Πλήρης συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας
Eurogroup
Ε.Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο».
Το Eurogroup είπε το αναμενόμενο «ναι» για το νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας ενώ μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως το ελληνικό κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο έχουν υιοθετήσει όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι που εκκρεμούν θα ολοκληρωθούν σύντομα, όμως οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν τώρα την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI, προκειμένου να εγκρίνουν οριστικά το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ.
«Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι του είναι ελκυστικοί για τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η τελική έγκριση θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη, ανάλογα με το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Από τις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως το Eurogroup υποδέχτηκε με θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την ολοκλήρωση των περίπου 100 προαπαιτούμενων ενεργειών σχετικά με την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI. «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, δεν χαλαρώνουμε».
Συμπλήρωσε πως το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως ανέφερε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του χρέους, το PSI, σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνιστά μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα για την προσφορά της Ελλάδας, η οποία είναι «ισορροπημένη, συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής». Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει σχεδόν «οικουμενική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων κατά την κρίσιμη επόμενη εβδομάδα.
Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα
Η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός και, ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται καταβολή των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps-CDS), σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).
Για τους κατόχους των CDS αυτό σημαίνει ότι στη φάση δεν πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 3,25 δισ. δολαρίων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί.
Η διεθνής αρχή παράγωγων προϊόντων προέβη στην ανακοίνωση μετά την υποβολή αιτημάτων που ζητούσαν από την αρμόδια επιτροπή της ISDA να αποφανθεί σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της WSJ.
Ο λόγος που ζητήθηκε από την αρμόδια αρχή να αποφανθεί, ήταν η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και του PSI που περιλαμβάνεται σε αυτό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των απαιτήσεων όσων κατέχουν ομολόγα ελληνικού δημοσίου. Επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, επίσης, η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το PSI.
Η απόφαση ελήφθη μετά από ανώνυμη ψηφοφορία των 15 μελών της, στην οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην χαρακτηριστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιστωτικό γεγονός.
Εκτίμησε μάλιστα πως πρόκειται για «μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά» και δήλωσε βέβαιος «πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου».
Υπεγράφη το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Πειθαρχίας στην ΕΕ
Υπεγράφη σήμερα από 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Βρετανία και Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.
Για ένα «ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές και ότι «επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη», έκανε λόγο από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.
Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο προβλέπει την υιοθέτηση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» καθώς επίσης την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη - μέλη υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.
Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες. Οποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, η απόφαση για την ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης θα ληφθεί πιθανότατα στην ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin που έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη.
Με στόχο τη δημιουργία ενός «σούπερ ταμείου», που θα θωρακίσει καλύτερα την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να συνδυάσουν τα εναπομείναντα κεφάλαια ύψους 250 δισ. ευρώ του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF με τα 500 δισ. ευρώ του μόνιμου μηχανισμού ESM, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις, το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί μόνο στην ανεπίσημη συνεδρίαση του Ecofin και των κεντρικών τραπεζιτών στα τέλη του μήνα στην Κοπεγχάγη.
«Υπάρχει το αίσθημα ότι η σύνοδος των υπουργών στις 12 Μαρτίου ίσως να είναι πολύ νωρίς για την Γερμανία - το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα στο ανεπίσημο Ecofin», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, που προήδρευσε της συνόδου, επιβεβαίωσε την είδηση ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους υπουργούς Οικονομικών.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!