Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ, ζητά η Κομισιόν

«Πολύ δρόμο» προς τη δημοσιονομική εξυγίανση έχει η Ελλάδα,ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να «περάσει» πρώτα από τη λήψη μέτρων ύψους 5,5% του ΑΕΠ, ήτοι 11 δις ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε  στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα, κ.Ματίας Μορς.

Ο κ.Μορς τόνισε ότι  υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι στην εφαρμογή του νέου προγράμματος από την Ελλάδα, διαχωρίζοντάς τους σε εσωτερικούς, που σχετίζονται με την Ελλάδα και τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και σε εξωτερικούς, που αφορούν την εξάρτηση της χώρας από τους ευρωπαίους εταίρους και μια πιθανή διεθνής κρίση η οποία θα μπορούσε να πλήξει αυτούς και συνακόλουθα την Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι για να πετύχει η Ελλάδα την δημοσιονομική προσαρμογή έχει "ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της" διευκρινίζοντας πως πρέπει να λάβει μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ έως το καλοκαίρι.

Ανάγκη διαρθρωτικών μέτρων

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, ο Μ.Μορς στάθηκε στην ανάγκη για μείωση του μισθολογικού κόστους, κάτι που χαρακτήρισε ως προτεραιότητα. Αναγνώρισε πως θα υπάρχουν μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά ανέφερε πως δεν υπάρχει εναλλακτική. «Οι πολίτες ξέρουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και ότι δεν μπορούν να μεταθέσουμε τις αποφάσεις για το μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς γιατί η τρόικα δίνει προτεραιότητα στην μείωση των μισθών ο Μόρς τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Η απελευθέρωση των αγορών δεν έγινε. Οι αρχές δίστασαν έναντι συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων», τόνισε.

Στην ίδια την έκθεση της Κομισιόν, υπογραμμίζεται ότι οι παρεμβάσεις των δύο τελευταίων χρόνων στο καθεστώς της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων και της διαμεσολάβησης «είναι μέρος της στρατηγικής για μείωση του εργατικού κόστους κατά 15% μέσα στην τριετία» -στόχος που πρέπει να επιτευχθεί, πέραν της μείωσης των ονομαστικών απολαβών, μέσω και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους με την κατάργηση «δευτερευόντων» κοινωνικών επιδομάτων και την επακόλουθη μείωση στις εργοδοτικές εισφορές.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επιπλέον διορθωτικά μέτρα για διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εξασφάλιση μισθολογικής ευελιξίας και υψηλότερου ποσοστού απασχόλησης» τονίζει η έκθεση.

Ο τριμερής διάλογος (κυβέρνησης, εργοδοτικών φορέων και συνδικαλιστικών ενώσεων), υποστηρίζει η έκθεση, «δεν έφερε αποτελέσματα ανάλογα των αναγκών της ελληνικής οικονομίας». Μετά την απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει, όπως αναφέρει η έκθεση, σε «ευρύτερη μεταρρύθμιση του πλαισίου καθορισμού των μισθολογικών απολαβών», που θα περιλαμβάνει «απλοποίηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Όσον αφορά δε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η έκθεση σημειώνει ότι «δεδομένων των αναγκών δημοσιονομικής εξυγίανσης, η μείωση αυτή πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο με παράλληλη μείωση των δευτερευόντων προνοιακών επιδομάτων.

Η πρώτη…δόση

Για το 2012 τόνισε πως στόχος είναι το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ (2,15 δισ. ευρώ) και στο τέλος του προγράμματος (2014) να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα  4,5% του ΑΕΠ.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και πως ο υπολογισμός είναι σωστός ώστε η χώρα να καλύψει το δάνειο που λήγει στις 20 Μαρτίου συν κάποιες πρόσθετες ανάγκες. Το ποσό θα είναι 5,9 δισ. ευρώ.

Τραπεζικό σύστημα

Ο κ.Μορς τόνισε πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει κατά 30% και ότι οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Όπως είπε το PSI άφησε τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. «Στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να κεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες με τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων χωρίς να τις κρατικοποιήσουμε. Έχουμε προβλέψει 50 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν συμμερίζεται την άποψη του Πόουλ Τόμσεν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για αύξηση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα δήλωσε πως «υπάρχει συμφωνία στην τρόικα για κάλυψη των δημοσιονομικών καινών μέσω περικοπών δαπανών».

Οι κίνδυνοι

Αναφερόμενος στους βασικούς κίνδυνους του νέου προγράμματος είπε πως σχετίζονται με την εφαρμογή τους και με τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα, προσθέτοντας πάντως πως τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση του προγράμματος.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές το 2015 είπε πως τότε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα είναι στα χέρια του δημόσιου τομέα. «Πολλά μπορούν να συμβούν έως το 2015. Δεν θα είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές, αλλά δεν θέλω προχωρήσω σε πρόβλεψη για το θέμα», σημείωσε.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!