Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ομιλία Πιερρακάκη στο 1ο Summit του Work From Greece
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
23 Νοεμβρίου 2022
Δελτίο Τύπου
Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο 1ο Summit του Work From Greece
Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο έχει λειτουργήσει εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια. Παραλάβαμε το 2018 μία χώρα με περίπου 9 εκατομμύρια συναλλαγές ψηφιακά. Δηλαδή, εάν εξαιρέσετε το φορολογικό σύστημα όλα τα υπόλοιπα ήταν, βασικά, μη ψηφιοποιημένα. Έτσι, γλίτωνε κάποιος λιγότερο από μία ουρά το χρόνο από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Φέτος, θα προσεγγίσουμε το ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές, οπότε ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε πολίτης γλυτώνει κατά μέσο όρο περίπου 100 ουρές.
Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα σε 3,5 περίπου χρόνια είναι καθοριστική γενικά για την ποιότητα ζωής για τη μείωση της γραφειοκρατίας και αυτά φυσικά είναι και πράγματα τα οποία είναι και πάρα πολύ σημαντικά για τους digital nomads, να μπορεί δηλαδή το κράτος να λειτουργεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα.
Σε πρώτη φάση, οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες είναι στα ελληνικά. Στόχος μας είναι άμεσα να τις μεταφράσουμε και στα αγγλικά, κάτι που υλοποιείται και σε λίγες εβδομάδες θα δούμε πολλές από αυτές να είναι ήδη έτοιμες.
Ξεκινήσαμε το gov.gr με 500 περίπου υπηρεσίες που συγκεντρώσαμε το 2019. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1500 περίπου υπηρεσίες. Βεβαίως, θέματα τα οποία αφορούν τους ψηφιακούς νομάδες δεν είναι μόνο αυτά των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών, αλλά είναι και θέματα συνδεσιμότητας. Δηλαδή, να μπορείς να έχεις ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων στη χώρα σε όλα αυτά τα σημεία ή εάν είναι δυνατόν στα περισσότερα δυνατά.
Εδώ η Ελλάδα έχει έναν δυισμό. Στη κινητή τηλεφωνία οι επιδόσεις μας είναι καλές, σε γενικές γραμμές κινούμαστε στην 25η θέση – 26η θέση στον κόσμο, και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που έκαναν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Στη σταθερή τηλεφωνία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Είμαστε στην 92η – 93η θέση, δηλαδή είναι άλλης τάξης επίδοση και αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι καθοριστική για να μπορέσει κάποιος να μετακομίσει σε ένα μέρος. Εδώ γίνονται πάρα πολλά πράγματα: προσπαθούμε να καλύψουμε την ταχύτητα γρήγορα. Και με επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και με κρατικές επενδύσεις. Θα σας έλεγα ότι μέχρι το 2027 εκτιμώ ότι το σύνολο της χώρας θα έχει καλυφθεί με οπτικές ίνες. Θα πρόσθετα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Starlink, ένας πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω μικροδορυφόρων, ήδη εκπέμπει στη χώρας μας.
Στην οπτική ίνα, τρέχουν προγράμματα χρηματοδότησης. Για αρκετό διάστημα έτρεξε το πρόγραμμα με το κουπόνι του SuperFast Broadband, που επιδοτούμε το να συνδεθεί κάποιος με οπτική ίνα. Τώρα, βγάζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, το Smart Readiness, το οποίο ανάμεσα σε άλλα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες συνδεσιμότητας και επιδοτεί τις πολυκατοικίες. Έτσι, θα καλύψουμε πάνω από 100 χιλιάδες κτήρια σε όλη της χώρα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινώσουμε πολλές ακόμα υπηρεσίες στο gov.gr. Μια από αυτές, που αφορά και στους ψηφιακούς νομάδες, είναι η ίδρυση ατομικής επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να ιδρύσει ψηφιακά μία ιδιωτική κεφαλαιακή εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά μία ατομική επιχείρηση αυτό μέχρι τώρα δεν γίνεται ψηφιακά. Αυτό είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον μπορεί κανείς να ολοκληρώνει τη διαδικασία αμιγώς ψηφιακά, με λίγα κλικ μέσω του gov.gr.
Ο γενικότερος στόχος μας, μαζί με τις ξένες επενδύσεις που θέλουμε να φέρουμε στη χώρα, είναι να μπορέσουμε πραγματικά να απελευθερώσουμε το δυναμικό της χώρας μας έτσι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Η χώρα έχει το hardware, δηλαδή την τοποθεσία, και της έλειπε το software, της έλειπαν οι σωστοί κανόνες του παιχνιδιού οι κατάλληλοι θεσμοί, ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι επικοινωνιακές υπηρεσίες και όλα αυτά βήμα – βήμα προσπαθούμε να τα προσθέσουμε.
Άρα, βλέπετε ότι αυτή η πολιτική μας έχει μία λογική χιονοστιβάδας: αθροίζουμε μικρές νιφάδες κάθε μέρα, και στο τέλος η αλλαγή που προκύπτει δεν είναι άθροισμα, αλλά είναι γινόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!