περαιτέρω διαδικασία ή υποβολή νέων ενστάσεων δεν πραγματοποιείται.

7. Ο φορέας που τελικά συγκεντρώνει τον υψηλότερο αριθμό μορίων, κατοχυρώνει υπέρ του το δικαίωμα μίσθωσης της συγκεκριμένης θέσης και καλείται να υποβάλλει αίτηση αποδοχής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, προκειμένου η υπηρεσία να προχωρήσει στη διαδικασία μίσθωσης της έκτασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται υπόψη καταρχάς ο αριθμός των μορίων του κριτηρίου 1 ή το άθροισμα των μορίων των κριτηρίων 1 και 3. Εφόσον και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ισοβαθμία, γίνεται κλήρωση παρουσία των φορέων που ισοβαθμούν στην έδρα της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων, μετά από σχετική έγγραφη πρόσκληση.

8. Σε περίπτωση που ενδιαφερόμενος φορέας έχει υποβάλει αίτηση και συγκεντρώσει τον υψηλότερο αριθμό μορίων για περισσότερες από μια θέσεις στην ίδια ΠΟΑΥ, εφόσον οι διαθέσιμες θέσεις για ίδρυση μονάδων δεν υπερβαίνουν τις τέσσερις, κάνει αίτηση αποδοχής μόνο για μια θέση της επιλογής του. Σε περίπτωση περισσότερων από 4 διαθέσιμων θέσεων, ο φορέας μπορεί να κάνει αίτηση αποδοχής το πολύ για δύο θέσεις της επιλογής του.

9. Στην περίπτωση που το ενδιαφέρον για μίσθωση υδάτινης έκτασης περιορίζεται σε μόνο ένα αίτημα, η έκταση αυτή παραχωρείται στον μοναδικό ενδιαφερόμενο, εφόσον πληροί τα κριτήρια του Πίνακα 1 της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

10. Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δεν υποβληθεί κανένα αίτημα μίσθωσης ή δεν προκύψει υποψήφιος μισθωτής από τη διαδικασία μοριοδότησης, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβαίνει σε επανάληψη της διαδικασίας.

11. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχωρά στις προβλεπόμενες διαδικασίες του ν. 4282/2014 όπως ισχύει και της υπ’ αρ. 646/69401/27.6.2017 υπουργική απόφαση (Β’ 2284) για τη χορήγηση έγκρισης ίδρυσης μονάδας υδατοκαλλιέργειας.

Άρθρο 4

Δικαιολογητικά Πίνακα κριτηρίων συμμετοχής (Πίνακας 1) και Πίνακα κριτηρίων μοριοδότησης (Πίνακας 2)

1. Πίνακας 1

Κριτήριο Α:

α. Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών (3) ετών, όσον αφορά τους μη υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

β. Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσης των τελευταίων τριών (3) ετών, όσον αφορά τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

γ. Το καθαρό ενεργητικό της εταιρείας. Σε περίπτωση που ο φορέας έχει συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ πρέπει να υποβάλει τα στοιχεία του συνόλου αυτών.

δ. Πηγές χρηματοδότησης (π.χ. βεβαιώσεις υπολοίπου τραπεζικών καταθέσεων, αντίγραφα βιβλιαρίων καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών, εγγυητικές επιστολές, έγκριση δανείου από τραπεζικό ίδρυμα περί δανεισμού προς χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης).

Κριτήριο Β

α. Συμπληρωμένος πίνακας του Παραρτήματος της παρούσας

β. Το Έντυπο Ε3

2. Πίνακας 2

Κριτήριο 3α

α. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της/των μονάδων σε ισχύ, προκειμένου για φορείς που δραστηριοποιούνται στην υδατοκαλλιέργεια κατά την τελευταία τριετία.

β. Βεβαίωση της νόμιμης λειτουργίας της/των μονάδων (με αναφορά στις σχετικές άδειες) από την αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας, προκειμένου για φορείς που έχουν δραστηριοποιηθεί στην υδατοκαλλιέργεια, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων (4) ετών την τελευταία δεκαετία.

Κριτήριο 3β

Τίτλοι σπουδών από όπου να προκύπτει η απαιτούμενη από το κριτήριο τεχνογνωσία σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια ή αποδεικτικά προϋπηρεσίας/εμπειρίας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας για τα φυσικά πρόσωπα ή για τους κύριους μετόχους, προκειμένου για νομικά πρόσωπα.

Κριτήριο 3γ

Αντίγραφα αδειών από τις οποίες να προκύπτει η οικονομική δραστηριότητα/τες που δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά ο ενδιαφερόμενος φορέας και επίσημα έγγραφα ή βεβαιώσεις των αρμόδιων αρχών που να βεβαιώνεται το χρονικό διάστημα της νόμιμης λειτουργίας τους.

Κριτήριο 4

Την Πράξη που επιβάλλει την αναγκαστική μετεγκατάσταση της μονάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κριτήριο.

Άρθρο 5

Περιορισμοί

1. Αιτήματα για ίδρυση νέων μονάδων εντός ΠΟΑΥ εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Αιτήματα που είχαν υποβληθεί πριν την έκδοση της παρούσας δεν εξετάζονται και θεωρούνται ως ουδέποτε υποβληθέντα.

2. Οι διοικητικές πράξεις αδειοδότησης μονάδας υδατοκαλλιέργειας σε υδάτινη έκταση που παραχωρήθηκε με τη διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδεται αποκλειστικά στο όνομα του επικρατούντα κατά την διαδικασία φορέα και δεν δύναται να τροποποιηθεί ως προς το φορέα πριν παρέλθουν τουλάχιστον πέντε (5) έτη.

3. Υφιστάμενοι φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας που δεν έχουν εγγραφεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) και δεν υποβάλλουν τακτικά (τελευταία τριετία) τα Απογραφικά Δελτία Υδατοκαλλιεργειών κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. 2287/40083/ 07-04-2015 απόφαση Υπουργού (Β’ 695) και των συμβατικών υποχρεώσεων μίσθωσης των υδάτινων εκτάσεων, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αιτήματα επέκτασης υφιστάμενων μονάδων ή και ίδρυσης νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

4. Δεν δικαιούται να υποβάλει αίτημα για ίδρυση νέας μονάδας σε μια ΠΟΑΥ, φορέας μίσθωσης μονάδας για την οποία προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα ίδρυσης της ΠΟΑΥ δυνατότητα επέκτασή της και δεν την έχει πραγματοποιήσει, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

5. Σε περιπτώσεις που υποβάλλονται ψευδή ή μη πλήρη στοιχεία, καθώς και ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ.1410/349277/14-12-2020 υπουργική απόφαση (Β’ 5644) και το σχετικό αίτημα απορρίπτεται.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2023

Ο Υφυπουργός

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!