Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σκυλακάκης Όσο υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, θα στηρίζουμε τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, τα τελευταία 12 χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβαση του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου άρχισε σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας που ακολουθεί η χώρα. Όπως, πάντως, τόνισε, εξαιτίας της διεθνούς αβεβαιότητας είναι ένας προϋπολογισμός που στηρίζεται σε συντηρητικές υποθέσεις.

«Οι επενδύσεις μας κράτησαν και θα μας κρατήσουν και του χρόνου εκτός ύφεσης. Την τριετία 2020, 2021, 2022 αυξήθηκαν περίπου κατά 30%, είχαν θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ, όταν η συνεισφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν αρνητική. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αυτή η κυβέρνηση κέρδισε, στο ύψος που το κέρδισε, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις. Μόνο οι δημόσιες επενδύσεις, θα είναι του χρόνου, 12 δις ευρώ και από το εργαλείο αυτό, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 2 δις ευρώ και έχουμε ήδη σε προσυσμβασιοποίηση άλλα 6 δις», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορέσει να κρατηθεί εκτός ύφεσης, να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια.

Εμφατικά, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση - πανδημία Covid, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας που οδήγησε και οδηγεί σε πολύ μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες - για να υπογραμμίσει ότι παρά το κλίμα αυτό, η κυβέρνηση έθεσε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά με «πολιτική φιλική στις επενδύσεις και την ανάπτυξη», με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και με αλλαγή κινήτρων στην οικονομία.

«Σήμερα που μιλάμε, παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις, έχει μικρότερο ποσοστό ανεργίας από ό,τι την παραλάβαμε, έχει πολύ χαμηλότερη φορολογία, και το πιο σημαντικό έχει μικρότερο δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος φέτος υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί σε 168,9% του ΑΕΠ και του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 159,3%. Στο κλίμα αυτό, σημείωσε, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε σύγκριση με το 2019.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η άνοδος των τιμών κόστισε 5 με 6 δις ευρώ, δηλαδή 3% του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει πως αν είχαμε μηδέν ανάπτυξη το 2023, θα είχαμε και 2% με 3% ύφεση, παράλληλα με τον πληθωρισμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση μαζεύει τα υπερκέρδη». Είπε επίσης ότι η σοβαρή αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολύ πετυχημένη επενδυτική πολιτική και επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και το 2023 και το 2024. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, «έχουν τριπλασιαστεί οι επενδύσεις σε ΑΠΕ φέτος, και έρχονται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις τα επόμενες χρόνια, ενώ, για πρώτη φορά, έχουμε πραγματικές έρευνες για φυσικό αέριο και όχι λόγια του αέρα, αφού η EXON Mobil, θα βάλει τα ωραία της λεφτά για να γίνουν οι έρευνες». Προέβλεψε δε ότι η ενεργειακή κρίση «θα τελειώσει συντομότερα από ό,τι πιστεύουμε», ενώ σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτή την ενεργειακή κρίση.

Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το 2022 υπήρξαν επιπλέον έσοδα 813 εκατομμύρια από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, υπήρξε αύξηση εσόδων 828 εκατομμύρια από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, 390 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ, 4,1 δις ευρώ από τον ΦΠΑ και «από αυτά, το 1,3 δις είναι από την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, 1,5 δις ευρώ είναι από την επίδραση του πληθωρισμού και 1,3 δις προέρχεται από τον τουρισμό που δεν υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στον δείκτη ιδιωτικής κατανάλωσης γιατί είναι εξαγωγές υπηρεσιών».

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για διεύρυνση των ανισοτήτων, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι είναι μικρότερες σε σχέση με τη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα δάνεια του RRF, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι για να τα πάρει η Ελλάδα και να μην μετράνε στο έλλειμμα, έπρεπε να στηρίζονται αποκλειστικά σε τραπεζικούς όρους, αλλιώς δεν θα τα έπαιρνε. «Προφανώς, όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στους τραπεζικούς όρους, και μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις, έχουν πρόσβαση σε αυτά», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί, όσο τα δημοσιονομικά της επιτρέπουν, να βοηθήσει τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό. Σημείωσε πάντως ότι «τα δημοσιονομικά το επέτρεψαν μέχρι τώρα, λόγω των ρυθμών ανάπτυξης. Ενώ αν είχαμε την ανάπτυξη που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ανάπτυξη μηδενική, δεν θα υπήρχαν τα δημοσιονομικά περιθώρια και η κατάσταση θα ήταν πολύ άσχημη, κοινωνική και οικονομική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε αναλυτικά: Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!