Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Κ.Υ.Α. 44811/2023 Όροι και προϋποθέσεις για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων

Αριθμ. 44811

ΦΕΚ B' 741/15.02.2023

Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 219 του ν. 4782/2021 «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία» (Α’ 36), ιδίως τις παρ. 1 και 2 αυτού.

2. Τον ν. 2946/2001 «Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» (Α’ 224).

3. Τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (ν. 4858/2021, Α’ 220).

4. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

5. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

6. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

7. Την υπ’ αρ. 2/7.1.2021 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά» (Β’ 45).

8. Το π.δ. 123/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» (Α’151).

9. Την υπ’ αρ. 380989/4.5.2022 γνώμη του Φορέα Διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

10. Την υπό στοιχεία OUT.AB.MIN.COM.622.2022/ 20.4.2022 γνώμη του Φορέα Διαχείρισης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων («Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Α Ανώνυμη Εταιρεία» και «Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Β Ανώνυμη Εταιρεία»).

11. Την υπ’ αρ. 384/17.10.2022 γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

12. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Χώροι στους οποίους επιτρέπεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων

Με την επιφύλαξη του άρθρου 2, η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων και ειδικότερα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και σε αυτοκινητοδρόμους πρόσβασης εντός της ζώνης αεροδρομίου, επιτρέπεται να διενεργείται μόνο μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια (διαφημιστικά πλαίσια), τα οποία τοποθετούνται σε χώρους που έχουν καθοριστεί για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 219 του ν. 4782/2021 (Α’ 36). Η τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων και οι προδιαγραφές κατασκευής τους διέπονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με τα επόμενα άρθρα της παρούσας, καθώς και από τις διατάξεις του ν. 2946/2001 (Α’ 224), σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 219 του ν. 4782/2021 (Α’ 36).

Άρθρο 2

Χώροι στους οποίους απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων

Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων απαγορεύεται στους εξής χώρους:

α) Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κατά περίπτωση.

β) Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και σε διατηρητέα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κατά περίπτωση.

γ) Σε κτίρια στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

δ) Σε κοιμητήρια, κτίρια ιερών ναών κάθε θρησκείας και δόγματος και στον περιβάλλοντα χώρο τους.

ε) Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως σε τοίχους αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και σε στύλους και υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.

στ) Σε στοές κτιρίων.

ζ) Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.

Άρθρο 3

Καθορισμός προδιαγραφών κατασκευής των διαφημιστικών πλαισίων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης και γενικοί όροι τοποθέτησής τους

1. Τα διαφημιστικά πλαίσια προβολής υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίων αποτελούνται από ωφέλιμη επιφάνεια και σκελετό (κορνίζα) που συγκρατεί την επιφάνεια αυτή. Η ωφέλιμη επιφάνειά τους επιτρέπεται να έχει διαστάσεις πολλαπλάσιες του παραλληλογράμμου 4,00 m (οριζόντια διάσταση) x 3,00 m (κατακόρυφη διάσταση) (μονάδα). Ειδικότερα, η οριζόντια διάσταση μπορεί να είναι μέχρι 5 φορές μεγαλύτερη της βασικής οριζόντιας διάστασης, και η κατακόρυφη μέχρι 3 φορές μεγαλύτερη της βασικής κατακόρυφης διάστασης, ανάλογα με την θέση που τοποθετείται το διαφημιστικό πλαίσιο εντός της ζώνης αεροδρομίου κατά τα οριζόμενα κατωτέρω για κάθε αεροδρόμιο. Ο σκελετός του διαφημιστικού πλαισίου (κορνίζα) επιτρέπεται να έχει πλάτος έως 0,20 m. Το κάτω μέρος του διαφημιστικού πλαισίου, με εξαίρεση τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑ» πρέπει να απέχουν από το έδαφος τουλάχιστον 2,50 μέτρα.

