Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Διαρκής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

27 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

«Διαρκής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» – Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την τωρινή του μορφή, το 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για το μέλλον της χώρας. Ενδεικτικά, ως τη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη του υπουργείου, οι συναλλαγές των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονταν στα 8,8 εκατομμύρια τον χρόνο. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια, φτάσαμε το 2021 στα 567 εκατομμύρια, και το 2022 θα προσεγγίσουμε το ένα δισεκατομμύριο. Πρακτικά μιλώντας, ενώ το 2018 ο κάθε πολίτης κέρδιζε λιγότερο από μία ουρά αναμονής κατά μέσο όρο, σήμερα γλιτώνει περισσότερες από εκατό.

Ο καταλύτης αυτής της εκτίναξης ήταν η δημιουργία του Gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, η οποία γίνεται ήδη αντιληπτή απ’ το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ως μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Από τον Μάρτιο του 2020 που η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε με 501 προϋπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες, σήμερα πλησιάζουμε τις 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, και συνεχίζουμε προσθέτοντας διαρκώς νέες.

Ο στόχος της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι διαρκής. Θέτει συνεχώς προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνεσαι με ζήλο. Την προηγούμενη τριετία επιτύχαμε εκθετική άνοδο σε κρίσιμους δείκτες καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, γιατί απλοποιήσαμε διαδικασίες προωθώντας ένα έργο ευρείας διαλειτουργικότητας. Ο δρόμος έχει μόλις ανοίξει κι επιφυλάσσει ακόμα πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Ποιος θα το πίστευε πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε στα κινητά μας τηλέφωνα ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το Gov.gr Wallet, με έγκυρα δημόσια έγγραφα όπως την άδεια οδήγησης ή το δελτίο της ταυτότητάς μας;

Μια από τις άμεσες προτεραιότητές μας είναι το σχέδιο νόμου «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους – πολίτη» που θα φέρουμε προς ψήφιση μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα καθιερώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο, εισάγοντας ψηφιακά εργαλεία και φιλικές για τον πολίτη διαδικασίες σε όλες τις λειτουργίες του Δημοσίου. Τελικά, με τον νόμο αυτό θα επικυρώσουμε όλες εκείνες τις καθημερινές αλλαγές που έχουμε πετύχει, αλλά ταυτόχρονα θα θέσουμε τις βάσεις και για τις επόμενες.

Βεβαίως, το οριστικό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και η πραγματοποίηση ενός ακόμα πιο τολμηρού ψηφιακού άλματος προς το μέλλον υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας, και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι αποδείξαμε με πράξεις πως μπορούμε. Πριν από τρία χρόνια λέγαμε ότι έχουμε το hardware, κι ότι μας λείπει το software. Σήμερα το έχουμε κι αυτό.

Το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά. Ως την τελευταία μας μέρα στο Υπουργείο θα δουλεύουμε με το ίδιο πνεύμα, υλοποιώντας εφαρμογές και δράσεις που θέτουν τις ανάγκες και την ενδυνάμωση του πολίτη στο επίκεντρο.

Απ’ τον μακρύ κατάλογο των παρεμβάσεων και των πρωτοβουλιών μας που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων, θα σταχυολογούσα ως μείζον κέρδος το ενδυναμωτικό μήνυμα που βρίσκει πλέον οριζόντια απήχηση στην κοινωνία, ότι όταν υπάρχουν το σχέδιο και οι κατάλληλοι άνθρωποι, η πορεία προς τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μπορεί να είναι διαρκής. Η επιτυχία εξαρτάται από εμάς. Η χώρα αλλάζει νοοτροπία και κουλτούρα και βαδίζει προς το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!