Στροφή στην ανάπτυξη για αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης
«Στροφή» στην ανάπτυξη σε μια προσπάθεια να αρχίσει να "αναχαιτίζεται" η ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, πραγματοποιεί η κυβέρνηση.
Στην παρούσα φάση τόσο η ομάδα δράσης Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, όσο και η νέα υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι αμφότεροι παρέθεσαν συνεντεύξεις τύπου, «υπόσχονται» πλήθος δράσεων ούτως ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα μας με άμεσο επακόλουθο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εν συνεχεία την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και η ανεργία ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι προσπάθειες των δύο πλευρών περιλαμβάνουν την ταχύτερη ανάληψη των κονδυλίων μέσω της αποτελεσματικότερης υλοποίησής τους, την άρση των σχετικών εμποδίων και τη μεγαλύτερη εστίαση σε έργα με σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Στήριξη ΜμΕ
Ο κ. Ράιχενμπαχ προανήγγειλε μεγάλα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και άμεσα 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία επειγόντως χρειάζεται η αγορά ,αναφέροντας παράλληλα ότι η ΕΕ «θα βάλει πλάτη» όμως και για να δώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 2 δισ. ευρώ, που θα «πέσουν» μέσω των τραπεζών στην εγχώρια αγορά.
Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Jeremie, ότι θα υπάρξουν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η διάθεση να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 500 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και ότι το θέμα αυτό το συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.
Παραλλήλως το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕΠ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και «πιθανόν» όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Μιλώντας για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη στόχευση αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει μεγαλύτερα ποσά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2011 προσθέτοντας ότι «περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα». Εξήγησε ότι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ είναι 22,5 δις. ευρώ. Από αυτά 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί και συνολικά υπάρχουν δεσμεύσεις για 14,5 δισ. ευρώ.
Σχέδιο για ξένες επενδύσεις
Από την άλλη πλευρά, το «ξεμπλοκάρισμα» των ξένων επενδύσεων και η προσέλκυση νέων, η ένεση ρευστότητας στην αγορά και η κατάθεση τις επόμενες ημέρες του νομοσχεδίου για τη «φιλική επιχειρηματικότητα» αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως τις παρουσίασε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Εν τω μεταξύ, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα ερευνήσει όλες τις μεγάλες επενδύσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επενδύσεις, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να έχει επαφές με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τη γερμανική κυβέρνηση για το θέμα. Η ίδια σημείωσε ότι έχει εντοπίσει ήδη τα προβλήματα και θα στείλει επιστολές στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αναμένοντας παράλληλα και την επίσημη επιστολή από τη γερμανική πλευρά.
Τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Ως ένα επιπλέον βήμα για την προώθηση της πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη της ομάδας δράσης και άλλων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου μέσου χρηματοοικονομικής τεχνικής.
Αυτό θα ήταν εγγύηση από τα διαρθρωτικά ταμεία (ανώτατου ύψους 500 εκατ. ευρώ) με σκοπό τη στήριξη της χορήγησης πρόσθετων συνολικών δανείων από την ΕΤΕπ σε εγχώριους δανειοδότες, ούτως ώστε οι τράπεζες να μπορούν με τη σειρά τους να χορηγήσουν δάνεια σε ΜμΕ, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ΜμΕ εκείνες οι οποίες έχουν ήδη λάβει στήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.
Μάλιστα, σημειώνεται: "Το ιδανικό θα ήταν κάθε ευρώ υπό τη μορφή εγγύησης από τα διαρθρωτικά ταμεία να καθιστά δυνατή τη χορήγηση δανείου 2 ευρώ από την ΕΤΕπ σε ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία σε ΜμΕ".
Η σχετική συμφωνία χρηματοδότησης τελεί επί του παρόντος υπό συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών, με την υποστήριξη της TFGR και άλλων υπηρεσιών της Επιτροπής και της ΕΤΕπ.
Σε περίπτωση επίτευξης ικανοποιητικής συμφωνίας, αναμένεται ότι ποσό διπλάσιο της εγγύησης θα χορηγηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μικρές επιχειρήσεις.