2. Τα διαφημιστικά πλαίσια επιτρέπεται να είναι κατασκευασμένα είτε από γαλβανισμένα χαλυβδοελάσματα, είτε από προφίλ αλουμινίου ή από άλλο ανθεκτικό υλικό, καθώς επίσης και από συνδυασμό των προαναφερόμενων υλικών. Εσωτερικά πρέπει να φέρουν ενίσχυση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η απόλυτη σταθερότητα σε πλευρικές ανεμοπιέσεις όσο και το αμετάθετο της κατασκευής. Η βαφή τους πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η σταθερότητά τους.

3. Η στήριξη των σταθερών διαφημιστικών πλαισίων στο έδαφος επιτυγχάνεται με εγκιβωτισμό των κατακόρυφων στοιχείων σε βάση από σκυρόδεμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή πάκτωσή τους. Η στήριξη των κινητών διαφημιστικών πλαισίων επιτρέπεται να γίνεται με την τοποθέτηση νεκρών φορτίων στη βάση τους, αντί για την πάκτωσή τους στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η τοποθέτηση αντηρίδων.

Τα διαφημιστικά πλαίσια δύναται να ενσωματώνονται εντός ειδικών κατασκευών με χαρακτήρα καλλιτεχνήματος για τα οποία θα πιστοποιείται η στατική επάρκειά τους.

4. Για κάθε διαφημιστικό πλαίσιο, υποβάλλεται στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό, με την οποία πιστοποιείται η στατική επάρκεια του διαφημιστικού πλαισίου.

5. Στα φωτιζόμενα ή φωτεινά διαφημιστικά πλαίσια εντός των ζωνών αεροδρομίου, η προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων πραγματοποιείται είτε μέσω αφισών/εκτυπωμένου υφάσματος, βινυλλίου ή άλλου κατάλληλου υλικού προβολής είτε μέσω συστημάτων προβολής σύγχρονης τεχνολογίας οπίσθιου φωτισμού (digital) ή με δίοδο εκπομπής φωτός (LED) ή μέσω βίντεο ή με συχνότητα εναλλαγής μηνυμάτων όχι μικρότερη των είκοσι (20) δευτερολέπτων ανά μήνυμα. Στα πλαίσια αυτά, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερο από διακόσια πενήντα (250) κηρία, την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο στον οποίον βρίσκονται, ώστε να μην προκαλούν θάμβωση στους χρήστες της οδού. Για την ηλεκτροδότηση των διαφημιστικών πλαισίων που επιτρέπονται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα, υποβάλλονται προς τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου, καθώς και στον αρμόδιο, κατά περίπτωση, Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167) και στις περ. α) - ε) της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/4743/23.12.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επικρατείας «Καθορισμός των στοιχείων των περιπτώσεων α έως θ της παρ. 4 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που απαιτούνται για την έκδοση και τον έλεγχο της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης» (Β’ 6548), δικαιολογητικά και στοιχεία.

6. Προκειμένου για φωτεινά ή φωτιζόμενα διαφημιστικά πλαίσια, η ηλεκτρονική εγκατάσταση, πρέπει να φέρει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία της (ασφάλειες, αντιηλεκτροπληξιακοί αυτόματοι διακόπτες, γειώσεις κ.λπ.).

7. Στα διαφημιστικά πλαίσια που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις με πλούσια βλάστηση, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν υλικά με πυραντοχή μικρότερη των 240 λεπτών (RF-240).

8. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε οδόστρωμα των οδών, και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης, στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες και σκάφες), ακόμη και όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί.

9. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων ή κατασκευών που προκαλούν ενόχληση στους χρήστες των κοινόχρηστων χώρων και τους ενοίκους των παρακείμενων κτιρίων, με δονήσεις, θορύβους ή φωτισμό ανώτερο από τα επιτρεπόμενα όρια της παραγράφου 5.

Άρθρο 4

Επιτρεπόμενοι τύποι και μεγέθη διαφημιστικών πλαισίων ανά αεροδρόμιο

1. Οι τύποι των διαφημιστικών πλαισίων εντός αεροδρομίων, το μέγεθός τους, και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις τοποθέτησής τους, καθορίζονται ως εξής:

α) Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» φέρουν έως και δύο ισομεγέθεις επιφάνειες, τοποθετούνται σε κατακόρυφο στύλο ή στύλους, ανάλογα με τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται με βάση την μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία υποβάλλεται στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη κατακόρυφη διάσταση 3,00 m και μέγιστη οριζόντια διάσταση 4,00 m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας της ωφέλιμης επιφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,50 m. Το ανώτατο ύψος της κορνίζας της ωφέλιμης επιφάνειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10,00 m από το γύρω φυσικό έδαφος.

β) Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» φέρουν έως δύο ισομεγέθεις επίπεδες ωφέλιμες επιφάνειες, τοποθετημένες αντικρυστά σε κατακόρυφο στύλο. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη κατακόρυφη διάσταση έως 2,00 m και μέγιστη οριζόντια έως 1,30 m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας των ωφέλιμων επιφανειών πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,70 m. Το ανώτατο ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6,00 m.

γ) Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» που φέρουν έως δυο ισομεγέθεις επίπεδες επιφάνειες, τοποθετούνται σε δύο τουλάχιστον κατακόρυφους στύλους, ανάλογα με τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται με βάση την μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία υποβάλλεται στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη οριζόντια διάσταση έως και πέντε φορές την βασική οριζόντια διάσταση των 4,00 m και μέγιστη κατακόρυφη διάσταση μέχρι τρεις φορές μεγαλύτερη της βασικής κατακόρυφης διάστασης των 3,00 m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας της ωφέλιμης επιφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,70 m, ενώ σε περίπτωση που βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει δυνατότητα διέλευσης πεζών, η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,50 m.. Το ανώτατο ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20,00 m.

2. Για τον καθορισμό των χώρων προβολής υπαίθριας διαφήμισης σε ζώνες αεροδρομίου σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 219 του ν. 4782/2021, καθορίζονται ανά αεροδρόμιο ο μέγιστος αριθμός των επιτρεπόμενων τύπων διαφημιστικών πλαισίων, το μέγεθός τους καθώς και ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την τοποθέτησή τους, ως εξής:

α) Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση δεκαοκτώ (18) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: πέντε (5) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και δεκατριών (13) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ», εκ των οποίων η ωφέλιμη επιφάνεια των ένδεκα (11) ορίζεται σε 12,00 m x 3,00 m και των δύο (2) σε 8,00m Χ 4,50 m.

Κάθε διαφημιστικό πλαίσιο πρέπει να απέχει τουλάχιστον σαράντα (40) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης του αεροδρομίου.

β) Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση δεκαοκτώ (18) διαφημιστικών πλαισίων, ως εξής: πέντε (5) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, οκτώ (8) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και πέντε (5) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ», εκ των οποίων η ωφέλιμη επιφάνεια των τριών (3) ορίζεται σε 20,00 m x 6,00 m και των δύο (2) σε 8,00 m x 3,00 m.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης, ενώ τα υπόλοιπα επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον έξι (6) μέτρα. Κάθε διαφημιστικό πλαίσιο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

γ) Αερολιμένας Ακτίου.

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τρία (3,00) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον μισό μέτρο (0,50) από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

δ) Αερολιμένας Ζακύνθου «Δ. Σολωμός».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά εννέα (9) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: πέντε (5) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, και τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης, και τουλάχιστον μισό (0,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» και «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον οχτώ (8,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ενάμισι (1,5) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ε) Αερολιμένας Καβάλας «Μ. Αλέξανδρος».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον πέντε (5,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης, και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον έξι (6,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και δύο (2,0) μέτρα από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης. Τα ως άνω επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον επτά μέτρα και πενήντα εκατοστά (7,50) από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον πέντε (5,0) μέτρα από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