Παράλληλα με το παραπάνω, δύο άλλα θέματα είναι υπό εξέταση:
1. Η θέσπιση μηχανισμού εγγυήσεων που θα κάλυπτε δάνεια προς ΜμΕ. Ο μηχανισμός αυτός θα συμπληρώνει τα συνολικά δάνεια της ΕΤΕπ για τη στήριξη της ρευστότητας, μέσω της μείωσης του κινδύνου της δανειοδότησης.
2. Ο μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και άλλες ελληνικές τράπεζες. Η προθυμία των ελληνικών τραπεζών να ασχοληθούν με τη χορήγηση μικροπιστώσεων είναι προς το παρόν περιορισμένη.
Οι κίνδυνοι στο ΕΣΠΑ
Μέχρι το τέλος του 2011, η Ελλάδα απορρόφησε το 35% των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής, ύψους 20,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διαθέσιμο για την περίοδο 2007-2013. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το μέσο ποσοστό της Ε.Ε., που ανέρχεται σε 33,5%. Στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, η επίδοση της Ελλάδας είναι 39,6% έναντι μέσου ποσοστού 34,6%.
Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Task Force αναφέρεται: «Όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί 8.724 έργα, με κίνδυνο να ανακτηθεί μέγιστο ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ από πληρωμές για όλα τα έργα.
Μια πρώτη ομάδα έργων (περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού) χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012, ενώ μια δεύτερη ομάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 (ανάλογα με τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα).
Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 έχει εγγραφεί ειδικό ποσό για την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας έργων εντός των προθεσμιών που έχουν οριστεί. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εξέταση της δεύτερης ομάδας έργων μέχρι τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται ακόμη για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων εκτιμάται περίπου σε 230 εκατ. ευρώ».
Το μεγάλο στοίχημα της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, από τα στοιχεία του 2011 προκύπτουν ορισμένα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αν και η είσπραξη φόρων υστερεί σε σχέση με τους συνολικούς στόχους, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προβλέψεων. Στις αρχές του 2011, οι εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές υπολογίζονταν σε 8 δισ. ευρώ κι ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό (δηλ. το 5%). Οι πραγματικές εισπράξεις ανήλθαν σε 946 εκατ. ευρώ το 2011.
Για το 2012 θα μπορούσαν να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου παρέχει στις φορολογικές αρχές τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την είσπραξη βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίσπευση της είσπραξης φόρων στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες μέτρησης των επιδόσεων στον τομέα των φορολογικών ελέγχων, οι εφορίες μπόρεσαν πράγματι να πραγματοποιήσουν τους 400 φορολογικούς ελέγχους με αντικείμενο φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι είχαν καθοριστεί ως στόχος, και να εισπράξουν το 50% και πλέον των φορολογικών απαιτήσεων που βεβαιώθηκαν και των προστίμων που επιβλήθηκαν. Αντιθέτως, οι στόχοι που είχαν τεθεί σε σχέση με τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων δεν είχαν εκπληρωθεί στα τέλη του 2011 και επιτεύχθηκαν μόλις στο πλαίσιο των 'πρότερων ενεργειών', οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από τις 29 Φεβρουαρίου".
Οι αστοχίες
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Task Force συμμετείχε σε εντατικές -αν και άκαρπες έως τώρα- συζητήσεις για την ανάγκη παροχής τεχνικής βοήθειας στους ακόλουθους τομείς:
-Απλούστευση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων: Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια από ό,τι σε άλλα κράτη μέλη για να λάβουν άδεια λειτουργίας. Οι ελληνικές αρχές έλαβαν ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και οι διοικητικές διαδικασίες μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται μέσω «υπηρεσίας μιας στάσης» (ηλεκτρονικής πύλης). Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω απλούστευσης και ενίσχυσης αυτής της υπηρεσίας μιας στάσης, καθώς και των υποκείμενων διαδικασιών.
-Κώδικας βιβλίων και στοιχείων: Οι ισχύουσες απαιτήσεις για τη λογιστική των δαπανών των επιχειρήσεων θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες αιτίες αβεβαιότητας και κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Κατόπιν εκτενών διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς, εκπονήθηκε νομοσχέδιο το οποίο θα υποβληθεί σύντομα στη βουλή. Πέραν αυτού, το μνημόνιο συνεννόησης προβλέπει ότι «ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων καταργείται στο σύνολό του και αντικαθίσταται από απλούστερο νομοθέτημα (το αργότερο τον Ιούνιο του 2012)».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!