στ) Αερολιμένας Κέρκυρας «Ι. Καποδίστριας».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά εννέα (9) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, και έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα ανωτέρω επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον έξι (6) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ενάμισι (1,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ζ) Αερολιμένας Κεφαλληνίας «Άννα Πολλάτου».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά επτά (7) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: δυο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, και τεσσάρων (4) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δύο μέτρα και είκοσι εκατοστά (2,20) από τον άξονα της οδού πρόσβασης, και τουλάχιστον μισό (0,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» και «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα και πενήντα εκατοστά (4,50) από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

η) Αερολιμένας Κω «Ιπποκράτης».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά τεσσάρων (4) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τρία (3,00) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον μισό (0,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης. Τα ως άνω διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον οχτώ (8,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τρία (3,0) μέτρα από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

θ) Αερολιμένας Μυκόνου.

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m.

Τα επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ι) Αερολιμένας Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά τεσσάρων (4) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,00) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ια) Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση δέκα (10) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και πέντε (5) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ», ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης, και τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» και «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» τουλάχιστον πέντε μέτρα. Κάθε διαφημιστικό πλαίσιο τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχει τουλάχιστον μισό (0,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης, ενώ τα υπόλοιπα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» και «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ενάμισι (1,50) μέτρο από το αντίστοιχο άκρο.

ιβ) Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα και ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m.

Τα επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ιγ) Αερολιμένας Σαντορίνης.

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,0) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ιδ) Αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξ. Παπαδιαμάντης».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά έξι (6) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, ενός (1) διαφημιστικού πλαισίου τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m, και δύο (2) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα διαφημιστικά πλαίσια του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα (4,00) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον δύο μέτρα και πενήντα εκατοστά (2,50) από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης. Ειδικά τα επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα (1,0) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

ιε) Αερολιμένας Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».

Επιτρέπεται η τοποθέτηση συνολικά δέκα (10) διαφημιστικών πλαισίων ως εξής: τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ», ωφέλιμης επιφάνειας 1,3 m x 2,00 m το καθένα, τριών (3) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ», ωφέλιμης επιφάνειας 4,00 m x 3,00 m το καθένα, και τεσσάρων (4) διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ» ωφέλιμης επιφάνειας 8,00 m x 3,00 m το καθένα.

Τα ανωτέρω επιτρεπόμενα διαφημιστικά πλαίσια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον έξι (6) μέτρα από τον άξονα της οδού πρόσβασης και τουλάχιστον ενάμισι (1,50) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης. Ειδικώς, τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ένα (1,00) μέτρο από το άκρο του ασφαλτοτάπητα της οδού πρόσβασης.

3. Η υπαίθρια διαφήμιση στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων (αεροσταθμοί, σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς και άλλων ΜΜΜ, όψεις κτιρίων εγκαταστάσεων υποδομής) που διαχειρίζονται οι φορείς διαχείρισης και λειτουργίας των αεροδρομίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται είτε με την χρήση πανό είτε με την χρήση άλλων υλικών (έντυπων, χειρόγραφων, φωτεινών ή φωτιζόμενων και ηλεκτρονικών εναλλασσόμενων), εφόσον:

α) τοποθετούνται παράλληλα στις όψεις των κτιρίου και δεν υπερβαίνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντίστοιχης όψης αυτού,

β) τοποθετούνται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ο φυσικός φωτισμός αυτών,

γ) απέχουν τουλάχιστον μισό (0,50) μέτρο από την νοητή κατακόρυφο του κράσπεδου του αεροδρομίου και δεν υπερβαίνουν το μέγιστο ύψος του κτιρίου.

Για την τοποθέτησή τους συντάσσεται, με βάση τους προβλεπόμενους στο προηγούμενο εδάφιο όρους, αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία εγκρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 219 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) και της παρ. 6 του άρθρου 3 και της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2946/2001 (Α’ 224).

Άρθρο 5

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2023

Οι Υπουργοί

Υποδομών και Μεταφορών
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!